Όταν οι καθαρίστριες καλούνται να δουλεύουν... βερεσέ

Κρήτη
Όταν οι καθαρίστριες καλούνται να δουλεύουν... βερεσέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες για τραγελαφικές καταστάσεις

Το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο έχει απλήρωτες φτωχές εργαζόμενες που έχει προσλάβει με 8μηνη σύμβαση για 4ωρη εργασία. Όταν μάλιστα από την πλευρά του Δημοσίου βρίσκεται ο... ΟΑΕΔ, τότε τα πράγματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον!

Ο λόγος για 478 καθαρίστριες στον ΟΑΕΔ Ηρακλείου.

Το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Ηρακλείου καταγγέλλει την αναλγησία των υπηρεσιών τόσο του ΟΑΕΔ όσο και των αρμόδιων υπουργείων.

«Δεν είναι δυνατόν να βγάζουν αποφάσεις και να προχωρούν σε συμβάσεις χωρίς να έχουν ελέγξει τη διαδικασία και σίγουρα δεν μπορεί τα οποιαδήποτε νομικά κολλήματα που προκύπτουν από δικά τους λάθη, παραλείψεις ή δικαστικές διαμάχες να τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Εδώ και 5 μήνες οι καθαρίστριες του ΟΑΕΔ καλούνται να δουλεύουν “βερεσέ”, με άγνωστο το πότε και αν θα πληρωθούν.

Σαν να μην έφταναν αυτά, μαθαίνουμε από καταγγελία που έγινε στο Σωματείο μας από εργαζόμενη ότι τουλάχιστον για το ΙΚΑ Ηρακλείου είναι και ανασφάλιστες για 5 μήνες, και συγκεκριμένα η εργαζόμενη που είναι έγκυος στον 8ο μήνα κατήγγειλε στο Σωματείο μας ότι το ΙΚΑ δεν τη βγάζει σε άδεια τοκετού καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις, μιας και για τους μήνες που δουλεύει για τον ΟΑΕΔ δε φαίνονται ένσημα.

Δε φτάνει δηλαδή που δεν πληρώνεται, δε θα πάρει ούτε αυτά που δικαιούται ως εργαζόμενη έγκυος (επιδόματα τοκετού και λοχίας και άδεια μητρότητας). Στις δύσκολες αυτές ημέρες, μια γυναίκα που αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί έπρεπε να αντιμετωπίζεται από όλους με σεβασμό, και η κυβέρνηση οφείλει να περιφρουρήσει και να διευκολύνει αυτήν τη διαδικασία. Αντί αυτού, βλέπουμε όλο και συχνότερα να απολύονται, να καταπατούνε συνεχώς τα δικαιώματά τους, και τώρα το ίδιο το κράτος να είναι υπαίτιο που αυτή η γυναίκα δεν μπορεί, παρόλο που τα δούλεψε, να πάρει αυτά που δικαιούται.

Η απάντηση των αρμόδιων φορέων είναι ότι για όλα φταίει για μια ακόμα φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, που λόγω μιας δικαστικής διαμάχης με έναν εργολάβο καθαριότητας, δεν υπογράφει για να προχωρήσει η διαδικασία.

Αυτό δεν αφορά τους εργαζόμενους. Αν στη θέση του ΟΑΕΔ ήταν ένας επιχειρηματίας, θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει, ακόμα και αν αυτό σήμαινε το κλείσιμο της επιχείρησής του. Γιατί το κράτος να εξαιρείται από τους νόμους;

Το τελευταίο διάστημα, το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριστριών και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πολλές φορές κλήθηκαν να παρέμβουν για απλήρωτους εργαζόμενους από το ίδιο το κράτος, σχολικές καθαρίστριες, εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων και εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Ηρακλείου.

Το κράτος αποτελεί πλέον στρατηγικό κακοπληρωτή

«Δεν είναι δυνατόν», συνεχίζει η ανακοίνωση του Σωματείου, «να ανοίγουν τα σχολεία και αυτές οι γυναίκες, αν και εργάζονται, να μην έχουν να πάρουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα. Είναι πλέον ζήτημα διαβίωσης. Καταφεύγουν στην Πρόνοια και την Εκκλησία για να πάρουν σχολικά στα παιδιά τους. Αίσχος και ντροπή για όλους όσους ευθύνονται.

Το Σωματείο μας συμπαραστέκεται στους συναδέλφους στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ.

Απαιτούμε άμεση πληρωμή των μισθών, των αδειών και των επιδομάτων που δικαιούνται, και άμεση καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Ζητάμε απ’ όλα τα αρμόδια υπουργεία να λυθεί επιτέλους οριστικά το πρόβλημα με τις πληρωμές των συμβασιούχων.

Διεκδικούμε άμεση αποκατάσταση με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους που έχουν βρεθεί “όμηροι” των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Μετατροπή όλων των συμβάσεων που αφορούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News