Έρχεται το πιο άστατο τριήμερο με βροχές, καταιγίδες και... υψηλές θερμοκρασίες

Κρήτη
Έρχεται το πιο άστατο τριήμερο με βροχές, καταιγίδες και... υψηλές θερμοκρασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμφανής είναι η αλλαγή του καιρού τις τελευταίες ώρες στην Κρήτη με τα πρώτα σημάδια να κάνουν την εμφάνιση τους ήδη από την Πέμπτη με αφετηρία τα δυτικά του νησιού ενώ όπως όλα δείχνουν το τριήμερο που έρχεται κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άστατο για το νησί μας.

Από σήμερα, τα φαινόμενα επεκτείνονται ανατολικότερα και αναμένεται έστω και κατά περιόδους, να διατηρηθούν έως και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Δείτε χαρακτηριστικά τις καιρικές συνθήκες στις 4 πιο μεγάλες πόλεις της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται ασθενής βροχή ενώ την Κυριακή αναμένονται εκτός από τις βροχές και καταιγίδες με την μέγιστη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς Κελσίου.

Στα Χανιά οι νεφώσεις θα πρωταγωνιστούν και τις τρεις ημέρες ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία θα φθάσει τους 26 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Στο Ρέθυμνο βροχοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν από το Σάββατο μέχρι και την Δευτέρα με την μέγιστη θερμοκρασία στους 23 βαθμούς κελσίου.

Ενώ στον Άγιο Νικόλαο και εκεί το τριήμερο θα είναι άστατο με ασθενείς βροχοπτώσεις και την μέγιστη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς κελσίου.

Ενώ σε άλλες περιοχές της Κρήτης ο καιρός θα διαμορφωθεί ως εξής:

Στην Γέργερη Ηρακλείου οι βροχοπτώσεις θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει μέχρι και τους 28 βαθμούς κελσίου. 

Στο Τυμπάκι, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 29 βαθμούς κελσίου και μάλιστα χωρίς βροχές και καταιγίδες αλλά με έντονες νεφώσεις.

Στις Μοίρες ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 30 βαθμούς και με τις νεφώσεις να πρωταγωνιστούν

Στο Σπήλι Ρεθύμνου, αναμένεται να εκδηλωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές και την μέγιστη θερμοκρασία στους 24 βαθμούς κελσίου.

Στην Βιάννο, νεφώσεις με διαρκεις βροχοπτώσεις και την μέγιστη θερμοκρασία στους 21 βαθμούς.

Τα αίτια της αλλαγής του καιρού, τα οποία δικαιολογούν και την εμφάνιση των καιρικών φαινομένων στο νησί μας , είναι η επέκταση του Χαμηλού βαρομετρικού από την δυτική Μεσόγειο και ο συνδυασμός του με το πεδίο των Υψηλών πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ηπείρου καθώς και η εισβολή μιας ψυχρότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα η οποία θα διατηρηθεί έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις και οι παροδικές βροχές περισσότερο στα βόρεια τμήματα του νησιού, η ενίσχυση των βορείων ανέμων (περισσότερο από την Κυριακή) που αναμένεται να προκαλέσει και υψηλότερο κυματισμό στη βόρεια παράκτια ζώνη και τέλος η αισθητή πτώση της θερμοκρασία και πάλι στα βόρεια τμήματα και ιδιαίτερα στα ορεινά. Στα νότια τμήματα της Κρήτης τα φαινόμενα θα έχουν ασθενέστερη εμφάνιση με εξαίρεση τους βόρειους ανέμους οι οποίοι θα ενισχυθούν κατά τόπους ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει μεν αλλά θα σημειώνει υψηλότερες τιμές από τις βόρειες περιοχές του νησιού.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα, η εκδήλωση των φαινομένων αναμένεται να εκδηλωθεί στα πλαίσια της Ανοιξιάτικης περιόδου που σημαίνει ότι οι βροχές θα έχουν παροδικό χαρακτήρα ενώ δεν αποκλείεται κατά τόπους να εμφανίζουν ένα πρόσκαιρο έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερα στις κεντρικές και δυτικές περιοχές της Κρήτης.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν περισσότερο την Κυριακή και Δευτέρα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις βόρειες παραλίες του νησιού, κυρίως στα κεντρικά και δυτικά τμήματα, μιας και θα προκληθεί αρκετά υψηλός κυματισμός. Πάντως με τα έως τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σταδιακά από την Παρασκευή σε χαμηλότερα επίπεδα, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, ενώ λίγο υψηλότερες τιμές θα διατηρήσει στα νότια τμήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News