Αντιδράσεις και στην Κρήτη «έφεραν» οι εξαγγελίες περί αύξησης μισθών

Κρήτη
Αντιδράσεις και στην Κρήτη «έφεραν» οι εξαγγελίες περί αύξησης μισθών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κάντε πράξη τα 751 ευρώ και αφήστε την κοροϊδία»

«Μας κοροϊδεύει η κυβέρνηση όσο δεν προχωρά στη θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ»... Κάπως έτσι “υποδέχονται” τα συνδικάτα τις νέες ανακοινώσεις Αχτσιόγλου περί... αύξησης μισθών, συλλογικών συμβάσεων και κατάργησης υποκατώτατου μισθού. Στο μεταξύ χθες, με την υπογραφή τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, καθώς και των πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι συνεχίζει τη διαδικασία ελέγχου όλων των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους. Αντιστοίχως, θα ελέγχονται και όλες οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο εξής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης είναι γεγονός και θα συμβάλει στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

«Μια κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης προς τον κόσμο της εργασίας έγινε πράξη, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και τη συλλογική διεκδίκησή τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Η επέκταση των πρώτων κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», σημειώνει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

Εδώ και τώρα... «αποκατάσταση»

Για την επέκταση των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά μέσω της εκπροσώπησής της την επανέναρξη της διαδικασίας και θα ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα ζητήματα που προκύπτουν.

Σύμφωνα με τη χθεσινή της ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει «προς κάθε κατεύθυνση ότι η διαδικασία αυτή στηρίζεται στην τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν τα συνδικάτα μέσα σε ένα πλήρως αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό κλίμα για να διαφυλάξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των απολυμένων. Η προσπάθεια αυτή, που πολεμήθηκε από “πολλούς”, δεν είναι “ιδιοκτησία” κανενός άλλου, παρά μόνο των συνδικάτων και των εργαζομένων».

Και συνεχίζει αναφέροντας πως «η κατάργηση μεγάλου μέρους μνημονιακών αντεργατικών διατάξεων αποτελεί την οφειλόμενη συμμόρφωση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης σε αποφάσεις εθνικών και διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που έχουν πετύχει από το 2010 και μετά η ΓΣΕΕ όπως και άλλα συνδικάτα, που δώσαμε δύσκολες και άνισες μάχες και στο νομικό επίπεδο.

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η απεργία είναι θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, που περιφρουρούνται από τα συνδικάτα, κόντρα σε κάθε προσπάθεια είτε περιορισμού είτε πολιτικού τους κανιβαλισμού».

Καταλήγοντας, η ΓΣΕΕ αναφέρει: «Καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει πλήρως τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δώσει πίσω τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού και την καθολικότητα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την παράταση της ισχύος των ΣΣΕ για 6 μήνες, αφού λήξουν, και τη μετενέργεια όλων των όρων τους και την κατάργηση του “παγώματος” των τριετιών και του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους. Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα για να ενισχυθεί η δύναμή τους και να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων δίνεται από τα συνδικάτα στους χώρους εργασίας, είναι ζωντανός και συνεχίζεται».

«Ας προχωρήσουν επιτέλους...»

Με αγανάκτηση μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες και ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς. «Η μόνιμη διεκδίκηση των συνδικάτων και η μόνιμη υπόσχεση της κυβέρνησης είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Μην παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Τι θα πει “κατάργηση υποκατώτατου”; Όλα αυτά θα καταργηθούν από τη στιγμή που θα γίνει η επαναφορά. Το να δίνουν μια αύξηση της φτώχιας, των 50 ή 70 ευρώ, σε έναν μισθό, όλα αυτά είναι κοροϊδία...».

Και συνεχίζει λέγοντας πως «ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με υπουργική απόφαση. Τον καθορίζει η κυβέρνηση. Δεν τον καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μας το έχουν απαγορέψει. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και στη Ζιμπάμπουε. Σε κάθε χώρα που υπάρχει Δημοκρατία, τον κατώτατο μισθό τον καθορίζουν οι συλλογικοί φορείς μετά από διαπραγματεύσεις, διάλογο κ.λπ. Δεν μπορεί όμως να είμαστε σε μια εποχή που βγαίνει ακόμα και ο κ. Μίχαλος και λέει πως πρέπει να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ... Δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι η κυβέρνηση...».

Καταλήγοντας, ο Στέλιος Βοργιάς τονίζει ότι η επιστροφή στα 751 ευρώ θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης και στην αγορά, διότι τα χρήματα των εργαζομένων θα ανατροφοδοτούν την εθνική οικονομία. Και αυτός είναι ο λόγος που και οι φορείς των εργοδοτών και των μικρομεσαίων βγαίνουν πλέον ανοιχτά υπέρ του πάγιου αιτήματος. «Αμέσως! Με μια υπουργική απόφαση να βγουν και να το καθορίσουν. Και όποια κλαδική σύμβαση υπογράφεται, να κρίνεται ως υποχρεωτική στον κάθε κλάδο...».

«Θέλουμε πίστωση χρόνου»

Στις παρεμβάσεις που διακηρύττει η κυβέρνηση για την κατάργηση του «ηλικιακού ρατσισμού» του υποκατώτατου μισθού και τις αυξήσεις που αναμένεται να προκαλέσει στέκεται η υπουργός Εργασίας, Εύη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της, ενώ κάνει ειδική αναφορά στην επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, υποστηρίζοντας πως «η έξοδος από τα μνημόνια» ανοίγει τον δρόμο για φιλεργατικές κυβερνητικές πολιτικές. «Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις», δηλώνει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην “Aυγή της Κυριακής”, σημειώνοντας ότι «ο ηλικιακός ρατσισμός στην αμοιβή των νέων εργαζομένων θα σταματήσει. Ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ μικτά συνιστά μια δυσμενή ηλικιακή διάκριση σε βάρος των νέων έως 25 ετών, η οποία θεσπίστηκε το 2012, με πρόσχημα τη δήθεν ευκολότερη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας».

Όπως αναφέρει η υπουργός, η θέσπιση του υποκατώτατου μισθού «στην ουσία δημιούργησε ένα πλήθος εργατικού δυναμικού το οποίο έγινε αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα μοχλός πίεσης για συνολική καθίζηση των μισθών». Παράλληλα, στρέφει τα βέλη της στις προηγούμενες κυβερνήσεις, τονίζοντας πως η εν λόγω πολιτική αποτέλεσε «μια συνειδητή επιλογή συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ως δόγμα τους τη συμπίεση της εργασίας στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News