Κρήτη

Γ. Κουράκης: Ανακοινώνει υποψηφιότητα εντός της εβδομάδας

Άνοιξε ο "χορός" των υποψηφιοτήτων από το Γιάννη Κουράκη και τον Σταύρο Αρναυτάκη

Ανοίγει σιγά-σιγά η προεκλογική “βεντάλια” με τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται να κατέλθουν ως υποψήφιοι ενόψει των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της Κρήτης. Χθες ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του ο νυν περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινώσει και ο Γιάννης Κουράκης ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου.


Εξάλλου, οι εξελίξεις πλέον δρομολογήθηκαν, αφού η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ., που συνεδρίασε προχθές Σάββατο, τον έχρισε ως τον υποψήφιο που θα ήθελε για τη Λότζια!


Οι εξελίξεις του σαββατοκύριακου αποτελούν ορόσημο για την άτυπη προεκλογική περίοδο που έχει ήδη αρχίσει στην Κρήτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την Περιφέρεια Κρήτης ως τώρα είναι η πρώτη υποψηφιότητα που επισήμως ανακοινώνεται.
Ουσιαστικά η δήλωση Αρναουτάκη σηματοδότησε τη χθεσινή ημέρα ως ημέρα ορόσημο για την άτυπη προεκλογική περίοδο, αφού επισήμως δεν έχει υπάρξει άλλη υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης.


Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛ., αυτή θα πρέπει να προσμετρηθεί ως πολύ σημαντική ειδικά για τον Δήμο Ηρακλείου, αφού “καθαρίζει” μια και καλή το τοπίο, δείχνοντας ως εκλεκτό τον Κουράκη και βάζοντας στην άκρη ονόματα που θα μπορούσαν να διασπάσουν δυνάμεις, αν και ο ίδιος μέχρι χθες δεν είχε προβεί σε απολύτως καμία ανακοίνωση. Βεβαίως, τα δύο αυτά ονόματα, Κουράκης-Αρναουτάκης αποτελούν και τα ισχυρότερα που συγκεντρώνουν και θα συγκεντρώνουν όλα τα φώτα ως τις εκλογές, τουλάχιστον από αυτό που λέγεται μεσαίος χώρος στην Κρήτη.


Να υπενθυμίσουμε ότι είχαν προηγηθεί και άλλες υποψηφιότητες, όπως του Ευριπίδη Κουκιαδάκη και του Ηλία Λυγερού, για τη θέση του δημάρχου Ηρακλείου στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται, ενώ από τώρα και μετά αναμένονται και άλλες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, που ανεβάζουν σιγά-σιγά το “θερμόμετρο” της προεκλογικής μάχης στην Κρήτη!


Αναλυτικότερα, τη μέρα του πολιούχου Ηρακλείου Αγίου Μηνά επέλεξε χθες ο Σταύρος Αρναουτάκης για να ανακοινώσει εκ νέου το ενδιαφέρον του για να συνεχίσει και στην επόμενη θητεία να βρίσκεται στο “τιμόνι” της Περιφέρειας Κρήτης.
Την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης από τον Καράβολα. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο περιφερειάρχης Κρήτης δήλωσε πως ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του αποφάσισαν να προβούν σ’ αυτή την ανακοίνωση τη συγκεκριμένη ημέρα, μια ανακοίνωση για εκ νέου διεκδίκηση της Περιφέρειας τον Μάιο του 2019. Στόχος της ομάδας του, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, είναι η ενότητα του κρητικού λαού και η ανάπτυξη του νησιού. Ο περιφερειάρχης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη και αυτό επιδιώκει ο ίδιος.
Στην ερώτηση δημοσιογράφων για την ανακοίνωση χρισμάτων από κόμματα, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε: «Εμείς από την πλευρά τη δική μας έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη και πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη.

Δε χρειάζονται χρίσματα. Θέλουμε τις συνεργασίες, τις συνέργειες, τις συμπορεύσεις με όλους αυτούς που μπορούν να έχουν τα ίδια οράματα με εμάς. Να διεκδικούμε για την Κρήτη και να μπορούμε να υλοποιούμε από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο. Πάνω απ’ όλα όμως, αυτό που χρειάζεται είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, η τοπική ανάπτυξη και η ενότητα όλων. Κι αυτό θεωρώ ότι το έχουμε πετύχει στις προηγούμενες θητείες μας», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Στήριξη στο πρόσωπο Κουράκη

Το πρόσωπο του προηγούμενου δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, για να ξανακατακτήσει το αξίωμα αυτό, στηρίζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής.


Μάλιστα, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζογόπουλος, που δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ότι «ο Γιάννης Κουράκης ήταν ο επικρατέστερος, τον οποίο και επέλεξε η Νομαρχιακή μας Επιτροπή. Και φυσικά θα επικυρωθεί αυτή η απόφαση από τα αρμόδια όργανα που έχουν την ευθύνη των υποψηφιοτήτων για τους Δήμους»...
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου: «Είμαστε μπροστά από την τελική απόφαση που θα ληφθεί από την πρόεδρο και την επιτροπή. Η ομόθυμη άποψη της Ν.Ε. και του τοπικού οργάνου για την υποψηφιότητα Κουράκη δεν πρέπει να σταθεί μόνο στο όνομα. Πρέπει να έχουμε ένα αξιόμαχο, δυναμικό, συνθετικό ψηφοδέλτιο και βέβαια ένα πρόγραμμα που θα φέρει τον Δήμο Ηρακλείου να πρωταγωνιστήσει ξανά»...


«Ο πολιτικός μας χώρος, με την πλούσια πολιτική προσφορά και στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ισχυρών αυτοδιοικητικών δομών, που υπηρετούν τον πολίτη και συνδράμουν στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», αναφέρει η σχετική εισήγηση της Νομαρχιακής και προσθέτει: «Όλες οι μεγάλες αλλαγές και τομές στον χώρο πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις της δημοκρατικής παράταξης, έχοντας αντίθετες τις συντηρητικές δυνάμεις, που πάντα ήταν φοβικές απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και την αποκέντρωση, έχοντας αναφορές στο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο του κρατισμού.


Ο δρόμος που διανύσαμε με τους προοδευτικούς πολίτες και τις προοδευτικές παρατάξεις στην Αυτοδιοίκηση ήταν μακρύς. Ξεκίνησε από τους 6.500 Δήμους και Κοινότητες το 1981, απλά εκδοτήρια ληξιαρχικών πράξεων, για να φτάσουμε στους 325 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες του “Καλλικράτη”, που αποτελούν σύγχρονους πολιτικούς οργανισμούς, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία τους.


Στην κατεύθυνση αυτή, μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε σήμερα στη συστηματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, με ανακατανομή πόρων από την κεντρική εξουσία, με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια της Τ.Α., υπερτονίζοντας τη συμβολή της στην ανάπτυξη σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τον αυτοέλεγχο του θεσμού και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και αξιοποίηση καινοτόμων προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχέδιο και προτάσεις που, παρά την απόρριψή τους από τη σημερινή κυβέρνηση, αποτελούν τη σταθερή βάση της δικής μας προγραμματικής πρότασης.


Αντίθετα με αυτή την ανάγκη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προχώρησε στη νομοθετική πρωτοβουλία του “Κλεισθένη”, που ουσιαστικά στοχεύει στη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την εργαλειακή της αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας, στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής.
Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική απόφαση του Κινήματος Αλλαγής είναι να υποστηρίξει τόσο στις Περιφέρειες όσο και στους μεγάλους Δήμους υποψήφιους του ευρύτερου χώρου μας, που πιστεύουν στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.


Μετά τις αποφάσεις μας για την Περιφέρεια Κρήτης, προχωρήσαμε τις διαδικασίες που αφορούν στον Δήμο Ηρακλείου, ξεκινώντας τη διαβούλευση του κλιμακίου με τους προτεινόμενους και ενδιαφερόμενους, που είναι όλοι άξια και ικανά στελέχη του χώρου μας».


Καταλήγοντας, η Ν.Ε. Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι, μετά από συνεδρίαση με τη Συντονιστική Γραμματεία της Τ.Ο. Δήμου Ηρακλείου και τα μέλη της ΚΠΕ που παρευρέθηκαν, «με βάση το πολιτικό μας πλαίσιο και τα κριτήριά του, αποφάσισε ομόθυμα, με μια διαδικαστική επιφύλαξη ενός μέλους, να εισηγηθεί στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και την αρμόδια επιτροπή την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Κουράκη, προκειμένου να ηγηθεί ενός δυναμικού, ανανεωμένου και αξιόμαχου ψηφοδελτίου σύνθεσης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα διεκδικήσει νικηφόρα τον Δήμο και θα υλοποιήσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προόδου για την κοινωνία και τον Δήμο Ηρακλείου».

Σχόλια