Δήμος Μ.Πεδιάδας: Πράξτε τα δέοντα για να μην μείνουν χωρίς γη οι κάτοικοι λόγω αεροδρομίου

Κρήτη
Δήμος Μ.Πεδιάδας: Πράξτε τα δέοντα για να μην μείνουν χωρίς γη οι κάτοικοι λόγω αεροδρομίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελίου.

Την ώρα που σήμερα εκδικάζονται στο Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης οι προσωρινές τιμές αποζημιώσεων για εκατοντάδες εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες βάσει των τριών ΦΕΚ που είχαν δημοσιευτεί στα τέλη Μαρτίου, εκδόθηκαν άλλα τρία ΦΕΚ, για τα οποία η δικάσιμος των αποζημιώσεων ορίστηκε για τις 8 Μαΐου.

Ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική αρχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος αναφερόμενη στις επιπτώσεις κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι, ελπίζοντας σε μία δίκαιη αποφαση για δίκαιες αποζημιώσεις στους ανθρώπους που θα χάσουν την περιουσία τους λόγω της κατασκευής του μεγάλου έργου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

 "Ο Δήμος μας έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει στην περιοχή του το Νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου, ένα έργο που θα επηρεάσει και θα επαναπροσδιορίσει τα μέχρι τώρα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα ολόκληρης της περιοχής,όπως συμβαίνει εξάλλου από την κατασκευή κάθε μεγάλου έργου.

Η άμεση επίπτωση με το ξεκίνημα της κατασκευής του, θα είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι των όμορων χωριών (Αρχάγγελος, Ευαγγελισμός, Ρουσοχώρια), χάνουν το σύνολο σχεδόν της περιουσίας τους και σε κάθε περίπτωση πρακτικά μένουν ακτήμονες στον ίδιο τους τον τόπο.

Έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστεύουμε και ελπίζουμε σε μια απόφαση για δίκαιες αποζημιώσεις για να μπορούν, οι συμπολίτες μας που θα χάσουν την περιουσία τους να την αντικαταστήσουν.  

Ζητούμε επιπλέον να μην προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης σύμφωνα με το Άρθρο 7Α, αλλά να αναμένουν τον καθορισμό της τιμής μονάδος από το Εφετείο, που ελπίζουμε να γίνει άμεσα."

Οι ιδιοκτήτες που αναφέρονται ονομαστικά στα 3 νέα ΦΕΚ που εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών, καλούνται να προσέλθουν στο Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στις 10 το πρωί της 8ης Μαΐου.

Σήμερα και  στις 8 του Μάη η εκίδκαση των προσωρινών τιμών για τις αποζημιώσεις στο Καστέλι 

Το δικαστήριο - με βάση το ειδικό νομικό πλαίσιο 7Α των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων - θα ορίσει την προσωρινή τιμή αποζημίωσης, που βάσει του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου απελευθερώνει τα απαλλοτριούμενα για τις ανάγκες του έργου ακίνητα, με τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες να περιμένουν βεβαίως κατόπιν τις τελικές τιμές αποζημιώσεων. Τιμές τις οποίες μπορούν είτε να κάνουν αποδεκτές, είτε να τις προσβάλλουν νομικά αν τις θεωρήσουν χαμηλές.

Στο σχετικό ειδοποιητήριο του υπουργείου προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων επισημαίνεται:

«Ζητείται να διαταχθεί η αποβολή των ιδιοκτητών, νομέων, κατόχων ή οποιουδήποτε έλκει δικαιώματα από αυτούς, από τα ως άνω ακίνητα και η άμεση παράδοση αυτών στα αρμόδια όργανα του Ελληνικού Δημοσίου, υπό τους προβλεπόμενους όρους του άρθρου 7Α του ΚΑΑΑ και ειδικότερα υπό τον όρο κατάθεσης από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κατά την παρ. 3 του άρθρου 7Α του ΚΑΑΑ, ευλόγου τμήματος της αποζημίωσης, το οποίο αντιστοιχεί στο 70% της ως άνω εκτιμώμενης αποζημίωσης (για τα ακίνητα και τα επικείμενά τους), όπως αυτή προκύπτει από τη με ημερομηνία Ιανουάριος 2018 έκθεση εκτίμησης της ανεξάρτητης πιστοποιημένης ορκωτής εκτιμήτριας Σταυρούλας Γουρδουπάρη.

Για την αίτηση αυτή ορίστηκε δικάσιμος η 8η Μαΐου 2018, ημέρα Τρίτη, τόπος το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, που βρίσκεται επί της λ. Δικαιοσύνης (αίθουσα συνεδριάσεων του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου - 1ος όροφος) και ώρα η συνήθης των συνεδριάσεων (10 π.μ. - αρ. πιν. 97), ενώ αντίγραφο της αίτησης, καθώς και αντίγραφο της πράξης προσδιορισμού δικασίμου αναρτήθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα στον πίνακα ανακοινώσεων του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης και του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στην περιοχή του οποίου βρίσκονται τα απαλλοτριούμενα.

Καλούνται οι ανωτέρω να παραστούν κατά τη συζήτηση της ως άνω αίτησης τού Ελληνικού Δημοσίου, διαφορετικά αυτή θα γίνει ερήμην τους»...

Οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις

Εδώ θα πρέπει να παραθέσουμε, λοιπόν, πώς έχει γραφειοκρατικά-νομικά η πορεία των απαλλοτριώσεων με βάση την ειδική νομική φόρμουλα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που ακολουθείται για το έργο του αεροδρομίου Καστελίου, και η οποία έχει “σηκώσει” αρκετές αντιδράσεις από πλευράς κατοίκων της περιοχής.

Κανονικά το μέτωπο των απαλλοτριώσεων θα έπρεπε να κυλήσει το θέμα με τακτικά δικαστήρια. Υπάρχει όμως πίεση χρόνου, δεδομένου ότι το λεγόμενο γήπεδο του έργου, δηλαδή όλες οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις θα πρέπει να είναι ελεύθερες, διαθέσιμες για να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή και να ξεκινήσει ο ανάδοχος τις κατασκευαστικές εργασίες στις αρχές προς μέσα του ερχόμενου φθινοπώρου.

Το Δημόσιο, σε μια κίνηση που αποτυπώνει και μια διάθεση εκ μέρους του να τηρηθούν ο σχεδιασμός και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καταρτιστεί, θέλει να έχει κλείσει το κεφάλαιο των αποζημιώσεων πιο γρήγορα. Γι’ αυτό και “επιστρατεύτηκε” ένα ειδικό νομικό πλαίσιο-εξπρές.

Οι διαδικασίες “τρέχουν” μέσα από το νομικό πλαίσιο των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, του περίφημου δηλαδή πλαισίου 7Α, που είχε θεσπιστεί στις αρχές του 2000 (για τις ανάγκες τότε των ολυμπιακών έργων). Αυτό σημαίνει ότι εκδίδονται τα σχετικά ΦΕΚ των απαλλοτριώσεων ανά περιοχή, ορίζεται δικαστήριο, το οποίο απλώς προσδιορίζει το ποσοστό επί των τιμών που έχουν ορίσει οι ορκωτοί εκτιμητές ως προσωρινή τιμή αποζημιώσεων και άμεσα καταβλητέα στον κάθε εμπλεκόμενο ιδιοκτήτη. Με τη διαδικασία αυτή συντελείται αναγκαστική απαλλοτρίωση, δηλαδή το κάθε ακίνητο, χωράφι, καλλιέργεια κ.τ.λ. στην περιοχή του Καστελίου απελευθερώνεται ως έδαφος, ως γήπεδο όπως είναι ο σχετικός όρος, για τις ανάγκες των εργασιών που θα κάνει η ανάδοχος ελληνο-ινδική κοινοπραξία που έχει πάρει το έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου.

Όπως έχουμε γράψει, στόχος του Δημοσίου είναι να έχουν εκδοθεί όλα τα ΦΕΚ των απαλλοτριώσεων και να έχουν βγει οι προσωρινές αποζημιώσεις μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου!

Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει βεβαίως να βγει και η δικαστική απόφαση για τις τελικές, οριστικές αποζημιώσεις, που περιμένουν πώς και πώς κάτοικοι και Δήμος Μινώα Πεδιάδος, καθώς θα είναι υψηλότερη από τις προσωρινές τιμές που θα βγαίνουν όλο αυτό το διάστημα. Τόσο, δηλαδή, στη σημερινή εκδίκαση προσωρινών τιμών, όσο και στην επόμενη της 8ης Μαΐου, και πάει λέγοντας...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News