Κρήτη

Ζεστό χρήμα 49 εκατ. ευρώ σε 19 δήμους της Κρήτης

Άκρως ικανοποιημένοι δηλώνουν στην κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των Δήμων της χώρας στο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”. Και η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα έχει συνοδευτεί από ιδιαίτερη επιτυχία τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στην Κρήτη έχουν εγκριθεί ήδη προτάσεις 19 Δήμων για 48 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 49.852.663 ευρώ!

Μιλάμε για την ένταξη και χρηματοδότηση έργων ποικίλου χαρακτήρα, από προμήθειες μηχανημάτων και ανακατασκευές παιδικών χαρών μέχρι έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι στιγμής, με πλήρη έλεγχο αλλά και ταχύτατες διαδικασίες, έχουν εγκριθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 368.647.254,79 ευρώ για 264 Δήμους σε όλη την επικράτεια, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 326.729.636,64 ευρώ, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το μεγάλο ενδιαφέρον των Δήμων οδήγησε ήδη στην αναθεώρηση των προβλεπόμενων διαθέσιμων πόρων για τα δύο προγράμματα. Από τον αρχικό, συνολικό, προϋπολογισμό των 740 εκατ. ευρώ για το 2018, οι πρώτες 7 Προσκλήσεις που ενεργοποιήθηκαν προβλέπουν 805 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Οι συγκεκριμένες επιδόσεις ενισχύουν την προοπτική πλήρους αξιοποίησης, συνολικού ποσού των 2,3 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας.

Η ανταπόκριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και για τη συνέχιση των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων τα επόμενα χρόνια.

Κυρίως, όμως, καταδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη για τα έργα και συνολικά τις δράσεις που περιλαμβάνονται στις προσκλήσεις των “ΦιλόΔημων”, όπως προέκυψαν μέσω ενός συστηματικού διαλόγου ανάμεσα στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το υπουργείο Εσωτερικών.

Μια διαδικασία που επιλέχθηκε ως η πιο πρόσφορη για να καταγράψει τις ουσιαστικές ανάγκες των Δήμων, αλλά και για να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτήσεις βάσει των πραγματικών συνθηκών λειτουργίας τους.

Σχόλια