«Καζάνι» που βράζει ο χώρος της Υγείας στην Κρήτη

Κρήτη
«Καζάνι» που βράζει ο χώρος της Υγείας στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η Κρήτη αποτελεί για τον χώρο της Υγείας “καζάνι που βράζει”, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, χθες, έκανε ανακοινώσεις για αλλαγές και «καινούργια πράγματα» που φέρνει - όπως είπε - ο νέος κανονισμός παροχών υγείας που ψηφίστηκε προχθές στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ και «βάζει τάξη με επιστημονικούς όρους, με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων».

Στο μεταξύ, έξω από τα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης προχώρησαν σε έντονη διαμαρτυρία, ζητώντας, αντί για απολύσεις, να υπάρξουν μαζικές προσλήψεις για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας στο νησί μας, που κυριολεκτικά καταρρέει μέρα με την ημέρα!

Αναλυτικότερα, ο Παύλος Πολάκης από τη Βουλή χθες τόνισε, μεταξύ άλλων: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του υπουργείου Υγείας ψηφίζεται σήμερα (σ.σ. χθες) στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αυτός ο ενιαίος κανονισμός παροχών που περιγράφει το πώς διανέμει ο ΕΟΠΥΥ το 1,5 δισ. στους ιδιώτες παρόχους και τα 900.000.000, πλην φαρμάκων, στα δημόσια νοσοκομεία, τι παροχές καλύπτει».

Ο κ. Πολάκης έκανε, επίσης, αναφορά στο νέο σύστημα ταυτοποίησης της φυσικής παρουσίας του ασθενούς σε κάθε πάροχο του ΕΟΠΥΥ, «προκειμένου να κόψουμε άλλο ένα μεγάλο κομμάτι ψευτιάς με τα παραστατικά, τα οποία έβγαιναν και τυπώνονταν οι εξετάσεις». Η διαδικασία θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο-τρεις κατηγορίες παρόχων και σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο.

«Σήμερα τελειώνει μια μακριά, επώδυνη, δύσκολη και κουραστική διαδρομή, που ξεκίνησε μετά τον συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι η στήριξη του χώρου της υγείας παραμένει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολάκης, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν προσληφθεί στην υγεία 16.500 άτομα προσωπικό και από 930 εκατ. ευρώ χρέος, φέτος υπάρχει πλεόνασμα 370 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διατεθεί περισσότερα από 120 εκατ. σε προγράμματα ανανέωσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και νέων έργων.

«Θα καλύψουμε ανάγκες. Και δε θα ξαναφτάσουμε σε αυτό που φτάσαμε στα χρόνια της κρίσης, ότι οι δαπάνες για τα επιθέματα ήταν 13.000.000 ευρώ το 2011 και ήταν 53.000.000 το 2014. Ή οι δαπάνες για τις κολοστομίες ήταν 11.000.000 ευρώ το 2011 και έφτασαν 48.000.000 ευρώ το 2014. Τώρα έχουμε καταφέρει κι έχουμε κατέβει στα 35.000.000 ευρώ και 25.000.000 ευρώ, περίπου, με το πρώτο “ντου” που κάναμε στον έλεγχο της δαπάνης και στον τρόπο τιμολόγησης των επιθεμάτων. Θα καλύψουμε κάθε πραγματική ανάγκη με τον τρόπο που πρέπει, σ’ αυτούς που τη χρειάζονται, χωρίς να πετάμε στον αέρα το χρήμα του ελληνικού λαού», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Όχι άλλη αποδυνάμωση»: Στο “κόκκινο” η υποστελέχωση

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” χθες, την ώρα της διαμαρτυρίας τους, οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων των κρατικών νοσοκομείων της Κρήτης.

Ο Δημήτρης Βρύσαλης από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου δήλωσε με αγανάκτηση:

«Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων έχει χτυπήσει “κόκκινο”. Ήδη ετοιμάζεται κόσμος να απολυθεί γιατί τελειώνουν οι συμβάσεις. Κρεβάτια εντατικής παραμένουν κλειστά γιατί δεν υπάρχει σήμερα προσωπικό να τα λειτουργήσει. Και την ίδια ώρα, άδειες του προσωπικού δεν μπορούν να δοθούν πάνω από πέντε μέρες. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Έχουν ευθύνες η κυβέρνηση, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου, γιατί αντί να διεκδικήσουν μόνιμο προσωπικό, λένε στους εργαζόμενους να δουλεύουν με μπλοκάκι. Εργαζόμενοι, δηλαδή, των 500 ευρώ χωρίς δικαιώματα και χωρίς οικονομικές απολαβές»...

«Έπρεπε να έχει γίνει χθες αυτή η διαδικασία, να μην κρατούνται σε “ομηρία” τα άτομα που είναι με ελαστικές μορφές εργασίας», δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Γιώργος Χονδροζουμάκης.

«Κάθε μέρα που περνάει, γι’ αυτούς είναι πολύ κρίσιμη. Δεν ξέρουμε αν αύριο παραμείνουν στη δουλειά και αν όχι. Και ξέρετε ότι, αν φύγουν αυτοί, καταρρέει το σύστημα. Είναι ένα γρανάζι που, αν σπάσει, το νοσοκομείο αυτόματα και για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μείνει με τεράστια κενά. Ήδη έχει κενά. Τώρα και 3-4 χρόνια οι μόνοι εργαζόμενοι που έρχονται στο νοσοκομείο είναι με συμβάσεις και μπλοκάκια»...

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων Βαρδής Γεωργακάκης τόνισε από την πλευρά του ότι «η κατάσταση και η καθημερινότητα στο Νοσοκομείο Χανίων είναι δραματική λόγω έλλειψης προσωπικού. Το προσωπικό μας είναι υπό κατάρρευση. Ανοίγουν καινούργια τμήματα χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα, δυστυχώς, να τα στελεχώσουμε και να είναι λειτουργικά»...

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση και στον δικό του χώρο δουλειάς ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης.

«Κύριο ζητούμενό μας είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Ζητούμε να σταματήσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία. Και από ’κει και πέρα ζητούμε και αύξηση των χρηματοδοτήσεων και δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον κόσμο, αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News