default-image

Ο καιρός «τρελάθηκε» - Μετά τον αφρικανικό «μπελά», έρχονται καταιγίδες!

Κρήτη
Ο καιρός «τρελάθηκε» - Μετά τον αφρικανικό «μπελά», έρχονται καταιγίδες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη συνεχίζει να «πολιορκείται» από την αφρικανική σκόνη η οποία υποχωρεί σταδιακά καθώς και την Τετάρτη η ανατολική Κρήτη θα έχει υψηλές συγκεντρώσεις.

Η ατμόσφαιρα θα αρχίσει σταδιακά να καθαρίζει γεγονός που περιμένουν με ανυπομονησία οι Κρητικοί.

Ο καιρός όμως και επισήμως «τρελάθηκε» αφού μετά τον πορτοκαλί ουρανό και την παρατεταμένη παρουσία της σκόνης, «έρχονται» και οι καταιγίδες! Συγκεκριμένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από τις ακτές της Αιγύπτου βόρεια θα επηρεάσει τον καιρό της νοτιοανατολικής Ελλάδας και κυρίως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα την Τετάρτη .

Μετά τη σκόνη, καταιγίδες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ.Λαγουβάρδο που μίλησε στο neakriti.gr «την Τετάρτη προβλέπεται κακοκαιρία και αρκετά έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάποιες περιοχές θα πέσει λασποβροχή και θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις. Θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής και καταιγίδες στο νησί. Τα φαινόμενα δείχνουν να επηρεάζουν την κεντρική και την ανατολική Κρήτη από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά. Ιδιαίτερα στην ανατολική Κρήτη θα υπάρξουν θυελλώδεις βοριάδες και θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα όλη σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Στα δυτικά του νησιού θα σημειωθούν βροχές». 

Αργά υποχωρεί η σκόνη

Σε ότι αφορά στη σκόνη υποχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς αφού και την Τετάρτη θα είναι αισθητή η παρουσία της, όχι όμως στις ίδιες συγκεντρώσεις που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες μέρες. Η «επέλασή» της αφήνει όμως πολλά αναπνευστικά προβλήματα στους Κρητικούς ενώ σήμερα κρίθηκε απαραίτητο να παραμείνουν κλειστά σχολεία σε Γόρτυνα, Φαιστό και Ιεράπετρα.

Όπως αναφέρει ο κ.Λαγουβάρδος «το πρωί της Τρίτης, η συγκέντρωση σωματιδίων στο σταθμό μας στα Χανιά έφτασε 160 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ χθες στην ίδια περιοχή η μεγαλύτερη ήταν τιμή τα 368 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Σήμερα και την Τετάρτη θα υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης. Σιγά -σιγά προς τα βράδυ της Τρίτης θα μειωθούν για να αυξηθούν και πάλι την Τετάρτη, όχι όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για 11η μέρα πάντως η σκόνη βρίσκεται πάνω από το όριο. Μεγαλύτερες  συγκεντρώσεις αναμένονται στην ανατολική Κρήτη».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στο Ηράκλειο με 600 μικρογραμμάρια το κυβικό μέτρο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο από την Πέμπτη προβλέπεται καλός καιρός και δεν αναμένεται άμεσα κάποιο άλλο επεισόδιο σκόνης, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται καλός και ανοιξιάτικος καιρός με υψηλές θερμοκρασίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News