Κρήτη

Πανελλαδική κινητοποίηση μαθητών - Ασυγκίνητη η μαθητική κοινότητα της Κρήτης σε... ακροδεξιά καλέσματα

Σύμφωνα με τον κ. Τερζάκη, μαθητές από τρία σχολεία του νομού Χανίων προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση μέσω της οποίας στηρίζουν τα καλέσματα για το μακεδονικό ζήτημα

Τις τελευταίες ημέρες έχουν “φουντώσει” σε διάφορες περιοχές της χώρας, και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, διαδικτυακά καλέσματα, μέσω των οποίων οι μαθητές ζητούνται να προχωρήσουν σε καταλήψεις των σχολείων τους με πρόσχημα το Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Την ώρα που νεοναζιστικοί και ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι πυροδοτούν μαθητικές κινητοποιήσεις με μισαλλόδοξο και δήθεν πατριωτικό πρόσημο, στην Κρήτη φαίνεται ότι - τουλάχιστον μέχρι χθες - οι μαθητές, αλλά και οι καθηγητές τους, γυρίζουν την πλάτη τους στα ακροδεξιά καλέσματα.

Τις τελευταίες ημέρες, η “Μαθητική Συντονιστική Επιτροπή για τη Μακεδονία” καλεί μέσω διαδικτύου σε παμμαθητικό συλλαλητήριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, στις 11 το πρωί, στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα, αρκετά σχολεία σε περιοχές - κυρίως - της Βόρειας Ελλάδας τελούσαν υπό κατάληψη, με τους μαθητές τους να προτάσσουν συνθήματα βγαλμένα από την “ατζέντα” της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Χανίων, υπάρχει για σήμερα κάλεσμα για «ψευτοπανελλαδική μέρα καταλήψεων με περιεχόμενο που καλλιεργεί το μίσος μεταξύ των λαών».

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης, ανέφερε ότι μέχρι χθες δεν υπήρχαν οργανωμένες παρεμβάσεις σε σχολεία του νησιού για καταλήψεις με αιτήματα που σχετίζονται με το μακεδονικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον κ. Τερζάκη, μονάχα πριν από περίπου μια εβδομάδα, μαθητές από τρία σχολεία του νομού Χανίων προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση μέσω της οποίας στηρίζουν τα καλέσματα για το μακεδονικό ζήτημα.

Σε αντίθεση, πάντως, με γυμνάσια και λύκεια της Μακεδονίας, μέχρι χθες στην Κρήτη η μαθητική κοινότητα φαινόταν να μένει ασυγκίνητη από το παραλήρημα των εθνικιστών. Αυτό φανερώνεται και από την ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Χανίων, η οποία - μεταξύ άλλων - ζητά να μείνουν έξω από τα σχολεία οι «φασίστες και το ρατσιστικό τους δηλητήριο».

«Τις τελευταίες μέρες διακινούνται διάφορα ανυπόγραφα καλέσματα στο Facebook και στο Instagram που καλούν σε μια ψευτοπανελλαδική μέρα καταλήψεων με περιεχόμενο που καλλιεργεί το μίσος μεταξύ των λαών. Τα συγκεκριμένα καλέσματα διαδίδονται και προπαγανδίζονται και από τα φασισταριά της Χρυσής Αυγής. Στηρίζονται από ναζιστές-δολοφόνους που ξαφνικά βγήκαν από τις τρύπες τους για να σπείρουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στους μαθητές», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

«Δηλώνουμε πως δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους γειτονικούς λαούς. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Βαλκάνια. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς φτώχια, πολέμους και πρόσφυγες!

Από την αρχή της χρονιάς οι μαθητές έχουμε κάνει ξεκάθαρο ποια είναι τα αιτήματα που μας έβγαλαν στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Σε πάνω από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα οι μαθητές απαίτησαν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο

μας. Και εδώ στα Χανιά εκατοντάδες μαθητές ενώσαμε τη φωνή μας με τους συμμαθητές μας σε όλη την Ελλάδα. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Στηρίζουμε τους συμμαθητές μας, όπως οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους», αναφέρεται, ακόμη, στην ανακοίνωση.

«Επίθεση στη νεολαία»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, η οποία καταγγέλλει τις απόπειρες «των φασιστών να εισχωρήσουν στα σχολεία και να τρομοκρατήσουν συναδέλφους».
«Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της απόπειρας ακροδεξιών οργανώσεων να εισχωρήσουν στα σχολεία, καλώντας υπογείως μέσω διαδικτυακών μέσων τούς μαθητές σε καταλήψεις με πρόσχημα το Μακεδονικό Ζήτημα ή την υπόθεση Κατσίφα. Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι στοχοποιούν μεμονωμένους συναδέλφους (όπως τον συνάδελφο στη Βέροια, που στοχοποίησε μέσω του διαδικτύου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώταρος) ή ΕΛΜΕ (π.χ. Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης), ή παρενοχλούν συναδέλφους στα Χανιά με την ιδιότητα του “αγανακτισμένου πολίτη”.
Ως λειτουργοί της εκπαίδευσης λέμε ξεκάθαρα, απευθυνόμενοι και στους μαθητές μας, πως η απόπειρα των φασιστών να εισχωρήσουν στα σχολεία δε συνιστά προσέγγιση, αλλά ΕΠΙΘΕΣΗ στη νεολαία. Οι νέοι είναι πάντα πιο προοδευτικοί και ριζοσπαστικοποιημένοι. Αμφισβητούν την “ορθότητα” του κόσμου των ενηλίκων και αυτό ποτέ δεν ήταν ευχάριστο στην καθεστηκυία τάξη. Οι φασίστες, από την άλλη, ποτέ δεν αμφισβήτησαν τον καπιταλισμό - αντιθέτως υπήρξαν οι καλύτεροι και πιο αποκρουστικοί του υπηρέτες. Είναι αλλεργικοί σε κάθε μορφή ελευθερίας και ελεύθερης σκέψης. Γι’ αυτό θέλουν τη νεολαία και τους μαθητές χειραγωγημένους και αποπροσανατολισμένους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Σχόλια