Τέλη Ιουνίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια

Κρήτη
Τέλη Ιουνίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 18 μέχρι 20 Ιουνίου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δεχτεί τα αιτήματα των υπερχρεωμένων αγροτών προκειμένου να εξεταστεί η ρύθμιση των οφειλών τους.

Πρόκειται κυρίως για καθυστερημένα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας τα οποία έχουν μείνει στο υπό εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα αλλά και για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης από τον Προφήτη Ηλία, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία για τη ρύθμιση του θέματος των «κόκκινων» δανείων η μέχρι σήμερα καθυστέρηση σε οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμα οι εισφορές των αγροτών προς τον ΕΦΚΑ για το έτος 2017.

Όπως διευκρινίστηκε, οι ρυθμίσεις των χρεών θα είναι στοχευμένες και με κοινωνικά κριτήρια.

Όσοι υπερχρεωμένοι αγρότες υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις θα δουν τους τόκους να διαγράφονται και κατά περίπτωση μέρος του αρχικού κεφαλαίου ακόμα και κατά 60% ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ολική διαγραφή των οφειλών. 

Η ρύθμιση προβλέπει εξολοκλήρου διαγραφή των κι έπειτα τη διαγραφή του αρχικού κεφαλαίου θα γίνει βάσει περιουσιακών κριτηρίων και τρόπου εξόφλησης, η οποία θα μπορεί να γίνει είτε σε δόσεις είτε με εφάπαξ καταβολή προκειμένου ο οφειλέτης να πετύχει μεγαλύτερο κούρεμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ωφελούμενοι των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων ανέρχονται σε περίπου 22.000 με συνολικό «άνοιγμα» περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News