default-image

Στο εδώλιο επιχειρηματίας για την κομπίνα των 340.000 ευρώ

Κρήτη
Στο εδώλιο επιχειρηματίας για την κομπίνα των 340.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πλαστές εξουσιοδοτήσεις έβαζε στην τσέπη του τα λεφτά των σταφιδοπαραγωγών

Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει μεθαύριο Δευτέρα η απίστευτη κομπίνα που φέρεται να είχε στηθεί πριν από σχεδόν 15 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου με θύματα δεκάδες αγρότες αλλά και... πιστωτικά ιδρύματα.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να καθίσει ένας επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται ότι εισέπραττε παράνομα από τραπεζικά υποκαταστήματα, για λογαριασμό σταφιδοπαραγωγών του Ηρακλείου ,χρηματικά ποσά, τα οποία είχαν πιστωθεί στους εν λόγω αγρότες.

Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας, έχοντας φτιάξει συνολικά 886 πλαστές εξουσιοδοτήσεις ανυποψίαστων σταφιδοπαραγωγών, οι οποίοι δήθεν του έδιναν ειδική εντολή για να εισπράξει τα χρήματα για λογαριασμό τους, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει σχεδόν... 340.000 ευρώ! Ωστόσο, οι αγρότες ουδέποτε είχαν συναινέσει καθιστώντας τον πληρεξούσιο να εισπράξει χρήματα για λογαριασμό τους.

Η απάτη φέρεται να έλαβε χώρα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου του 2003 και 31ης Αυγούστου του 2004. Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται να κατάφερε να... ξεγελάσει τους τραπεζικούς υπαλλήλους, έχοντας μαζί του στο “κόλπο” κι έναν υπάλληλο νοσοκομείου!

Πρόκειται για διοικητικό υπάλληλο δημόσιου νοσοκομείου του Ηρακλείου, ο οποίος θεωρούσε το γνήσιο της υπογραφής των σταφιδοπαραγωγών που βρίσκονταν στις πλαστές εξουσιοδοτήσεις που έφτιαχνε ο συγκατηγορούμενός του.

Ο διοικητικός υπάλληλος, με λίγα λόγια, βεβαίωνε ψευδώς βάζοντας την υπογραφή του, αλλά και... τη σφραγίδα του νοσοκομείου, ότι οι υπογραφές συνολικά 693 αγροτών ήταν γνήσιες κι έτσι ο συγκατηγορούμενός του κατάφερνε να ξεγελά χωρίς πρόβλημα τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Έτσι, ο επιχειρηματίας είχε εισπράξει εκατοντάδες εμβάσματα ή εξοφλήσεις της αξίας της σταφίδας τού εκάστοτε αγρότη, από δύο τραπεζικά υποκαταστήματα του νομού Ηρακλείου. Τα εν λόγω ποσά που εισέπραττε κάθε φορά ποικίλλουν: Για παράδειγμα, είχε εισπράξει για λογαριασμό ντόπιου σταφιδοπαραγωγού 15 ευρώ, που του είχαν πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό για την εξόφληση της αξίας της σταφίδας του για τη σοδειά του 2002.

Εντούτοις, υπήρξαν περιπτώσεις που τα επίμαχα ποσά που έβαζε στην τσέπη του παράνομα ο επιχειρηματίας ήταν πολύ μεγαλύτερα: Για παράδειγμα, φέρεται να εισέπραξε για λογαριασμό αγρότισσας από τραπεζικό υποκατάστημα το ποσό των... 1.180 ευρώ, το οποίο αφορούσε έμβασμα στο όνομά της!

Η εμπλοκή του διοικητικού υπαλλήλου του νοσοκομείου, που φέρεται ως συνεργός του επιχειρηματία, αφορά σε συνολικά 693 περιπτώσεις από το σύνολο των 886 πλαστών εξουσιοδοτήσεων που είχαν καταρτιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητικός υπάλληλος «βεβαίωσε ψευδώς ότι οι υπογραφές συνολικά 693 αγροτών σε εξουσιοδοτήσεις τους ήταν γνήσιες και είχαν τεθεί από αυτούς, ενώ στην πραγματικότητα οι αγρότες δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ απέναντί του».

Ο διοικητικός υπάλληλος κατηγορείται ότι με τις πράξεις του αυτές προσπόρισε στον συγκατηγορούμενό του αθέμιτο όφελος ποσού 290.000 ευρώ, βλάπτοντας ταυτόχρονα τους αγρότες.

Η πολύκροτη υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα που είχε λάβει χώρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τη διακίνηση φορτίων σταφίδας σουλτανίνας από το λιμάνι του Ηρακλείου σε επιχείρηση που έχει έδρα περιοχή της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί επιθεωρητές που είχαν κάνει την επίμαχη έρευνα είχαν καλέσει ενώπιόν τους τον ελεγχόμενο διοικητικό υπάλληλο.

Η κλήση του είχε γίνει, προκειμένου εκείνος να τους δώσει εξηγήσεις - μεταξύ άλλων - για το γεγονός ότι είχε προβεί σε επανειλημμένες θεωρήσεις τού γνησίου της υπογραφής αγροτών από διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου, πάνω σε εξουσιοδοτήσεις τους προς το πρόσωπο του συγκατηγορούμενού του. Επίσης, οι επιθεωρητές θορυβήθηκαν από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των παραγωγών που είχαν κάνει εξουσιοδοτήσεις στο Ηράκλειο και το Βενιζέλειο, ενώ μπορούσαν να απευθυνθούν στις κατά τόπους υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ύπαιθρο του νομού Ηρακλείου.

Το κατηγορητήριο

Ο επιχειρηματίας κατηγορείται για πλαστογραφία μετά χρήσεως, κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 73.000 ευρώ, καθώς και για απάτη κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος άνω των 73.000 ευρώ, σε βαθμό κακουργήματος.

Ο υπάλληλος του νοσοκομείου κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό προσπορισμό αθέμιτου οφέλους άνω των 73.000 ευρώ και για άμεση συνέργεια σε απάτη κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό όφελος άνω των 73.000 ευρώ, επίσης σε βαθμό κακουργήματος.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί μεθαύριο Δευτέρα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News