Ασφαλιστικό αγροτών: Ποιοι μπορούν να δουν λάθη στα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ

Κρήτη
Ασφαλιστικό αγροτών: Ποιοι μπορούν να δουν λάθη στα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε χάνεται καμία εισφορά παράλληλης ασφάλισης

Εγκύκλιο στην οποία καταγράφονται οι τρόποι αξιοποίησης υπέρ του ασφαλισμένου του χρόνου της παράλληλης και της διαδοχικής ασφάλισης για συνταξιοδότηση με βάση τις διατάξεις του Ν. 4387/16 υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κανένας χρόνος ασφάλισης και καμία καταβληθείσα εισφορά δε χάνονται.

Οι χρόνοι ασφάλισης, παράλληλοι και μη παράλληλοι, που δε λαμβάνονται υπόψη στη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 του Ν. 4387/2016.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρονται ακόμη τα εξής:

- Στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί παράλληλα χρόνος ασφάλισης σε περισσότερους του ενός ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς πριν την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, για το παράλληλο αυτό διάστημα, τον χρόνο ασφάλισης που επιθυμεί να συνυπολογίσει, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

- Ο διαδοχικά ασφαλισμένος, για τον οποίο κατά τη λήξη της υποχρεωτικής ασφάλισής του μετά τη 01/01/2017 προκύπτει πολλαπλή δραστηριότητα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τις προϋποθέσεις του ενταχθέντος φορέα με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί.

- Οι χρόνοι ασφάλισης με τους οποίους θεμελιώνεται το δικαίωμα, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

 Λάθη στα ειδοποιητήρια

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 6 κατηγορίες ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολουμένων - μεταξύ αυτών και αγρότες - είδαν ή αναμένεται να δουν το αμέσως επόμενο διάστημα λάθη στα ειδοποιητήρια που αναρτά σταδιακά το ΕΤΕΑΕΠ στην ιστοσελίδα του και αφορούν εισφορές επικούρησης ή και εφάπαξ για τουλάχιστον 27 μήνες και για περίπου 250.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Η μηνιαία εισφορά για επικούρηση ορίζεται στο 7% μέχρι 31/5/2019 και 6,5% από 1/6/2019 και μετά, ενώ η μηνιαία εισφορά για τον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ στο 4%.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ της η “Καθημερινή”, τόσο οι εισφορές επικούρησης όσο και εφάπαξ υπολογίζονται αναδρομικά από την 1η/1/2017, επί του κατώτατου βασικού μισθού, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Ήτοι, έως τις 31/1/2019 επί των 586,08 ευρώ και επί των 650 ευρώ από την 1η/2/2019 και μετά. Βέβαια, για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΤΕΑΕΠ, για τα έτη 2017 και 2018 προβλέπεται εξόφληση σε 36 δόσεις.

Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν από τις 5 έως τις 12 Απριλίου και αφορούν ένα ειδοποιητήριο με τις εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ένα ειδοποιητήριο με την πρώτη από τις 36 δόσεις για το 2017 και ένα ειδοποιητήριο με την πρώτη δόση για το 2018. Εφεξής, τα ειδοποιητήρια θα εκδίδονται κάθε μήνα και οι εισφορές θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, όπως συμβαίνει και με τον ΕΦΚΑ.

Όπως μάλιστα έχει αποκαλύψει η “Κ”, αρκετά από τα ειδοποιητήρια περιέχουν λάθη, κυρίως αυτά που απευθύνονται σε μισθωτούς με παράλληλη ασφάλιση ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αυτοί καλούνται να καταβάλουν διπλές εισφορές, παρότι, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ θα πρέπει να παρακρατούνται μία φορά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, τα λάθη θα διορθωθούν. Μάλιστα, όπου κρίνεται απαραίτητο, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αποστείλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στο email [email protected], δίχως να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο Ταμείο.

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να χορηγηθεί παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας έως τις 30 Ιουνίου 2019 στους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση μισθωτών-μη μισθωτών. Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει ήδη προχωρήσει στην παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι τις 31/5/2019 των μη μισθωτών που έχουν καταβάλει τις ελάχιστες προβλεπόμενες κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2018 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανεξόφλητες δόσεις για τη 2η εκκαθάριση του 2017.

Εξάλλου, σε νέες δηλώσεις της η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως η ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών θα ανακουφίσει χιλιάδες αγρότες και θα έχει “κούρεμα” προσαυξήσεων 85%. Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφερόμενη σε δηλώσεις της στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε ότι θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες αγρότες, ενώ θα ευνοηθούν και όσοι έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News