Κρήτη

Ο Τσίπρας για τα Αυτοδιοικητικά στην Κρήτη - Τι είπε για Αρναουτάκη

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κρήτη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, μίλησε - μεταξύ άλλων - ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ

Για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κρήτη με επίκεντρο την Περιφέρεια και τον Δήμο Ηρακλείου, κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στην 83η ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για το εάν πρόκειται να στηρίξει τον Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και για το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Όπως είπε οι οριστικές αποφάσεις για Περιφέρειες και Δήμους θα παρθούν από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ειδικά για τον Σταύρο Αρναουτάκη, σημείωσε ότι «Ο Περιφερειάρχης Κρήτης είναι εξαιρετικά ικανός και έχει κάνει έργο». Αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον στηρίξει στις επόμενες εκλογές, υπό προϋποθέσεις και υπό την αίρεση φυσικά των τελικών αποφάσεων, από τα ανώτατα όργανα του κόμματος.

Σημείωσε γενικότερα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι η κατεύθυνση θα είναι να στηριχτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι αυτοδιοικητικοί, έχουν δώσει «μάχες» με εντιμότητα σε δύσκολα πεδία και έδειξαν ενδιαφέρον για να πάει μπροστά ο τόπος τους σε κρίσιμους τοπικά τομείς. Τέτοια πρόσωπα που θα προέρχονται από τον χώρο της  Κεντροαριστεράς, είναι στο σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι σε αυτό το πλαίσιο κινείται η δράση και του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να στηρίξει πρόσωπα ακόμη κι αν προέρχονται από την κεντροδεξιά, υπό την προϋπόθεση να μην στηριχθούν από την ΝΔ, με την οποία υπάρχει άβυσσος στη πολιτική προσέγγιση και στη αυτοδιοίκηση.

Βάζει δύσκολα ο Τσίπρας στον Αρναουτάκη

Αλλά η ευθεία αναφορά Τσίπρα στον Περιφερειάρχη Κρήτης με έμμεση πλην σαφή αναφορά στο ενδεχόμενο στήριξης του, από του βήματος της 83ης ΔΕΘ, βάζει δύσκολα πλέον στον Περιφερειάρχη, ο οποίος μέχρι σήμερα κινούνταν με ένα προφίλ ανεξάρτητο που εισπράττει την στήριξη και την θετική στάση των περισσοτέρων κομμάτων από την ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ από όπου προέρχεται, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ως Τσίπρα, ως προϋπόθεση  θέτει την μη στήριξη κοινών υποψηφίων με τη ΝΔ.

Από την άλλη, ο Αρναουτάκης φέρεται να έχει έναν άριστο δίαυλο επικοινωνίας και με τη ΝΔ και όχι μόνο με βάση την συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά απευθείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εμφανίζονται να έχουν υπάρξει πολύ προχωρημένες συζητήσεις , που κατά κάποιους ερμηνεύουν και τη συγκρατημένη του στάση έναντι του Τσίπρα, κατά την επίσκεψη αστραπή του Πρωθυπουργού, προχθές στα Χανιά. Αποδοχή της στήριξης ΣΥΡΙΖΑ , θα σήμαινε απομάκρυνση από τη ΝΔ, αφού ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, σε επίπεδο Περιφερειών συζητά την από κοινού στήριξη υποψηφίων.

Οι αντιδράσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ

Την ίδια ώρα και στο ΚΙΝ.ΑΛ ,τοπικά και όχι μόνο, η δήλωση Τσίπρα, δημιουργεί εκνευρισμό, σε εκείνο το τμήμα των στελεχών, που θεωρούν ότι κανένας διάλογος περί κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και όσων προκρίνουν ένα διάλογο με την κεντροδεξιά. Υπάρχουν μάλιστα και αυτοί που υπενθυμίζουν ότι η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, στη γραμμή των ίσων αποστάσεων με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει σε πεδία της αυτοδιοίκησης τα προερχόμενα από το χώρο της στελέχη, να γίνονται «λεία» για τον « κακέκτυπο δικομματισμό», όπως αποκαλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Την ίδια ώρα όμως, στενοί συνεργάτες του Αρναουτάκη, υποστηρίζουν ότι και η τελευταία κίνηση Τσίπρα, αποδεικνύει ότι ο Σταύρος τελικά δεν έχει με κανένα κόμμα και ιδίως με τα μεγάλα πρόβλημα και ίσα-ίσα που αναδεικνύεται σε επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο πραγματικός προβληματισμός στο επιτελείο Αρναουτάκη

Αντίθετα, ο μοναδικός προβληματισμός που θα μπορούσε να δημιουργηθεί τελικά και οι καραμπόλες που θα μπορούσε να προκαλέσει, προέρχονται από ένα μόνο πρόσωπο, αυτό του Γιάννη Κουράκη, με τον οποίον ομοίως έλκουν την κοινή τους πολιτική καταγωγή, το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα εμφανίζεται ως πυλώνας στο χώρο της Κεντροαριστεράς, στη εκδοχή του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αυτός είναι και ο μόνος «φόβος», όπως ομολογούν μεταξύ τους στο επιτελείο του νυν Περιφερειάρχη. Όπως λέγεται στο επιτελείο του Αρναουτάκη, είναι και το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε με την στήριξη του ενός από τους δύο μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς (όπου η στήριξη του Σταύρου, θα απεγκλώβιζε με αξιόπιστη αντιπρόταση τον άλλο να στηρίξει Κουράκη), να αμφισβητήσει με ίσες πιθανότητες την πρωτοκαθεδρία και αποδοχή Αρναουτάκη σε επίπεδο Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια