Η «Αγία Σαρακοστή και Νηστεία» στον Ορθόδοξο Λόγο

Κρήτη
Η «Αγία Σαρακοστή και Νηστεία» στον Ορθόδοξο Λόγο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου

Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή του ορθόδοξου χριστιανού που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο.

Είναι η χρονική περίοδος της νηστείας και της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας του για το Άγιο Πάσχα. Λαμβάνει την ονομασία αυτή με αφορμή τη Νηστεία του Χριστού μας στην έρημο, η οποία διήρκεσε σαράντα ημέρες και αποτελεί την αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά πως η νηστεία αποτελεί «Πηγή ζωής» για τον άνθρωπο, κυρίως διότι συμβάλει στην κάθαρση του εαυτού του. Κατά το διάστημα αυτό, ο άνθρωπος εισέρχεται σε μια περίοδο εγκράτειας στις τροφές, με σκοπό την πνευματική του ωφέλεια και οικοδομή.

Ωστόσο, η περίοδος αυτή δεν αναφέρεται μόνο στη νηστεία από τα φαγητά, αλλά προχωράει περαιτέρω και στην πνευματική εξάσκηση και τον αγώνα του ανθρώπου κατά των παθών του. Οι πατέρες της εκκλησίας αναφέρουν ότι όσο ο «έξω άνθρωπος» φθείρεται, τόσο ὁ «έσω άνθρωπος», δηλαδή η ψυχή, ζωογονείται και τρέφεται! Με άλλα λόγια, όσο παιδεύουμε τη σάρκα και την κοιλία, τόσο ωφελείται το πνεύμα.

Η εκπομπή του «Ορθόδοξου Λόγου» της Κυριακής 17.03.19, ώρες 15:30'-16:30', προσεγγίζει την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τονίζοντας την αξία της νηστείας για τον άνθρωπο, τόσο σε φυσικό-βιολογικό, όσο και πνευματικό επίπεδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News