Ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο αλλά από Δευτέρα ο καιρός μας τ' αλλάζει...

Κρήτη
Ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο αλλά από Δευτέρα ο καιρός μας τ' αλλάζει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, μεθαύριο η χώρα θα πληγεί από ισχυρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία, μεταξύ άλλων, πιθανώς να πλήξουν και την Κρήτη.

Καλός θα συνεχίσει να είναι - σε γενικές γραμμές - ο καιρός το σαββατοκύριακο στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης. Ωστόσο, από μεθαύριο Δευτέρα αναμένεται μεταβολή στο καιρικό σκηνικό του νησιού μας. Όπως αναφέρεται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μεθαύριο η χώρα μας θα πληγεί από ισχυρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία μεταξύ άλλων πιθανώς να πλήξουν και την Κρήτη.

Σήμερα, πάντως, στο Ηράκλειο ο καιρός αναμένεται να είναι καλός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί, με την έντασή τους να κυμαίνεται από 2 έως 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιεράπετρα, το πρωί αναμένεται καλοκαιρία. Το μεσημέρι θα κάνουν την εμφάνισή τους λίγες νεφώσεις, ενώ το βράδυ θα επανέλθει το καλό καιρικό σκηνικό. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί από ανατολικές έως βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως ενός έως 3 μποφόρ. Εξάλλου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 18 έως 23 βαθμών Κελσίου.

Εξάλλου, σήμερα Σάββατο αναμένεται στο Ρέθυμνο καλός καιρός με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί και η έντασή τους θα κυμαίνεται από 2 έως 4 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, η ελάχιστη τιμή της θα φτάσει τους 15 βαθμούς, ενώ η μέγιστη τιμή θα αγγίξει τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Και στα Χανιά προβλέπεται καλοκαιρία για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, με την έντασή τους να κυμαίνεται από 3 έως 4 μποφόρ. Εξάλλου, ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο Κυριακή προβλέπεται στο Ηράκλειο γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 1 έως 3 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 14 και 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιεράπετρα προβλέπεται καλοκαιρία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, εντάσεως 1 έως 2 μποφόρ, από ανατολικές-βορειοανατολικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις. Εξάλλου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ρέθυμνο αναμένεται αύριο - και εκεί - καλός καιρός με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 1 έως 4 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα Χανιά αναμένεται - επίσης - καλοκαιρία, ωστόσο και εκεί θα κάνουν την εμφάνισή τους λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί έως δυτικοί-βορειοδυτικοί, έντασης 3 έως 4 μποφόρ. Εξάλλου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Επιδείνωση του καιρού

Σύμφωνα πάντα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σήμερα Σάββατο τα ισχυρά φαινόμενα θα πλήξουν - από το απόγευμα - την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και πιθανώς τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα πλήξουν και την Κεντρική Μακεδονία.

Εξάλλου, η ΕΜΥ προβλέπει ότι αύριο Κυριακή τα ισχυρά φαινόμενα θα πλήξουν - κατά διαστήματα - τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία. Αύριο το πρωί τα φαινόμενα θα πλήξουν πιθανόν και τις Σποράδες. Πάντως, από το μεσημέρι κι έπειτα αναμένεται να πληγούν η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, η Θεσσαλία και πιθανόν η Εύβοια, η Ανατολική Στερεά, η Βόρεια Πελοπόννησος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Για μεθαύριο Δευτέρα το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει μέχρι το μεσημέρι την Εύβοια. Μέχρι το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα θα εμφανιστούν στο ανατολικό Αιγαίο και πιθανότατα στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Από το μεσημέρι της Δευτέρας κι έπειτα η κακοκαιρία αναμένεται να κατευθυνθεί στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, την Τρίτη και την Τετάρτη, τα εν λόγω φαινόμενα θα εμφανιστούν στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας.

Ξηρός μήνας ο Απρίλιος

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετρήσεις του Μετεωρολογικού και Υδρολογικού Παρατηρητηρίου Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφορικά με τα ύψη βροχής τον Απρίλιο, ο οποίος ήταν ένας αρκετά ξηρός μήνας για το νησί μας.

Σύμφωνα με το meteo.gr, τα ύψη βροχής του Απριλίου 2018 ήταν αρκετά περιορισμένα και στους 4 νομούς. Όπως συνέβη το 2010, αλλά και το 2016, έτσι και ο φετινός Απρίλιος ήταν ξηρός. Αντίθετα, πολλές βροχές σημειώθηκαν στην Κρήτη τον Απρίλιο του 2011, του 2014, αλλά και του 2015.

Εξάλλου, σύμφωνα με το meteo.gr, εντυπωσιακή είναι και η έκταση της χιονοκάλυψης στο νησί για όλο τον χειμώνα του 2017-2018, όπως έχει εκτιμηθεί από δορυφορικές μετρήσεις.

«Με εξαίρεση κάποιες περιόδους μέσα στον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, η χιονοκάλυψη το φετινό χειμώνα ήταν πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι το χειμώνα του 2016-2017, όποτε και η χιονοκάλυψη ήταν πολύ εκτεταμένη. Υπενθυμίζουμε ότι η χιονοκάλυψη ήταν επίσης περιορισμένη τους χειμώνες 2015-2016 και 2013-2014», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο meteo.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News