default-image

Ετοιμάζουν μαγιό και βουτιές για το «καυτό» Σαββατοκύριακο

Κρήτη
Ετοιμάζουν μαγιό και βουτιές για το «καυτό» Σαββατοκύριακο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε την αναλυτική πρόβλεψη για το Σαββατοκύριακο καθώς ο υδράργυρος σπάσει το "φράγμα" των 37οC.

Στα ύψη “εκτοξεύεται” σήμερα και αύριο ο υδράργυρος στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης. Ο πρώτος... μίνι καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να βρίσκεται “προ των πυλών”, καθώς, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας αναμένεται - κατά τόπους - να ξεπεράσουν το “φράγμα” των 37 βαθμών Κελσίου!

Και μπορεί, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, στη δυτική Κρήτη η εμφάνιση ενός μικρού ανατολικού-βορειοανατολικού ρεύματος να μετριάζει την “κορύφωση” των τιμών των θερμοκρασιών, ωστόσο σε Ηράκλειο και Λασίθι ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στα ύψη.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, στις ανατολικές, αλλά και τις νότιες περιοχές του νησιού ο συνδυασμός υγρασίας και άπνοιας θα ανεβάσει τον λεγόμενο δείκτη δυσφορίας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται, πάντως, ότι από μεθαύριο Κυριακή η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, είχε επισημανθεί «από τις προηγούμενες ημέρες ότι την Παρασκευή και το Σάββατο (σ.σ. σήμερα και αύριο) αναμένεται να εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες» στο νησί μας. «Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τη σύγκλιση πλέον όλων των προγνωστικών μοντέλων τα οποία εμφανίζουν μια αρκετά έντονη θερμή αέρια μεταφορά από τα νότια, ευτυχώς σύντομη, η οποία δικαιολογεί την άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα», συμπλήρωσε με νόημα ο μετεωρολόγος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον μετεωρολόγο, σήμερα Παρασκευή η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 35 και 37 βαθμών Κελσίου. «Την Παρασκευή οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας αναμένεται να κυμανθούν στους 35 έως 37οC, ενώ κατά τόπους δεν αποκλείεται να είναι και λίγο υψηλότερες λόγω ειδικών συνθηκών», τονίζει ο Μανόλης Λέκκας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι «βόρειες περιοχές της δυτικής Κρήτης και μόνο θα εκδηλώσουν λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες λόγω εμφάνισης ενός ανατολικού-βορειοανατολικού ρεύματος το οποίο μπορεί να μετριάσει την κορύφωση των θερμοκρασιών».

Το εν λόγω ρεύμα, πάντως, δεν αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στην υπόλοιπη Κρήτη. Όπως μας λέει και ο κ. Λέκκας, «στις υπόλοιπες περιοχές, επειδή διατηρείται και η νότια τάση των ανέμων, ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα, οι θερμοκρασίες πολύ γρήγορα θα φτάσουν στα υψηλά αναφερόμενα επίπεδα». Ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «από τις βραδινές ώρες αναμένεται μετακίνηση της θερμής μάζας ανατολικότερα, επιτρέποντας έτσι στη θερμοκρασία να αρχίσει από το βράδυ να υποχωρεί σε χαμηλότερα και πιο ανεκτά επίπεδα».

Παρόμοιο καιρικό σκηνικό με το σημερινό αναμένεται και αύριο Σάββατο. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ενδεχομένως οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να μη φτάσουν στα σημερινά επίπεδα. «Το Σάββατο (σ.σ. αύριο) θα είναι μια επίσης θερμή ημέρα, μιας και οι θερμοκρασίες θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί να είναι υψηλές», λέει ο Μανόλης Λέκκας, συμπληρώνοντας ότι «οι μέγιστες τιμές ενδεχομένως να μην έχουν τη δυναμική να φτάσουν τις τιμές της Παρασκευής». Εξάλλου, ο μετεωρολόγος επισήμανε ότι «κατά τόπους, ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια τμήματα του νησιού, ο δείκτης δυσφορίας θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω άπνοιας και υψηλότερων ποσοστών υγρασίας».

Την Κυριακή

Από την Κυριακή, πάντως, αναμένεται μικρή αλλά αισθητή υποχώρηση του υδράργυρου σε χαμηλότερα επίπεδα. Όπως τόνισε ο Μανόλης Λέκκας, «από την Κυριακή θα αποκατασταθεί μια πιο ψυχρή αέρια μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα την Κρήτης». Σύμφωνα πάντα με τον μετεωρολόγο, το γεγονός αυτό, «σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυτικών ανέμων, αναμένεται να προκαλέσει υποχώρηση των θερμοκρασιών στα επίπεδα των 30οC περίπου. Ακόμη καλύτερες προβλέπεται να είναι οι θερμοκρασιακές συνθήκες από τη Δευτέρα».

Προσοχή στον ήλιο

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Λέκκας ζητά από τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς η παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες του ηλίου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. «Καλό θα είναι να ληφθούν από τον καθένα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας για το διήμερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι και η παρατεταμένη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια, λόγω εποχής, εμφανίζει το δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας πολύ νωρίς στις υψηλότερες τιμές του. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περιοχές αστικού περιβάλλοντος αλλά και για τους εκδρομείς ορεινών διαδρομών (καλύτερες αναμένεται να είναι οι συνθήκες στα ορεινά τμήματα της δυτικής Κρήτης και μόνο)», υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Μανόλης Λέκκας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News