default-image

Παράταση ζωής για μονάδες της ΔΕΗ που έπρεπε να βάλουν λουκέτο

Κρήτη
Παράταση ζωής για μονάδες της ΔΕΗ που έπρεπε να βάλουν λουκέτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροπολογία ετοιμάζει το ΥΠ.ΕΝ. για τη συνέχιση λειτουργίας των αεριοστροβίλων

Ο κύβος ερρίφθη για ορισμένες παλιές, ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη, που παίρνουν παράταση ζωής και λειτουργίας, αν και κανονικά, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, θα έπρεπε να βάλουν “λουκέτο” από την 1η Ιανουαρίου του 2020! Όπως έγινε γνωστό χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να παρατείνει τη λειτουργία αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη και συγκεκριμένα μονάδων σε Αθερινόλακκο και Ληνοπεράματα, ισχύος 100 MW και 75 MW αντίστοιχα, έως ότου τεθεί σε λειτουργία η μικρή τουλάχιστον διασύνδεση της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι με προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν η λειτουργία των μονάδων αυτών έχει παραταθεί κατ' εξαίρεση μέχρι τα τέλη του 2019. Η μέχρι τώρα επίσημη ενημέρωση από πλευράς Κομισιόν (αν λάβουμε υπόψη τις σχετικές απαντήσεις του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε) είναι πως δεν πρόκειται να δοθεί “πράσινο φως” για νέα κατ' εξαίρεση παράταση της λειτουργίας τους μετά την τελεσίδικη ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου του 2019!

Όπως λοιπόν προκύπτει με βάση τις εξελίξεις, στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Ενέργειας έχουν πάρει απόφαση πως είναι μονόδρομος η συνέχιση λειτουργίας συμβατικών μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη μέχρι τουλάχιστον να ηλεκτριστούν οι δύο διασυνδέσεις και σίγουρα μέχρι να ηλεκτριστεί το “μικρό” καλώδιο (Χανιά-Πελοπόννησος).

Η Ελλάδα, δηλαδή, θα προχωρήσει μονομερώς στη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων, ακόμα και χωρίς το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες. Η κίνηση αυτή του υπουργείου από μια πολιτική σκοπιά γεννά ίσως κάποια ζητήματα, δεδομένου ότι προσεχώς θα έχουμε πρόωρες εθνικές εκλογές και είναι πολύ πιθανό να έχουμε αλλαγή κυβέρνησης.

Από πρακτικής σκοπιάς, ωστόσο, είναι μια εύλογη κίνηση, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αφεθεί η Κρήτη να μείνει ξεκρέμαστη ενεργειακά. Και άρα θα πρέπει να “θωρακιστεί”, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει παραβίαση κοινοτικών οδηγιών και επισύρει βαριά περιβαλλοντικά πρόστιμα εις βάρος της χώρας μας. Άλλωστε, όπως έχουμε γράψει εδώ και λίγο καιρό, οι αρμόδιες Αρχές έχουν καταλήξει σε ένα τρίπτυχο μέτρων για την ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης, τόσο το φετινό καλοκαίρι, όσο και τα επόμενα 2-3 δύσκολα χρόνια μέχρι να γίνουν οι δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα.

Η μία λύση, οι μικρές φορητές μονάδες, τα γνωστά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που παίρνουν ήδη τον δρόμο τους από τη Ρόδο και άλλα νησιά για την Κρήτη, είναι μια καθαρά εφεδρική λύση, για να ανακουφίσει επικουρικά την κατάσταση και προφανώς δεν μπορεί να βασιστεί το σύστημα σε μικρές ντιζελογεννήτριες.

Η άλλη λύση, δηλαδή προσθήκη πλωτών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, όπως αυτή που προωθείται από τους Καταριανούς στον Αθερινόλακκο, παρουσιάζει ενδιαφέρον και δυσκολίες. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα, μέσα σε ορίζοντα δηλαδή μηνών.

Από πρακτική σκοπιά, λοιπόν, μοιάζει όντως αναγκαία η συνέχιση λειτουργίας ορισμένων συμβατικών μονάδων της ΔΕΗ ακόμα και χωρίς παράταση από την Ε.Ε.!

Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή ακόμα κι αν έχει ηλεκτριστεί τότε η μικρή διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου, δίνοντας 180 μεγαβάτ στο σύστημα, δε θα υπάρχουν στις αρχές τουλάχιστον του 2020 τα αναγκαία μεγαβάτ από άλλες λύσεις, το υπουργείο έχει αποφασίσει τη συνέχιση της λειτουργίας όσων σημερινών συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι απαραίτητες για να μη μείνει το νησί χωρίς ρεύμα, παρά τα όσα ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.

Στην κατεύθυνση ακριβώς αυτή, το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζεται, όπως αναφέρει το energypress.gr, να προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, που θα παρατείνει και από την 1η Ιανουαρίου 2020 τη συνέχιση λειτουργίας αεριοστροβιλικών μονάδων σε Ληνοπεράματα και Αθερινόλακκο, ισχύος 100 MW και 75 MW αντίστοιχα.

Αυξάνεται η ζήτηση

Θυμίζουμε ότι στην Κρήτη υπάρχουν τρεις μεγάλοι σταθμοί παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το πετρέλαιο και με ατμοηλεκτρικές και αεριοστροβιλικές μονάδες, συνολικής ισχύος 728 MW. Πρόκειται για τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου στο Λασίθι ισχύος 195 MW, τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων Ηρακλείου ισχύος 243 MW και τον ΑΗΣ Ξυλοκαμάρας Χανίων ισχύος 290 MW. Η ζήτηση στην Κρήτη σήμερα είναι στα 630 MW. Ωστόσο τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανέβει παραπάνω, ενώ εκτιμάται ότι το 2020 θα ξεπεράσει τα 700 MW.

Όπως έχουμε γράψει, λόγω της αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας και των τουριστικών αφίξεων, εκτιμάται ότι κάθε καλοκαίρι που έρχεται η ζήτηση αιχμής θα αυξάνεται κατά 40 περίπου μεγαβάτ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News