Αραχωβίτης από Χανιά: Μόνο ο κτηνοτρόφος που χάθηκε δε γυρίζει πίσω - Τα υπόλοιπα θα τα φτιάξουμε

Κρήτη
Αραχωβίτης από Χανιά: Μόνο ο κτηνοτρόφος που χάθηκε δε γυρίζει πίσω - Τα υπόλοιπα θα τα φτιάξουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι στόχος είναι η αποκατάσταση των ζημιών στη φυτική παραγωγή, την ζωική παραγωγή και στις αγροτικές υποδομές.

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων από την πρόσφατη κακοκαιρία στα Χανιά μετέφερε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης που, επικεφαλής κλιμακίου του υπουργείο του, πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Κρήτη.

"Μόνο ο κτηνοτρόφος που χάθηκε δε γυρίζει πίσω. Όλα τα αλλά θα τα φτιάξουμε" είπε από την κατεστραμμένη γέφυρα του Κεριτη ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος  Αραχωβιτης ,δεσμευόμενος για αποκατάσταση όλων των ζημιών.

Με τη δέσμευση ότι οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν και οι αποκαταστάσεις θα προχωρήσουν μέσα από συγκεκριμένο σχεδιασμό, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις πληγείσες από τη θεομηνία  περιοχές των Χανίων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν η κατεστραμμένη γέφυρα του Κερίτη.

Από την αντιπεριφέρεια Χανίων όπου είχε εκτενή ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους του νομού, ο Σταύρος Αραχωβίτης ανακοίνωσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Το ύψος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα εξαρτάται από τον αριθμό των αμνοεριφίων που χάθηκαν και η καταβολή θα είναι εφάπαξ.

Για την απώλεια κυψελών και αμνοεριφίων τα οποία παρασύρθηκαν από χείμαρρους και είναι αδύνατο να βρεθούν ώστε να γίνει ακριβής καταγραφή, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή από τον ΕΛΓΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα δοθεί παράταση στην προθεσμία δήλωσης απώλειας του φυτικού κεφαλαίου ,κατά περίπτωση ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι δηλώσεις είναι αληθείς.

Σε ένδειξη συμπαράστασης ,η συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά.

Όπως ανακοίνωσε ο Σταύρος Αραχωβίτης,  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ προετοιμάζει φάκελο τεκμηρίωσης για τις μη καλυπτόμενες δαπάνες στον οποίο εντάσσονται επιστημονικά και μετεωρολογικά δεδομένα που θα αποσταλεί στο Ταμείο Φυσικών Καταστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το αίτημα της πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News