Κρήτη

Κόκκινο θα χτυπήσει ο υδράργυρος σε περιοχές της χώρας - Καταφτάνουν τα πρώτα 40άρια

Έρχεται θερμή εισβολή - Σε ποιές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 βαθμούς - Οι θερμοκρασίες στην Κρήτη

Με άνοδο της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει η εβδομάδα σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου το θερμόμετρο θα «αγγίξει» τους 36 έως 37°C, με εξαίρεση την Τρίτη, όπου οι θερμότερες αέριες μάζες θα ανεβάσουν περαιτέρω τον υδράργυρο.

Το φετινό καλοκαίρι -μέχρι στιγμής- αποδεικνύεται αρκετά ήπιο ως προς τις θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο την Τρίτη αναμένεται να είναι η πιο ζεστή ημέρα της εβδομάδας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Καλοκαιρινός αναμένεται ο καιρός σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και στην Κρήτη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους με μέγιστη θερμοκρασία να προβλέπεται ότι θα σημειωθεί στη διάρκεια της εβδομάδας και συγκεκριμένα από Τρίτη έως και Παρασκευή στην Ιεράπετρα, όπου το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Στο Τυμπάκι αναμένεται την Τετάρτη το θερμόμετρο να σκαρφαλώσει τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Σητεία την Τρίτη τους 34 βαθμούς.

Στο Ρέθυμνο η μέγιστη θερμοκρασία σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται να καταγραφεί την Τρίτη στους 32 βαθμούς Κελσίου καθώς και στο Ηράκλειο την ίδια ημέρα τους 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα Χανιά ο υδράργυρος την Τρίτη δε θα ξεπεράσει και εκεί τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

 

Η Τρίτη η πιο θερμή ημέρα της εβδομάδας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι πολύ θερμές αέριες μάζες που τις τελευταίες ημέρες επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Αφρικής αλλά και της δυτικής Μεσογείου, θα έχουν την τάση να κινηθούν ανατολικότερα, και έτσι την Τρίτη θα καλύψουν και τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου).

Δεν θα έχουμε κύμα καύσωνα διότι δεν ικανοποιούνται συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να μπορούμε να μιλάμε για αυτό. Όμως, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38-39°C και πιθανότατα τοπικά και να τους ξεπεράσει, καταγράφοντας τα θερμόμετρα ακόμη και τους 40°C υπό σκιά.

 

Τα "θετικά" της επικείμενης θερμής εισβολής θα είναι δύο

Πρώτον ότι κατά τη διάρκεια του μεσημεριού και απογεύματος της Τρίτης θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές (κυρίως ορεινές και ημιορεινές) της βόρειας Ελλάδας με αποτέλεσμα να δροσίσει σε αυτά τα τμήματα και δεύτερον ότι αυτή η θερμή εισβολή θα έχει διάρκεια μόνο μια ημέρα με αποτέλεσμα να μην προλάβει να κουράσει τους κατοίκους των περιοχών που θα σημειωθούν οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

 

Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν οι 38-39°C και τοπικά οι 40°C

Στην πεδινή Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά (πεδινή Φθιώτιδα, κάμπος Βοιωτίας, πιθανότατα και τοπικά στην Αττική), στην κεντρική πεδινή Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο (κάμπος Αργολίδας, Κορινθία, κάμπος Λακωνίας και ενδεχομένως και στην ανατολική Αρκαδία) θα υπάρξουν περιοχές που η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Τρίτης θα αγγίξει τους 38-39°C και πιθανότατα τους 40°C.

 

Θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα σημειωθούν οι εξής ακόλουθες μέγιστες θερμοκρασίες:

Αθήνα:

Δευτέρα: 36°C

Τρίτη: 38-39°C

Τετάρτη: 36°C

Θεσσαλονίκη:

Δευτέρα: 34°C

Τρίτη: 34°C

Τετάρτη: 33°C

 

Πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Σταδιακά από την Τετάρτη θα υποχωρήσει ο υδράργυρος διότι θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 5-6 στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες από την ερχόμενη Τετάρτη έως και την ερχόμενη Παρασκευή, ακόμη και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, δεν θα ξεπεράσουν τους κατά μέσο όρο τους 35-36°C.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για Ελλάδα και Κρήτη αναλυτικά στο neakriti.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια