Κρήτη

Συνεργασία Πολυτεχνείου Κρήτης με ξενοδοχεία

Νέο επιστημονικό έργο

Το Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, στο πλαίσιο της έναρξης συνεργασίας με την εταιρεία Edifice (Γεώργιος & Πέτρος Ασμαργιαννάκης), εδραιωμένη στον τομέα των κατασκευών και μελετών ξενοδοχειακών μονάδων, ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου επιστημονικού έργου με τίτλο “Διοίκηση και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων της περιφέρειας Κρήτης - Πολιτικές επέκτασης και στρατηγικές διείσδυσης”.

Στη σύγχρονη εποχή, που η ανταγωνιστικότητα μεταξύ ξενοδοχείων αυξάνεται, οι διαχειριστές των ξενοδοχείων αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η βελτίωση της απόδοσής τους μπορεί να γίνει κύριο πλεονέκτημά τους.

Οι προσπάθειες των ξενοδοχείων, όπως και κάθε επιχείρησης για επίτευξη βέλτιστης απόδοσης, περιλαμβάνουν την εφαρμογή διαφόρων αναδυόμενων επιχειρηματικών εργαλείων, επεκτατικής στρατηγικής, τεχνικών διαχείρισης, καθώς και κατάλληλες μελέτες επένδυσης προς υλοποίηση για την αποτελεσματική μορφοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων (Hernaus, Pejić Bach & Bosilj Vukšic, 2012).

Όταν οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι, οι επιχειρηματικές πρακτικές πρέπει να εστιάζονται στις δραστηριότητες που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην αποτελεσματικότητα του ξενοδοχείου, καθώς και στα οικονομικά αποτελέσματα. Οι πηγές αναποτελεσματικότητας θα πρέπει πρώτα να καθοριστούν έτσι ώστε οι διαχειριστές ξενοδοχείων να μπορούν να αφιερώσουν την προσοχή τους σε περιοχές που θα οδηγήσουν σε καλύτερες επιδόσεις μέσα από κατάλληλες μελέτες επένδυσης (J. Harrington & C. Ottenbacher, 2011).

Σκοπός του προς εκπόνηση έργου είναι η μελέτη της διοίκησης και διαχείρισης των ξενοδοχειακών μονάδων στην περιφέρεια της Κρήτης και κυρίως στο Ηράκλειο, της επεκτατικής στρατηγικής, καθώς και της αποτελεσματικής υλοποίησης των κατάλληλων μελετών επένδυσης για τη μορφοποίηση των μονάδων.

Επιπλέον, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, πέραν των δευτερογενών δεδομένων που θα αντληθούν από παλαιότερες μελέτες, θα πραγματοποιηθεί και έρευνα ερωτηματολογίου στις διοικήσεις των ξενοδοχείων, προκειμένου να εξαχθούν έγκυρα και έγκαιρα συμπεράσματα. Η ανάγκη γι’ αυτή τη μελέτη προήλθε από την αύξηση των εισερχόμενων αλλοδαπών τουριστών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κρήτης.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, στον αερολιμένα “Ι. Δασκαλογιάννης”, από μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, έγινε φανερό ότι οι αφίξεις αλλοδαπών παρουσίασαν μια αυξητική πορεία από τα έτη 2010-2017, με ρεκόρ αφίξεων το 2017, φτάνοντας τις 1.094.862 αφίξεις. Από την ίδια έρευνα έγινε φανερό πως οι επισκέπτες στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες με ή χωρίς παιδιά, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστών των επισκεπτών (63%) προτιμά τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

Παρόλο που κάθε επιχειρηματική οντότητα πρέπει να συσχετίζεται με μια συγκεκριμένη στρατηγική, μια ξενοδοχειακή εταιρεία μπορεί να ακολουθήσει διάφορες στρατηγικές προκειμένου να υλοποιήσει τις μελέτες επένδυσής της. Η φύση της λειτουργίας του ξενοδοχείου συχνά αντιβαίνει στην ανάγκη να είναι στρατηγικός στοχαστής. Δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία, είναι εύκολη η εστίαση στην καθημερινή τους δραστηριότητα και τακτική.

Αρχικά, είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας νέας δήλωσης αποστολής για το ξενοδοχείο, καθώς και η ανάλυση του περιβάλλοντος και η απαρίθμηση των ευκαιριών και των απειλών που αντιμετωπίζει η μονάδα. Επιπλέον, είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός των πόρων και των δυνατοτήτων της ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ εξέχουσα σημασία κατέχουν και οι τρόποι διαφοροποίησης.

Την ιδιότητα του επιστημονικού υπεύθυνου του έργου θα έχει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια