Κρήτη

Την Λότζια διεκδικεί εκ νέου ο Κουράκης- Πώς ερμηνεύεται η υποψηφιότητα του

Μετά το “χρίσμα” στήριξης από το Κίνημα Αλλαγής, ο Γιάννης Κουράκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Ηρακλείου

Ο κύβος ερρίφθη για τον Γιάννη Κουράκη, που άνοιξε χθες τα χαρτιά του, ανακοινώνοντας επισήμως την πρόθεσή του να διεκδικήσει ξανά τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου.

Με μια δημόσια δήλωση-πρόσκληση προς τους πολίτες του Ηρακλείου και ιδίως προς τη νέα γενιά, ο κ. Κουράκης απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής, με στόχο, όπως σημειώνει, να περάσει ο τόπος ξανά μπροστά και να καταστεί το Ηράκλειο ένα περιφερειακό παραγωγικό κέντρο.

Στην ανακοίνωση-πρόσκλησή του προς την ηρακλειώτικη κοινωνία, ο Γιάννης Κουράκης συστήνεται ως παλιός γνώριμος. Την ίδια ώρα, όμως, δίνει έντονα το στίγμα του διαφορετικού, της ανανέωσης και των αλλαγών. Ο ίδιος κάνει λόγο εμφατικά για μια νέα εποχή, για ένα νέο οραματικό πρόγραμμα για τον μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης, σκιαγραφώντας μάλιστα τη δημιουργία μιας νέας, διευρυμένης, ανοιχτής προς όλους παράταξης, με “μαγιά” βεβαίως τη σημερινή παράταξη των “Ανοιχτών Οριζόντων”.

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, λίγα 24ωρα μετά το “χρίσμα” στήριξης που του έδωσε το Κίνημα Αλλαγής, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου σηματοδότησε τρία πράγματα: Πρώτον, έβαλε οριστικό τέλος στα διάφορα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα και τον ήθελαν να βάζει πλώρη για άλλα αυτοδιοικητικά μετερίζια. Δεύτερον, έβαλε νέα δεδομένα, και “έριξε το γάντι” σε φερόμενους ενδιαφερόμενους “μνηστήρες” για τη Λότζια από τον ίδιο πολιτικό χώρο αναφοράς, δηλαδή το ΚΙΝ.ΑΛ., οι οποίοι, αν μη τι άλλο, θα σταθμίσουν εκ νέου τα δεδομένα και τα όποια πολιτικά περιθώρια υπάρχουν για τις δικές τους επιδιώξεις και στοχεύσεις ενόψει της κάλπης του Μαΐου. Τρίτον, έστειλε μήνυμα και στο ίδιο του το περιβάλλον και το εσωτερικό της παράταξης.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2014, θυμίζουμε, ο Γιάννης Κουράκης είχε αργήσει χαρακτηριστικά να ανοίξει επισήμως τα χαρτιά του, κάτι που του είχε στοιχίσει πολιτικά, όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανέγνωσαν μετά τις εκλογές.

Αυτή τη φορά, ο κ. Κουράκης άνοιξε πολύ έγκαιρα τα χαρτιά του, δίνοντας από νωρίς στίγμα σε όλους και σβήνοντας έτσι όποιες αμφιταλαντεύσεις και αμφιβολίες ενδεχομένως να δημιουργούνταν εντός και εκτός της παράταξης.
Στη χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κουράκη ξεχωρίζουν βεβαίως τα μηνύματα και το κάλεσμα ενότητας. Ξεχωρίζει η επισήμανση ότι έγινε αναλυτική συζήτηση εντός της παράταξης των “Ανοιχτών Οριζόντων”, με ανάλυση του τι έγινε ή δεν έγινε στο Ηράκλειο, αλλά και με διάθεση αυτοκριτικής για ενδεχόμενα λάθη και παραλείψεις από την παράταξη.
Ξεχωρίζει, επίσης, το σαφές άνοιγμα προς όλους, προς πολιτικές δυνάμεις, πρόσωπα και προς νέα, φρέσκα πρόσωπα, που μέχρι στιγμής δεν είχαν καταπιαστεί με τα κοινά.

Την ίδια ώρα, δεν περνά απαρατήρητο το στοίχημα που οριοθέτησε ο ίδιος για το Ηράκλειο του “αύριο”, μιλώντας όχι για ένα “μητροπολιτικό κέντρο”, όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε, αλλά για ένα κορυφαίο περιφερειακό αστικό παραγωγικό κέντρο.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Κουράκης αναφέρει στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του:
«Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι,
Γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια. Ζήσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας. Να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη χωρικά ανάπτυξη και να μετατρέψουμε το Ηράκλειό μας σε έναν σύγχρονο Δήμο.
Έναν Δήμο με ζωντανή παραγωγική ενδοχώρα και αναζωογονημένο αστικό ιστό αντάξιο της ιστορίας του και σε πλήρη εναρμόνιση με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας.
Ως αντιπολίτευση στον Δήμο μας τιμήσαμε την εντολή σας. Ποτέ δεν παραιτηθήκαμε από την προσπάθεια.
Προωθήσαμε συνθέσεις και προτείναμε λύσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του Δήμου και της κοινωνίας. Αντιταχθήκαμε στον στείρο αρνητισμό. Πάντα παρόντες, καταθέσαμε προτάσεις με επιχειρήματα για να αποφύγουμε το τέλμα και τη στασιμότητα.
Μαζί με τους συνεργάτες μου, όλη τη δημοτική μας ομάδα, δουλέψαμε, αξιολογήσαμε πολιτικές, λάθη και παραλείψεις. Με στρατηγική, μεθοδικότητα και με αφετηρία τη γνώση, την εμπειρία και την ορθή ανάγνωση των μεγάλων αλλαγών που προέκυψαν από την κρίση στη χώρα μας, ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ το ΜΕΛΛΟΝ.
Με αίσθημα ευθύνης και με την πεποίθηση ότι θα υλοποιήσουμε και πάλι μεγάλες, σύγχρονες και τολμηρές αλλαγές για το Ηράκλειο, αποφασίσαμε μαζί με τη δημοτική μας ομάδα να θέσουμε στην κρίση σας τη δουλειά, τα σχέδια και την προετοιμασία που έχουμε κάνει για το Ηράκλειο στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.
Θα είμαι παρών στις εξελίξεις που έρχονται.
Θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές και σας καλώ να συμμετέχετε ενεργά στη νέα κοινή προσπάθεια».
Στη συνέχεια σημειώνει: «Δημιουργούμε μια νέα ανοικτή δημοτική παράταξη σε ανθρώπους, ιδέες και προτάσεις.
Καλούμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, τις κινήσεις πολιτών, τον κάθε δημότη και ιδιαίτερα τους νέους σε διάλογο, ενότητα και κοινή δράση. Για εμάς, αντίπαλοι είναι μόνο οι ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Με αυτά θα αναμετρηθούμε.
Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και τη σύνθεση για ένα πρόγραμμα με προοπτική και ρεαλισμό. Σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να εξέλθει οριστικά από την κρίση. Σε μια εποχή που οι πόλεις αναδεικνύονται σε κομβικούς πόλους διοίκησης και ανάπτυξης, το Ηράκλειο αξίζει μιας δυναμικής και τολμηρής πολιτικής πρότασης για την πόλη και την ύπαιθρο, και αυτή θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα.
Αποστολή μας είναι να αποκαταστήσουμε τη δυναμική της αλλαγής και της ανάπτυξης. Να ηγηθούμε μιας συλλογικής προσπάθειας για να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στο Ηράκλειο να κατακτήσει μια διακριτή θέση, ως Κορυφαίο Περιφερειακό Αστικό Παραγωγικό Κέντρο, οικονομικής δημιουργικότητας, πολιτισμού και κοινωνικής ισορροπίας. Να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Ενωμένοι. Με αποφασιστικότητα, αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις μας».
«Αγαπητοί συνδημότες, είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε το Ηράκλειο από τη στασιμότητα και την κρίση.
Το κρίσιμο διακύβευμα για τον Δήμο σήμερα είναι εάν θα συναντηθούν οι δυνάμεις που διαθέτουν ισχυρές κοινωνικές αναφορές, όραμα και ευαισθησία για το μέλλον της πόλης. Σε αυτή την προοπτική θα είναι καταλυτική η συλλογική συμμετοχή των δημοτών.
Μέσα στα χαρακτηριστικά της πόλης μας - το μαρτυρά η μακραίωνη ιστορία της - βρίσκονται συνυφασμένες με το όνομά της ο αγώνας, η άμιλλα, η προσπάθεια και η υπέρβαση. Αυτές τις αρετές οφείλουμε να αναδείξουμε ξανά, και, όλοι μαζί, να ωθήσουμε το Ηράκλειο προς τα εμπρός, προς την πρόοδο, την ευημερία, το μέλλον.
Στην πολύχρονη διαδρομή μας έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε και στα δύσκολα.
Στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ φιλοδοξούμε το Ηράκλειο, ο τόπος μας, να είναι ΞΑΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ».

Σχόλια