Καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι στην Κρήτη

Κρήτη
Καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα

Με βροχή αλλά και με… χαλάζι ξύπνησαν σήμερα κάτοικοι της Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικές  εικόνες και αναφορές από την Μεσαρά του νομού Ηρακλείου όπου το πρωί καταγράφτηκαν έντονες βροχοπτώσεις ενώ έπεσε και χαλάζι. 

Ακολουθεί φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στους ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ από την περιοχή του Τυμπακίου και τον κ. Αυγενάκη.

 Ακολουθεί φωτoγραφία από τον κ. Λεκάκη που βρέθηκε σε θερμοκήπιο στην περιοχή "Κλίμα" Τυμπακίου.

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα Πέμπτη,  με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα σύμφωνα με τις προβλέψεις σε νότια Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά στην Κρήτη, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Θράκη, θα επικρατούν βροχές και καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και κατά τόπους σε ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα.

Από το μεσημέρι και μετά αναμένεται σταδιακή βελτίωση στην Κρήτη ενώ θα υπάρξουν και διαστήματα ηλιοφάνειας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Παρασκευή (01/02) οι βροχές θα περιοριστούν σημαντικά, ενώ το Σαββατοκύριακο 02-03/02 ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο.

Διαδοχικά κύματα βροχοπτώσεων περιμένουμε να επηρεάσουν αρκετές περιοχές της χώρας έως και την Πέμπτη 31/01/2019. Τονίζεται ότι αν και η ένταση των φαινομένων κατά κανόνα δε θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αναμένεται να πέσουν αθροιστικά σημαντικές ποσότητες βροχής κυρίως στη δυτική και βορειοανατολική χώρα, όπου σε συνδυασμό με το κορεσμένο σε νερό έδαφος ενδέχεται να δημιουργήσουν πλημμυρικά επεισόδια.

Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Τετάρτη 

Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Τετάρτη 30/01, σύμφωνα με το meteo.gr ενώ καταιγίδες εκδηλώθηκαν σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς και σε περιοχές της δυτικής ηπειρωτικής χώρας.

Τα φαινόμενα επέτειναν σε κάποιες περιπτώσεις τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, που σχετίζονται κυρίως με πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις και φθορές και διακοπές κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, χιόνια έπεσαν κατά κύριο λόγο σε ορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Στον χάρτη αριστερά παρουσιάζεται η κατανομή των υψών βροχής που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως τις 19:00 της Τετάρτης 30/01.

Έως την ίδια ώρα, το σύστημα εντοπισμού και καταγραφής κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε πάνω από 1000 κεραυνούς, κυρίως πάνω από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπως φαίνεται στον χάρτη δεξιά.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τους 8 σταθμούς του δικτύου μας με τα μεγαλύτερα ολικά ύψη βροχής, έως τις 19:00 της Τετάρτης 30/01. Μεταξύ των περιοχών και η Κάνδανος Χανίων.

 Σφοδρή κακοκαιρία «χτύπησε»  την Ιεράπετρα

Έπειτα από μια δύσκολη νύχτα με θυελλώδεις νότιους ανέμους οι αγρότες της Ιεράπετρας, που διατηρούν καλλιέργειες σε θερμοκήπιο στο παραλιακό μέτωπο, ξύπνησαν με την αγωνία του ενδεχόμενου μεγάλης καταστροφής από τη δύναμη του αέρα.

 Ο μοναδικός παραγωγός - γεωπόνος, ο οποίος τελικά υπέστη πολύ μεγάλη καταστροφή, ήταν ο Γιάννης Εγγλεζάκης ο οποίος ειδοποιήθηκε στις 3 τα ξημερώματα ότι ανεμοστρόβιλος, ο οποίος ξεκίνησε με μορφή υδροστρόβιλου από τη θάλασσα, πέρασε πάνω από τα θερμοκήπιά του έκτασης 10 στρεμμάτων στη θέση Καθαράδες Ιεράπετρας προξενώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Από την αυτοψία που έκανε το neakriti.gr και από την εκτίμηση που έκανε ο ίδιος ο παραγωγός η ζημιά που έχει υποστεί στα 7 από τα 10 στρέμματα του θερμοκηπίου του ξεπερνά τις 100.000 ευρώ δεδομένου ότι έχουν καταστραφεί εντελώς οι πάγιες εγκαταστάσεις του και οι καλλιέργειες ντομάτας, μίνι αγγουριού και πιπεριάς (ντολμάς), οι οποίες ήταν στο μάξιμουμ της παραγωγής και σε μια περίοδο όπου οι τιμές παραγωγού είναι πάρα πολύ καλές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News