Κρήτη

Τα μηνύματα για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου

Αναφορές στους ήρωες που θυσιάστηκαν για το μέλλον του Έθνους

Με μηνύματα για το νόημα της εθνικής επετείου, την παρακαταθήκη των ηρώων στη σύγχρονη εποχή αλλά και τη διπλή γιορτή, αναφέρονται βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σημερινή ημέρα.

Το μήνυμα του Γραμματέα ΠΕ της ΝΔ – βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη :

«Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, αποτελεί διπλή γιορτή για το Έθνος. Είναι συνάμα επέτειος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για την Ορθοδοξία.

Σήμερα, από την Λήμνο, τιμούμε τους ήρωες του ‘21, οι οποίοι με ήθος και βαθιά πίστη στις αξίες και ιδανικά της Ελλάδας, θυσιάστηκαν για το μέλλον του Έθνους, για το παρόν και το μέλλον μας.

Τιμούμε, επίσης, τους σύγχρονους ήρωες, τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που κρατούν στα σύνορά μας και σε κάθε σημείο της επικράτειας ψηλά την Ελληνική σημαία, επαγρυπνώντας για την προάσπιση των κυριαρχικών μας συμφερόντων. 

Χρέος μας να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε το διαχρονικό μήνυμα των αγώνων της ανεξαρτησίας, το μήνυμα πως ακόμα και ο πιο δύσκολος στόχος μπορεί να επιτευχθεί με όραμα, αποφασιστικότητα και ομόνοια».

Μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού:

Ημέρα θρησκευτικής κατάνυξης, εθνικής μνήμης και επέτειος αναγέννησης του Ελληνισμού, η 25η Μαρτίου. Έπειτα από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς στον τουρκικό ζυγό, έπειτα από πολύνεκρες απελευθερωτικές εξεγέρσεις, και μακρά προετοιμασία για την αφύπνιση του αντιστασιακού πνεύματος των υποδούλων Ελλήνων, η 25η Μαρτίου 1821, υπήρξε η απαρχή νέων αγώνων και αναρίθμητων θυσιών του λαού μας για την εθνική μας ανεξαρτησία, για την απολύτρωση από τους βάρβαρους κατακτητές.

Η Επανάσταση του 1821, εξακολουθεί να μας δείχνει τον δρόμο της πίστης στο ιδανικό της Ελευθερίας, την ανάγκη να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας, της ομοψυχίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, όσο δύσκολα και κρίσιμα και αν είναι τα χρόνια.Απαιτείται εγρήγορση, ενότητα και διαρκής αγώνας από όλους μας  προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής μας, να σταθούμε αντάξιοι της ιστορικής μας πορείας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Δήλωση Γιάννη Κουράκη για την 25η Μαρτίου:

Η απελευθέρωση της Ελλάδας το 1821 υπήρξε ένας μεγάλος σταθμός στη μακραίωνη ιστορία μας, ένα συλλογικό επίτευγμα, μία κοινή προσπάθεια ενός ηρωικού λαού. Είναι μια εποχή εθνικής υπέρβασης και μας συνδέει μαζί της η αδιάσπαστη ιστορική μνήμη και οι διαχρονικοί αγώνες για την εθνική ενότητα και αυτοσυνειδησία.

Η δική μας γενιά έχει επίσης αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις απέναντι στην ιστορία: την πραγματική έξοδο από την οικονομική κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη, την προάσπιση της ανεξαρτησίας μας και τη διατήρηση της εθνικής αξιοπρέπειας της χώρας.

Αγωνιζόμαστε σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον. Όμως, είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και ακραίο σύνορο των ευρωπαϊκών αξιών. Διαθέτουμε το σθένος και την αποφασιστικότητα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας.

Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι εμπρός στα μεγάλα και διαχρονικά διακυβεύματα και να τα υπερασπιστούμε εφόσον παραστεί ανάγκη.

Μήνυμα υποψήφιου Δημάρχου Ηρακλείου Ηλία Λυγερού:

«Διπλή γιορτή σήμερα για τον Ελληνισμό καθώς τιμούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά και το ξεκίνημα του αγώνα αποτίναξης του τουρκικού ζυγού.

Ο αγώνας αυτός, παρά τις δυσκολίες του, οδήγησε στη σύσταση του νεώτερου ελληνικού κράτους και στην εθνική παλιγγενεσία. Το παρελθόν πάντα μας δίδασκε και εξακολουθεί να μας διδάσκει. Μας αποδεικνύει περίτρανα πως μπορούμε ως Έθνος να βγούμε νικητές αρκεί να μην μείνουμε απαθείς, αποδεχόμενοι τη μοίρα μας.

Ως Έλληνες έχουμε πια μάθει πως μόνο με αγώνες διασφαλίζεται η ανεξαρτησία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία η ίδια η ύπαρξη μας κι αυτούς τους αγώνες πρέπει να τους δίνουμε ενωμένοι. Όπως είχε πει και ο αγωνιστής του 1821 στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης «Είμαστε εις το «εμείς» κι’ όχι εις το «εγώ».

Δήλωση υποψήφιας Δημάρχου Ηρακλείου Ευαγγελίας Σχοιναράκη:

Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.» (Νίκος Καζαντζάκης)
Η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι διπλή γιορτή για όλους μας. Εθνική και θρησκευτική. Είναι ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ομοψυχίας. Είναι σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία που μας δείχνει τον δρόμο της ενότητας και της αλληλεγγύης για όλους εμάς.Το μήνυμα της επετείου πιο επίκαιρο από ποτέ. Να μαχόμαστε καθημερινά για όλα όσα μας αξίζουν.

Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Ηρακλείου Π. Ινιωτάκη:

Οι δύο μεγάλες σημερινές εορτές, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Ελληνική Επανάσταση του 1821, δε συνδυάστηκαν τυχαία τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ανεξάρτητου νεότερου Ελληνικού Κράτους. Η σύνδεσή τους υποδήλωνε ότι η επανάσταση- τότε από τον οθωμανικό ζυγό- ήταν μια “καλή είδηση”, μια χαρμόσυνη αναγγελία στο πρότυπο του μηνύματος της Θείας Ενσαρκώσεως. Στις μέρες μας μεταφέρεται ως μήνυμα αντίστασης σε κάθε τύπο δυναστικής επιβολής,

Οι Έλληνες έχουμε την πνευματικότητα και την ιστορική παρακαταθήκη για να θέσουμε εκ νέου, και στερεότερα, τα θεμέλια της εθνικής μας συνέχειας!

Η δήλωση του Δ. Βρύσαλη, υποψήφιου Δημάρχου Ηρακλείου:

«Τα μηνύματα της επανάστασης του 1821 είναι επίκαιρα και διδακτικά για το ότι όταν αποφασίσει ο λαός μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Οι λαοί μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, να κινήσουν τον τροχό της ιστορίας μπροστά και να βγουν πραγματικά νικητές.

Τα καλέσματα περί "εθνικής ενότητας", ομοψυχίας, ενότητας, των εκθέσεων ιδεών που δίνουν και παίρνουν και που απευθύνονται από όλες τις άλλες παρατάξεις εν όψει των τοπικών εκλογών του είναι υποκριτικά. Εθνική ενότητα δε μπορεί να υπάρχει όταν μία μικρή μειοψηφία, εκμεταλλεύεται και καταπιέζει τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Άλλα τα οράματα των λαϊκών οικογενειών και αλλά τα οράματα των ξενοδόχων, των πολυεθνικών αλυσίδων και των επιχειρηματικών ομίλων. Άλλες είναι οι αξίες των λαϊκών οικογενειών που καλούνται να πληρώνουν για όσα έχουν ξαναπληρωθεί και άλλες είναι οι αξίες των λίγων που σε συνεργασία με το κράτος και την πλειοψηφία των δήμων ξεζουμίζουν τους πολλούς

Αυτό το ιστορικό δίδαγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που τα λαϊκά δικαιώματα τσακίζονται, στο όνομα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, στην πραγματικότητα για τα κέρδη του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα που όλες οι άλλες παρατάξεις καλούν τους Ηρακλειώτες να υποταχτούν στη λογική της ανταποδοτικότητας και των οραμάτων των επιχειρηματικών ομίλων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι η ενότητα που συμφέρει το λαό είναι μόνο η δική του ενότητα, η οργάνωση και πάλη για να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει αυτός νοικοκύρης στον τόπο του.»

 

 

 

 

  

 

 

 

Σχόλια