Με την ελπίδα να τελειώσουν τα... πάθη οι Κρητικοί ετοιμάζονται για το Πάσχα του 2018

Κρήτη
Με την ελπίδα να τελειώσουν τα... πάθη οι Κρητικοί ετοιμάζονται για το Πάσχα του 2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία ακόμη δύσκολη Λαμπρή για χιλιάδες νοικοκυριά που ελπίζουν μετά τη μνημονιακή σταύρωση να έρθει και η... Ανάσταση.

Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης, μνημονίων, φτωχοποίησης, παλινωδιών και προβλημάτων, οι αντοχές των Ελλήνων μοιάζουν να έχουν πλέον σωθεί. Ωστόσο η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα, δίνει πάντα μια ελπίδα.

Το φετινό Πάσχα θα είναι δύσκολο, ίσως περισσότερο από τα προηγούμενα, αφού έχει επέλθει μια χρόνια κόπωση στα περισσότερα νοικοκυριά... αλλά οι κάτοικοι της χώρας δεν μπορούν παρά να ελπίζουν για καλύτερες μέρες, όσο κι αν οι μέχρι τώρα υποσχέσεις - άφθονες, φυσικά - έχουν διαψευστεί πανηγυρικά.

Παρά την οικονομική δυσπραγία, κάθε νοικοκυριό της Κρήτης διαθέτει ό,τι μπορεί, έστω κι από το υστέρημά του, για να γεμίσει το πασχαλινό του τραπέζι. Έτσι, και φέτος το Πάσχα, χιλιάδες συμπολίτες μας σπεύδουν να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να απολαύσουν ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι, τόσο απόψε, μετά την Ανάσταση, όσο και ανήμερα της Λαμπρής.

Το ωράριο των καταστήματων 

Ως γνωστόν, ένα από τα χαρακτηριστικά που διακρίνει τους Κρητικούς - όπως και όλους τους Έλληνες - είναι ότι είναι της... τελευταίας στιγμής. Έτσι, λοιπόν, σήμερα ουκ ολίγοι ντόπιοι αναμένεται να συρρεύσουν στα καταστήματα, για να κάνουν τα ψώνια τους.

Σημειώνεται ότι σήμερα Μεγάλο Σάββατο τα καταστήματα στο Ηράκλειο και τα Χανιά θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Εξάλλου, στο Ρέθυμνο, τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Το τραπέζι

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, φέτος το πασχαλινό τραπέζι στοιχίζει λιγότερο στους Έλληνες από ό,τι πέρυσι. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το μέσο “τυπικό καλάθι” των καταναλωτών στα σούπερ-μάρκετ στοιχίζει φέτος 55,74 ευρώ.

Το εν λόγω ποσό είναι κατά 5% μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό (58,53%). Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, η μέση τιμή του αρνιού φέτος το Πάσχα κυμαίνεται στα 5,90 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή του κατσικιού στα 6,75 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις προϊόντων καταγράφονται φέτος στις πατάτες και τις ντομάτες: Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι πατάτες είναι φέτος φτηνότερες κατά 29%, ενώ οι ντομάτες κατά 24% σε σχέση με πέρυσι. Αρκετά πιο φτηνά μπορούν να προμηθεύονται φέτος οι καταναλωτές το αλεύρι, το τσουρέκι, αλλά και τη... μουστάρδα. Η τιμή στα εν λόγω προϊόντα έχει σημειώσει φέτος πτώση περίπου 11-12%. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι οι αρμόδιοι καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους, κυρίως όσον αφορά στο κρέας. Ειδικότερα, οι καταναλωτές δε θα πρέπει επουδενί να αγοράζουν αρνί από πλανόδιο! Εξάλλου, οι αρμόδιοι συνιστούν στον κόσμο να αγοράζει κρέας που βρίσκεται είτε σε ψυγείο, είτε σε ψυχόμενη προθήκη, αποφεύγοντας την αγορά κρέατος που κρέμεται... έκθετο στον ήλιο και τον αέρα.

Επί ποδός οι Αρχές

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός για την αποφυγή, αλλά και την αντιμετώπιση τροχαίων ατυχημάτων. Μεταξύ άλλων, θα υπάρξει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου όπου καταγράφονται συχνά τροχαία ατυχήματα, καθώς και στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων.

Επίσης, “επιστρατεύονται” πεζοί τροχονόμοι σε βασικές διασταυρώσεις για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων. Εξάλλου, όπως είναι λογικό, συνεργεία της Τροχαίας θα προβαίνουν τις μέρες αυτές σε ενδελεχείς ελέγχους για παραβάσεις του ΚΟΚ, όπως είναι για παράδειγμα η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η αντικανονική προσπέραση, αλλά και η υπερβολική ταχύτητα. Παράλληλα, η Τροχαία καλεί τον κόσμο να μην ξεχνά να φορέσει ζώνη, αλλά και κράνος ασφαλείας. Σε αυτό το σημείο τονίζεται ότι αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα υπάρχουν - και - στα λιμάνια και τα αεροδρόμια όλης της Κρήτης, ενόψει της αυξημένης κίνησης ντόπιων και ξένων επισκεπτών που καταφτάνουν στο νησί μας για να περάσουν τις διακοπές τους.

Πάντως, η Αστυνομία βρίσκεται αυτές τις μέρες επί ποδός και εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κλοπών και διαρρήξεων που παρατηρούνται την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Ως γνωστόν, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, επιτήδειοι συμπολίτες μας εκμεταλλεύονται τη μαζική έξοδο των Κρητικών από τα αστικά κέντρα του νησιού προς την ύπαιθρο και προβαίνουν σε διαρρήξεις σπιτιών και καταστημάτων. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος για τον οποίο η Αστυνομία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνοντας - όταν φεύγουν για διακοπές - όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Στο μεταξύ, τα μέτρα της Αστυνομίας κορυφώνονται σήμερα και αύριο και αναφορικά με τους ελέγχους για την πάταξη της παράνομης πώλησης και χρήσης κροτίδων και βεγγαλικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News