Άνοιξε ο δρόμος για το μεταφορικό ισοδύναμο

Κρήτη
Άνοιξε ο δρόμος για το μεταφορικό ισοδύναμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία Σαντορινιού - Ικανοποίηση αλλά και αντιδράσεις στην Κρήτη

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που είχε στο γραφείο του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν από το πρόγραμμα “ήσσονος σημασίας” 4 εκατομμύρια ευρώ για τους κτηνοτρόφους του νομού Ρεθύμνου που υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες που είχαμε στην Κρήτη πριν από περίπου ένα μήνα. Άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ από το ίδιο πρόγραμμα είχε ανακοινώσει από τότε ο Σταύρος Αραχωβίτης για τους κτηνοτρόφους στα Χανιά.

Κατά την παρουσίαση της τροπολογίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Ολομέλεια της Βουλής “Για την τροποποίηση του Ν. 4551/2018 αναφορικά με την επέκταση της χορήγησης του μεταφορικού ισοδύναμου σε περισσότερους δικαιούχους”, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημείωσε ότι «η παρούσα τροπολογία φέρνει σημαντικές βελτιώσεις στην εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, ένα μέτρο ζωντανό και χρηστικό για τους νησιώτες μας. Οι αλλαγές που κάνουμε έχουν μόνο στόχο τη συνεχή και ουσιαστική διευκόλυνση των ανθρώπων της νησιωτικής επικράτειας».

Στα αεροπορικά εισιτήρια

«Οι αρνητικές πτυχές της νησιωτικότητας, οι οποίες αφορούν όχι μόνο τις καιρικές συνθήκες αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά των επιβατών από και προς τα νησιά, αντιμετωπίζονται με την παρούσα τροπολογία, όπου προστίθεται στις επιλέξιμες μεταφορικές δυνατότητες των νησιωτών και η αεροπορική μεταφορά, ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η επιδότηση, όπως ανέφερε ο Ν. Σαντορινιός, θα γίνεται με βάση τις ακτοπλοϊκές μεταφορές και δε θα τις υπερβαίνει.

«Επιδοτούμε τους νησιώτες μας για να έχουν ίση αντιμετώπιση και πρόσβαση σε όλα τα μεταφορικά μέσα, δεν επιδοτούμε τις αεροπορικές ή τις αντίστοιχες ακτοπλοϊκές εταιρείες», επισήμανε.

Επιχειρήσεις της Κρήτης

«Μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν στη Βουλή, αλλά και διαβουλεύσεις με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τα Επιμελητήρια της Κρήτης, εντάσσονται στο μέτρο και μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κρήτης για τη μεταφορά των προϊόντων τους από και προς το νησί, διότι διαπιστώσαμε ότι υπάρχει επιπλέον κόστος για τους επιχειρηματίες λόγω της ακτοπλοϊκής μεταφοράς.

Για το λόγο αυτό, το Πανεπιστήμιο Πειραιά εκπονεί μελέτη μετά από οδηγία της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων της Κρήτης και με βάση τα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθεί η ένταξή τους με αντίστοιχη ΚΥΑ», είπε ο κ. Σαντορινιός.

Επιδότηση για τα καύσιμα

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «η ΚΥΑ για την επιδότηση των πρατηριούχων καυσίμων που βρίσκονται στα νησιά έχει εκδοθεί και έχει πάρει ΦΕΚ. Τα πρατήρια βενζίνης θα επιδοτούνται μέχρι και με 19,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε πολύ πριν το Πάσχα σημαντική μείωση στο κόστος των καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής. Παρατείνεται, δε, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στα καύσιμα για 6 επιπλέον μήνες, διότι δε θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετά στοιχεία για τα αποτελέσματα του μέτρου κατά την τουριστική περίοδο».

Ικανοποίηση Σ. Βαρδάκη

Με ικανοποίηση για τις εξελίξεις αυτές, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η επιτυχημένη υλοποίηση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου κατά το 2018 ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της επικοινωνίας ανάμεσα στη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει εμπράκτως αποδείξει το ενδιαφέρον της για τα νησιά της χώρας μας. Με την εφαρμογή πολλαπλών νησιωτικών πολιτικών, αυξημένων επιδοτήσεων, δημιουργία μηχανισμών υποβοήθησης των Δήμων για την υλοποίηση έργων υποδομής, καθώς και με την εισαγωγή θεσμικών μέτρων για τη νησιωτικότητα, οι συνθήκες ανισότητας που βίωναν οι νησιώτες μας αλλάζουν άρδην.

Για την Κρήτη σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή το μεταφορικό ισοδύναμο για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων, στις οποίες το μεταφορικό κόστος παρουσιάζει διαφορές από το αντίστοιχο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτό, όπως προβλέπεται και στην προταθείσα υπουργική τροπολογία, στις ωφελούμενες επιχειρήσεις με έδρα την Κρήτη θα χορηγείται Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) για συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, στις οποίες προκύπτει αυξημένο κόστος μεταφοράς. Οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι που θα επιχορηγηθούν θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που θα εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στην οποία συμμετέχουν και τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης».

Κριτική από Β. Κεγκέρογλου

Με αφορμή την τροπολογία για το μεταφορικό ισοδύναμο, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε τη παρακάτω δήλωση: «Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι είναι άδικη και ατεκμηρίωτη η εξαίρεση της Κρήτης από το μεταφορικό ισοδύναμο, αλλά δυστυχώς με την τροπολογία που κατέθεσε εμμένει στην άνιση μεταχείριση των Κρητών από τους υπόλοιπους νησιώτες.

Συγκεκριμένα, ενώ για όλα τα νησιά επιδοτείται ήδη, από 01/01/2019, η μετακίνηση των νησιωτών και εισάγεται η επιδότηση για τις αεροπορικές μετακινήσεις, για την Κρήτη προβλέπεται μόνο η επιδότηση επιχειρήσεων για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Επιπλέον, ενώ χρηματοδοτείται για άλλους έξι μήνες η επιδότηση μεταφοράς καυσίμων, αυτό δεν επεκτείνεται για την Κρήτη. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την καθολική, χωρίς εξαιρέσεις, εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη για όλους και για όλα».

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Βασίλης Κεγκέρογλου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην επιδότηση των καυσίμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News