Κρήτη

Ρεκόρ χρηματοδότησης για το ΙΤΕ - Η έρευνα έφερε την πρωτιά

Το ΙΤΕ συνεχίζει τα ρεκόρ και τις πρωτιές, ενώ καθημερινά μας τραβά τα βλέμματα με τα επιτεύγματά του.

Αυτή τη φορά, ένα άλλο ρεκόρ έρχεται να κάνει τη διαφορά, το ρεκόρ χρηματοδότησης που σημείωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στις πρόσφατες προκηρύξεις Εθνικών Προγραμμάτων για τη στήριξη της έρευνας στη χώρα.

Περισσότερα από 14 εκ. € πρόκειται να εισρεύσουν στο ΙΤΕ από τη χρηματοδότηση 69 επιτυχημένων προτάσεων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ -ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και Μεταδιδακτόρων Ερευνητών του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Συγκεκριμένα, το ΙΤΕ συμμετέχει σε 43 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. €, που πέτυχαν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της 1ης προκήρυξης του προγράμματος ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της ΓΓΕΤ. Το πρόγραμμα αυτό, βασικό στόχο έχει τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Το ΙΤΕ θα είναι συντονιστής φορέας σε 17 από τα 43 έργα, ενώ το σύνολο της χρηματοδότησης για το Ίδρυμα υπερβαίνει τα 9 εκ. €.

Το ΙΤΕ αναδείχθηκε επίσης πρώτο και στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα για την υποστήριξη Μεταδιδακτόρων Ερευνητών του ΕΛΙΔΕΚ. Η δράση αυτή υποστηρίζει ερευνητικά έργα που αφορούν πρωτότυπη έρευνα, σε τομείς με σημαντική επιστημονική απήχηση.

Κριτήρια της αξιολόγησης αποτελούν η υψηλή επιστημονική ποιότητα του προτεινόμενου ερευνητικού έργου και η αριστεία των υποψηφίων. Από τις προτάσεις που πέτυχαν να χρηματοδοτηθούν, στο πλαίσιο της 1ης προκήρυξης του ΕΛΙΔΕΚ για Μεταδιδάκτορες, 26 θα υλοποιηθούν στο ΙΤΕ με συνολική χρηματοδότηση που φτάνει τα 5 εκ. €.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΙΤΕ ξεχώρισε ως η πρώτη επιλογή των νέων επιστημόνων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν, ως φορέα υλοποίησης της έρευνάς τους, οποιοδήποτε από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα της Χώρας. Απτή απόδειξη της περίοπτης θέσης που κατέχει το Ίδρυμα στον παγκόσμιο Ερευνητικό χάρτη αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένοι από τους ερευνητές που πέτυχαν να χρηματοδοτηθούν προέρχονται από κορυφαία Ιδρύματα του εξωτερικού όπως το ΜΙΤ, τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Cambridge, της Σορβόννης κ.α.

«Η σημαντική αυτή επιτυχία έχει ιδιαίτερη σημασία για το ΙΤΕ, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε αξιόλογους νέους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται ήδη στο Ίδρυμα να συνεχίσουν την ερευνητική τους πορεία, αλλά επίσης και σε διακεκριμένους επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό, να ενταχθούν στο εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό του Ιδρύματος, που αποτελεί το βασικό πυλώνα της αριστείας του» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στους επιτυχόντες ερευνητές που θα υλοποιήσουν την έρευνά τους στα Ινστιτούτα του ΙΤΕ.

Οι ερευνητές που πέτυχαν να επιχορηγηθούν είναι οι:

1. Χρήστος Αγγελόπουλος

2. Γεωργία Αντωνοπούλου

3. Μαρίνα Βιδάκη

4. Θωμάς Γληγόρης

5. Ευανθία Ζαχαριουδάκη

6. Ευαγγελία Καλλιγιαννάκη

7. Γιώργος Κατσοπρινάκης

8. Γιώργος Κοζυράκης

9. Χαρούλα Κοντάκη

10. Εμμανουήλ Κουκάρας

11. Nadia Coutsinas

12. Αθανασία Κωστοπούλου

13. Γιώργος Λελούδας

14. Ειρήνη Λιονάκη

15. Βασιλεία Μπαλαμπανίδου

16. Κωνσταντίνος Παληκαράς

17. Ιωάννης Παπαδόπουλος

18. Αθανασία Παπουτσή

19. Θεόδωρος Πάτκος

20. Μαρία Σαββάκη

21. Εμμανουήλ Σκαντζάκης

22. Εμμανουήλ Σπανάκης

23. Βαρβάρα Συγγούνη

24. Δημήτριος Τζεράνης

25. Riccardo Tomasello

26. Γεωργία Χατζηνικολάου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια