«DIRECT»: Εκατοντάδες Κρητικοί επιστρέφουν ως ενήλικες στα θρανία

Κρήτη
«DIRECT»: Εκατοντάδες Κρητικοί επιστρέφουν ως ενήλικες στα θρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερη ευκαιρία στην γνώση, στην μάθηση, στη ζωή

Διαφορετικά σχολεία, αλλιώτικοι μαθητές, ίδιος ο στόχος. Να θρέψει όνειρα, να στηρίξει προσπάθειες για μια καλύτερη ζωή, για έναν καλύτερο άνθρωπο.

Ο θεσμός των σχολείων Δεύτερης ευκαιρίας με την σφραγίδα και την συγχρηματοδότηση των Βρυξελλών ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2000 για να καλύψει ένα τεράστιο μέχρι τότε κενό.

Να δώσει την δυνατότητα σε ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση να επιστρέψουν στα θρανία και μετά από διετή φοίτηση να αποκτήσουν απολυτήριο… ισότιμο του γυμνασίου.

Στην Κρήτη το έδαφος ήταν εξ αρχής ιδιαιτέρως πρόσφορο. Με πείσμα και θέληση οι Κρητικοί αγκάλιασαν τα καινοτόμα αυτά δημόσια σχολεία που παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που χρόνο με το χρόνο γιγαντώνονταν, όχι μόνο παρέμειναν ανοιχτά αλλά αυξήθηκαν σημαντικά.

Εκατοντάδες Κρητικοί φοιτούν κάθε χρόνο στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας στις πόλεις και την ενδοχώρα του νησιού διεκδικώντας το δικαίωμα τους να βελτιώσουν την ζωή τους, θυμίζοντας στην πολιτεία πως είναι υποχρέωση της να ανοίγει δρόμους στην παιδεία.

Λειτουργικές ανάγκες ακάλυπτες, χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο και με τεράστιες καθυστερήσεις, ανυπέρβλητα συχνά προβλήματα.

Σκηνικό επαναλαμβανόμενο σχεδόν κάθε χρόνο για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας που μοιάζουν να πάντα να οδεύουν προς αδιέξοδο αλλά αντιστέκονται σθεναρά για να επιτελούν αυτό τον σπουδαίο σκοπό τους.

«DIRECT» με την Στέλλα Τερζάκη την Τρίτη 9 Απριλίου στις 21:45 στην ΚΡΗΤΗ TV.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News