Συγκροτημένο πλάνο για τους υδρογονάνθρακες από τα «Ελληνικά Πετρέλαια»

Κρήτη
Συγκροτημένο πλάνο για τους υδρογονάνθρακες από τα «Ελληνικά Πετρέλαια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποντάρουν στα κοιτάσματα σε Κρήτη, Ιόνιο και Πατραϊκό

«Οι συμβάσεις της Κρήτης μπορούν πλέον να πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο, καλώς εχόντων των πραγμάτων να περάσουν από τη Βουλή και να ξεκινήσουν οι εργασίες με την κοινοπραξία που έχουμε με την Total και την ExxonMobil».

Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ο διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος στην “Ελληνικά Πετρέλαια-Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων A.E.”, Γιώργος Μυκονιάτης, έδωσε το στίγμα για τη μεγάλη ώρα που πλησιάζει ολοταχώς πλέον σε ό,τι αφορά το εγχείρημα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου που εκτιμάται ότι κρύβεται ανοιχτά της Κρήτης.

Το εγχείρημα περνά από πλευράς γραφειοκρατίας και διαδικασιών στο τελικό του στάδιο, μετά την υπογραφή - από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη - της απόφασης για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση και στα ΕΛ.ΠΕ., που ως γνωστόν συμμετέχουν μαζί με την αμερικανική ExxonΜobil και τη γαλλική Total στο ισχυρό κοινοπρακτικό σχήμα που είναι ο ανάδοχος παραχωρησιούχος για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μυκονιάτης γνωστοποιεί ότι «στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου υπογράφονται οι συμβάσεις για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στον Κυπαρισσιακό», αποτιμά το πρόγραμμα που υλοποίησαν τα ΕΛ.ΠΕ. τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, και παρουσιάζει τον μελλοντικό προγραμματισμό. Επισημαίνει ότι, «όταν το 2012 άρχισε να αναθερμαίνεται η κουβέντα για το αν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα ή όχι, εμείς, έχοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία, αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι, ναι, υπάρχει πετρελαϊκό δυναμικό στη χώρα, πείσαμε τους εταίρους για τις ιδέες που έχουμε, τις γεωλογικές μας ιδέες, ότι κάτι υπάρχει, και το υπουργείο ξεκίνησε με τρεις περιοχές στην αρχή - τον Πατραϊκό, τα Γιάννενα και το Κατάκολο».

Από τις συμβάσεις παραχώρησης που υπογράφηκαν στη συνέχεια, το στέλεχος των ΕΛ.ΠΕ. σημειώνει ότι σήμερα είναι πιο ώριμες οι διαδικασίες για μια ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο, «όπου βρήκαμε μια πολλά υποσχόμενη γεωλογική δομή, η οποία, εάν έχει πετρέλαιο, σημαίνει 120-140 εκατ. βαρέλια σε απολήψιμα αποθέματα». Προσδιορίζει, μάλιστα, χρονικά την ερευνητική γεώτρηση στο πρώτο εξάμηνο του 2020, «εφόσον πάρουμε και τις περιβαλλοντικές άδειες».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ο κ. Μυκονιάτης παρατηρεί ότι αυτή αποδεικνύεται τόσο από την πρόσφατη υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση των ερευνών στην Κρήτη, όσο και από τις συμβάσεις που έχουν περάσει μέχρι στιγμής από τη Βουλή για τις έρευνες σε Πατραϊκό, Γιάννενα, Κατάκολο και Μπλοκ 2 δυτικά της Κέρκυρας. Σχετικά με τις περιοχές στις οποίες εστιάζεται το ενδιαφέρον, επισημαίνει ότι «υπάρχουν ερευνητικές περιοχές ανατολικά-δυτικά της Θάσου, υπάρχει πετρέλαιο στην περιοχή και το γνωρίζουμε», ενώ «στη Δυτική Ελλάδα η Αδριατική παράγει, καθώς υπάρχουν κοιτάσματα. Αντίστοιχα κοιτάσματα υπάρχουν στην Αλβανία και αυτές οι γεωλογικές δομές φαίνεται ότι συνεχίζουν στην Ελλάδα», και «πρακτικά μιλάμε για όλο το Ιόνιο. Κατεβαίνοντας, εξάλλου, πιο κάτω οι γεωλογικές δομές μάς δείχνουν ανάλογα δεδομένα για την Κρήτη, και όλο αυτό πλέον είναι ένα ενιαίο τόξο, στο οποίο δουλεύουμε συστηματικά, γιατί εκεί πιστεύουμε ότι υπάρχει το πετρελαϊκό δυναμικό της χώρας και επενδύουμε σε αυτό».

Τα οικονομικά οφέλη

Μιλώντας φυσικά για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πρακτικό, οικονομικό σκέλος της υπόθεσης.

Φυσικά για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης ή του Ιονίου δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δοθεί συγκεκριμένο νούμερο για έσοδα και κέρδη.

Ερωτηθείς ωστόσο για τα προσδοκώμενα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ο κ. Μυκονιάτης εξηγεί ότι μόνο τα απολήψιμα αποθέματα του Πατραϊκού «θα αποδίδουν 200 εκατ. ετησίως στο κράτος μέσω της φορολογίας από τις συμβάσεις μίσθωσης, και 20 εκατ. ετησίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον λεγόμενο “περιφερειακό φόρο”», δηλαδή σε ορίζοντα 25ετίας 5 δισεκατομμύρια για το κράτος, τα οποία μέσω του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών θα διατεθούν για το κοινωνικό κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, κατά το νορβηγικό μοντέλο. Αντίστοιχα, για τις τοπικές κοινωνίες εξηγεί ότι «ένα κοίτασμα 120-140 εκατ. βαρελιών σε ορίζοντα 25ετίας σημαίνει 300 άμεσες θέσεις εργασίας και 900 έμμεσες».

Γ. ΜΥΚΟΝΙΑΤΗΣ

Καθησυχάζει για τα περιβαλλοντικά

Ο διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος στην “Ελληνικά Πετρέλαια-Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων A.E.” εμφανίζεται απόλυτα καθησυχαστικός ως προς την περιβαλλοντική διάσταση της υπόθεσης, για την οποία έχει εκφραστεί προβληματισμός από φορείς και εδώ στην Κρήτη, αλλά και πανελλαδικά, όπως η WWF Hellas.

Σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ερευνών , o κ. Μυκονιάτης διαβεβαιώνει ότι είναι μηδενικό και ότι υπάρχουν μύθοι και πραγματικότητες, τα οποία κάθε φορά η εταιρεία συζητά και εξηγεί στις τοπικές κοινωνίες, για να καθησυχάζει τις ανησυχίες τους. «Υπάρχει αυστηρό ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπάρχει κι ελληνικό πλαίσιο, ενώ παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να γίνουν άψογα οι εργασίες χωρίς να συμβεί το παραμικρό», διαβεβαιώνει...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News