Κρήτη

Δεν έβαλε μυαλό κρατούμενος φυλακών, που «πλούτισε» με απάτη

Εγκληματική ομάδα εξαπατούσε ηλικιωμένους, με "άσσο" στις απάτες κρατούμενο στην Κρήτη.

Μεγάλη απάτη είχαν στήσει 10 Έλληνες -6 άνδρες και μια 4 γυναίκες- οι οποίοι εξαπατούσαν κυρίως ηλικιωμένους και είχαν "φουσκώσει" τον τραπεζικό τους λογαριασμό κατά 80.000 ευρώ.

Μάλιστα ένα από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ένας 41χρονος -ο οποίος δεν έχει καταγωγή από την Κρήτη αλλά είναι κρατούμενος σε φυλακές του νησιού– δρούσε μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα εξαπατώντας πολίτες.

Συγκεκριμένα προσποιούμενος το διευθυντικό στέλεχος τράπεζας ο 41χρονος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με πολίτες ζητώντας τους λεφτά για να προχωρήσει υποτιθέμενα προγράμματα ή επιδοτήσεις.

Το γεγονός όμως ότι «φούσκωσε» ο τραπεζικός λογαριασμός του κρατουμένου κίνησε την υποψία των αρχών, οι οποίοι έφτασαν στην άκρη του νήματος, δηλαδή τον 41χρονο.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 20 περιπτώσεις απάτης της σπείρας, σε διάφορες περιοχές τη Ελληνικής επικράτειας.

Αναλυτικά τα δελτία τύπου της αστυνομίας:

Εξαρθρώθηκε, σήμερα (16.06.2018) εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας προέβαιναν στην εξαπάτηση κυρίως ηλικιωμένων ατόμων μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποκομίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας επετεύχθη μετά από συνδυαστική και μεθοδευμένη αστυνομική έρευνα καθώς και αναλυτική διερεύνηση των υποθέσεων, αξιοποίηση στοιχείων και προανακριτικών δεδομένων από την Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων σε συνεργασία με άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες ανά την επικράτεια. Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ακόμα (10) ημεδαπών (6 άνδρες και 4 γυναίκες) ηλικίας από 19 έως 55 ετών, ανάμεσα τους και  41 έγκλειστος σε Σωφρονιστικό Κατάστημα της Κρήτης, ο οποίος και συνελήφθη. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά είκοσι (20) περιπτώσεις απάτης, σε διάφορες περιοχές τη Ελληνικής επικράτειας.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα και προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Ιούνιο 2017, συνέστησαν εγκληματική ομάδα με διαρκή και δομημένη δράση και ενεργώντας από κοινού, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προέβαιναν στην εξαπάτηση πολιτών σε διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα της Χώρας, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Το συνολικό ύψος του παράνομου περιουσιακού οφέλους από την δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 82.000 ευρώ.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων για να διακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης της ομάδας, προέκυψε ότι  ο 41χρονος, έχοντας στην κατοχή του τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει με τους παθόντες, είχε αναλάβει την προσέγγιση αυτών μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και προσποιούμενος διευθυντικό ή άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος υποκαταστημάτων εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συνήθως του τόπου διαμονής των παθόντων, παρουσίαζε ψευδή γεγονότα ως αληθινά και τους έπειθε να καταβάλουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, δια μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων στους υπόλοιπους εννέα δράστες.

Το συνολικό ύψος του παράνομου περιουσιακού οφέλους από την δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 82.000 ευρώ.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων για να διακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια