Κρήτη

Το ΙΤΕ εντυπωσίασε μέχρι και την... Κίνα

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας εντυπωσίασε για άλλη μία φορά, με τη… χάρη του να φτάνει μέχρι την Κίνα.

Συγκεκριμένα, η παρουσία και τα επιτεύγματα του ΙΤΕ ήταν αισθητή στην 6η Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίας της Κίνας που πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Σαγκάης από 19 έως 21 Απριλίου.

Εκεί παρευρέθηκε έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Ηρακλείου που ήταν τιμώμενη πόλη μαζί με το Όσλο και την Γιοκοχάμα.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή του, Καθηγητή κ. Δημήτρη Πλεξουσάκη, τον επικεφαλής του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης, Καθηγητή κ. Κώστα Στεφανίδη, και τον κ. Μάνο Ζηδιανάκη, μέλος του επιστημονικού προσωπικού. Ο κ. Πλεξουσάκης παρουσίασε τις δραστηριότητες του ΙΠ με έμφαση στις τεχνολογίες Διάχυτης Νοημοσύνης και την ανάπτυξη έξυπνων περιβαλλόντων ενώ τόνισε τη σημαντική συμβολή του Ινστιτούτου στην υλοποίηση του οράματος της «έξυπνης πόλης» του Δήμου Ηρακλείου.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν:

(α) το σύστημα συλλογής ανοικτών δεδομένων του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο συλλέγει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα όπως θερμοκρασία, υγρασία, στάθμη υδάτων από το εγκατεστημένο στην πόλη δίκτυο αισθητήρων τα οποία διατίθενται σε ανοικτή πλατφόρμα,

(β) το Stater 3602, μια μοναδική διαδραστική εγκατάσταση η οποία προβάλλει το δίσκο της Φαιστού πάνω σε ένα περιστρεφόμενο μεταλλικό δίσκο που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τη Φαιστό και τα σύμβολα του αρχαιολογικού αυτού θησαυρού,

(γ) το «Be There Now!», η εφαρμογή που «ταξιδεύει» τον επισκέπτη σε όμορφα τοπία και αρχαιολογικούς χώρους προβάλλοντας την εικόνα του μέσα σε αυτά και επιτρέποντας τη λήψη φωτογραφίας και την ηλεκτρονική αποστολή της,

(δ) χάρτες που ζωντανεύουν στα χέρια του επισκέπτη ο οποίος μπορεί να μεγεθύνει σημεία ενδιαφέροντος και να λάβει σχετικές γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες και

(ε) την πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας OvidVR για την εκπαίδευση χειρουργών σε εγχειρήσεις αθροπλαστικής γονάτου, προϊόν της εταιρίας τεχνοβλαστού του ΙΤΕ-ΙΠ OramaVR.

Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν επίσης στη συνάντηση Business-to-Business (B2B) στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιριών από την Κίνα. Επιπλέον παρουσιάστηκαν τεχνολογίες ήχου από το εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος του ΙΤΕ-ΙΠ.

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή του, Καθηγητή κ. Σπύρο Αναστασιάδη, και τον κ. Κώστα Χατζηγιαννάκη, μέλος του επιστημονικού προσωπικού. Ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε τις δραστηριότητες του ΙΗΔΛ με ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών βασισμένων σε λέιζερ για την ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση έργων τέχνης και ιστορικών μνημείων.

Τονίστηκαν κύρια σημεία αυτής της έρευνας, όπως τα έργα συντήρησης με λέιζερ στον Παρθενώνα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, τα οποία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Μουσείου του Ανακτόρου (Απαγορευμένη Πόλη) στο Πεκίνο που οδήγησε στη δημιουργία ενός Κοινού Εργαστηρίου τεχνολογιών λέιζερ στην πολιτιστική κληρονομιά.

Οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες της Έκθεσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και επίδειξη του καινοτόμου φορητού συστήματος πολυφασματικής απεικόνισης IRIS II το οποίο επιτρέπει την επιτόπια εξέταση Μνημείων και αντικειμένων Πολιτιστικής Κληρονομιάς (σε μουσεία, εργαστήρια συντήρησης, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.). Οι τεχνολογίες αυτές παρουσιάστηκαν, επίσης, και στη συνάντηση Business-to-Business (B2B) ενώπιον εκπροσώπων εταιριών από την Κίνα.

Το περίπτερο του ΙΤΕ επισκέφθηκαν μεγάλος αριθμός επισκεπτών αλλά και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Σανγκάη κ. Βασίλειος Ξηρός, ο Πρόξενος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων κ. Δημήτριος Μίχας, και η Υποπρόξενος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Δρ. Ουρανία Τσικνάκη, οι οποίοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τις τεχνολογίες του ΙΤΕ ενώ ο κ. Πρόξενος δήλωσε ότι τα επιτεύγματα του ΙΤΕ αποτελούν την καλύτερη εκπροσώπηση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

 

Σχόλια