Άκης Τσελέντης: Οι πιο επικίνδυνες πόλεις της Κρήτης σε περίπτωση σεισμού

Κρήτη
Άκης Τσελέντης: Οι πιο επικίνδυνες πόλεις της Κρήτης σε περίπτωση σεισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφερε ο Άκης Τσελέντης για την σεισμική θωράκιση της Κρήτης

Εδαφικές συνθήκες και αυθαίρετη οικιστική ανάπτυξη καθιστούν το Ηράκλειο ως την πιο επικίνδυνη περιοχή της Κρήτης σε σχέση με τις επιπτώσεις από ένα πιθανό μεγάλο σεισμό, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκη Τσελέντη. Ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της σεισμικής θωράκισης της Κρήτης.

Όπως τονίζει ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Άκης Τσελέντης: "Πιστεύω ότι η πιο επικίνδυνη πόλη είναι το Ηράκλειο και τα Χανιά σε επίπεδο οικιστικό θέλουν λίγο προσοχή. Είναι θέματα πολιτικών μηχανικών, εμείς απ' τη δικιά μας τη μεριά ως σεισμολόγοι έχουμε δώσει στους μηχανικούς τα στοιχεία για να επέμβουν εκεί που πρέπει".

Σημασία δεν έχει το μέγεθος του σεισμού

Στο περιθώριο εσπερίδας που οργάνωσε το εργαστήριο σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης με θέμα την εθνική υποδομή Helpos , ο καθηγητής Άκης Τσελέντης εξήγησε ότι ο κύριος παράγοντας της καταστροφικότητας ενός σεισμού δεν είναι το μέγεθος του αλλά οι τοπικές εδαφικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει ο κ.Τσελέντης:"Δηλαδή έχει τύχει να έχουμε δύο σπίτια ακριβώς ίδια, από τον ίδιο εργολάβο και το ένα να είναι εκατό μέτρα πιο κάτω και να πάθει ολική κατάρρευση .Δυστυχώς σήμερα έχουμε χτίσει σε ρέματα, σε περιοχές εκτός σχεδίου. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα πιο έντονο στο Ηράκλειο. 

Πρόβλημα τα παλαιά κτίσματα

Στη Δυτική Κρήτη το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Χανιά λόγο κυρίως των πολλών παλαιών κτισμάτων .

"Υπάρχουν πάρα πολλά παλιά κτίρια, χτισμένα με τον παλιό αντισεισμικό σχεδιασμό τα οποία είναι ευάλωτα σε ισχυρές εδαφικές κινήσεις . Δε λέω πως είναι επικίνδυνα …Να δούμε πως συμπεριφέρονται τα διάφορα κτίρια", τονίζει ο κ.Τσελέντης

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επεσήμανε ότι η Κρήτη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της την έννοια του σεισμικού κινδύνου λόγω κυρίως της αυθαίρετης δόμησης. Την ίδια ώρα πάντως θετικά αξιολογείται η ύπαρξη του εθνικού δικτύου καταγραφής της λιθόσφαιρας Helpos.

Το εθνικό σύστημα καταγραφής της λιθόσφαιρας είναι συνδεδεμένο με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή υποδομή και αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων που επιτρέπει ακριβή καταγραφή των χαρακτηριστικών μιας σεισμικής δόνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News