Κρήτη

«Βέλη» κατά της κυβέρνησης για τον ενεργειακό σχεδιασμό της

Στη συσκότιση του λαού σχετικά με τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προωθείται η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα αναφέρεται το στέλεχος του ΚΚΕ Γρηγόρης Λιονής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος επισημαίνει - μεταξύ άλλων - ότι τα καλώδια σύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική χώρα θα έχουν ως αποτέλεσμα αφενός να δημιουργηθούν στην Κρήτη χιλιάδες ακόμη ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, και αφετέρου να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους πολίτες, προσφέροντας παράλληλα μεγάλα κέρδη για τους επενδυτές, που σχετίζονται με τις περιβόητες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

* Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το πώς η υλοποίηση του νέου ενεργειακού σχεδιασμού με άξονα την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης πρόκειται να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά προβλήματα των εργαζομένων και του λαού της Κρήτης. Πώς σχολιάζετε αυτή τη θέση;

«Βασικό επιχείρημα είναι πως ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός της Κρήτης, που βασίζεται στη διασύνδεσή της με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, όχι με ένα αλλά με δύο μεγάλα καλώδια, θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση του συστήματος και σε μείωση του κόστους, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα που θα έρχεται από τα καλώδια θα είναι φθηνότερο από το παραγόμενο στην Κρήτη. Μάλιστα, το ίδιο επιχείρημα ακούσαμε από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη, με αφορμή το καλώδιο διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα. Όμως, το επιχείρημα αυτό συσκοτίζει την πραγματικότητα. Συσκοτίζει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο προωθείται η ηλεκτρική διασύνδεση. Και αυτός δεν είναι άλλος από την επιθετική προώθηση των λεγόμενων ΑΠΕ και την αξιοποίηση της Κρήτης ως πεδίου για νέες μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ.

Και κερδισμένος από αυτή τη λύση δε θα είναι ο λαός της Κρήτης, που θα δει πιθανά ακόμα και χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, καθώς και αυξημένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θα κληθεί να διπλο- και τριπλο-πληρώσει την κατασκευή του καλωδίου, που γίνεται με όρους διασφάλισης μεγάλων κερδών για τους κατασκευαστικούς ομίλους. Κερδισμένοι από τη λύση αυτή είναι οι ενεργειακοί όμιλοι, που θα δουν την κερδοφορία τους να εκτινάσσεται, οι κατασκευαστικοί όμιλοι που κατασκευάζουν τις νέες υποδομές, και οι κάθε είδους επενδυτές στον τομέα της ενέργειας».

* Γιατί λέτε πως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης σχετίζεται με τις ΑΠΕ;

«Η κυβερνητική θέση για νέα γενναία αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα είναι δεδομένη. Και μέσα από ένα ολόκληρο νομοθετικό πλέγμα, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα επικερδείς για τους επενδυτές, λόγω των υψηλών τιμών με τις οποίες πωλούν την παραγόμενη ενέργεια.

Η Κρήτη, λόγω γεωγραφίας, είναι περιοχή μεγάλου ενδιαφέροντος για επενδύσεις ΑΠΕ, είτε ανεμογεννητριών είτε φωτοβολταϊκών, αφού έχει υψηλό αιολικό δυναμικό και ηλιοφάνεια.
Το μεγάλο πρόβλημα των επενδυτών ΑΠΕ είναι πως η Κρήτη δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ και πως ένα μεγάλο αιολικό δυναμικό παραμένει αναξιοποίητο, αφού η παραγόμενη ενέργεια από τις ΑΠΕ δεν έχει πού να χρησιμοποιηθεί. Και η λύση που βρέθηκε δεν είναι άλλη από τη διασύνδεση, που θα επιτρέψει την πολυπόθητη επέκταση των ΑΠΕ, τόσο στην Κρήτη, όσο και στη νότια Πελοπόννησο (αφού το λεγόμενο μικρό καλώδιο διασύνδεσης σχετίζεται με την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Λακωνία).

Παράλληλα, η γεωπολιτική συνιστώσα της διασύνδεσης, επίσης, είναι κάθε άλλο παρά θετική. Συνδέει ακόμα περισσότερο τη χώρα με τα νατοϊκά σχέδια στην περιοχή και ενισχύει την αντιδραστική συμμαχία με το Ισραήλ, σχέδια που εμπλέκουν τη χώρα βαθύτερα στο “κουβάρι” των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμπλοκής της χώρας σε πολεμική αναμέτρηση».

* Και για ποιο λόγο οι ΑΠΕ έχουν αρνητικό αποτύπωμα για τους εργαζόμενους;

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το ζήτημα δεν είναι ζήτημα τεχνολογίας. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια και τα μηχανήματα που την τιθασεύουν. Ως ΚΚΕ δεν είμαστε αντίθετοι σε κάποια τεχνολογία. Το πρόβλημα σχετίζεται με το κριτήριο με το οποίο εγκαθίστανται οι ΑΠΕ σήμερα.

Σήμερα, οι ΑΠΕ παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με πολύ υψηλότερο κόστος σε σχέση τόσο με τα λιγνιτικά εργοστάσια, όσο και με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που παραδόξως δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των ΑΠΕ. Έτσι, σήμερα η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ οδηγεί νομοτελειακά σε σημαντική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος την επόμενη περίοδο, για να αποπληρωθούν αυτές οι πανάκριβες πηγές ενέργειας, που παράγουν ενέργεια με πολλαπλάσιο κόστος τόσο της παραγωγής από λιγνίτη, όσο και της παραγωγής από υδατοπτώσεις.


Η προπαγάνδα για μειώσεις της τιμής της ενέργειας λόγω της διασύνδεσης είναι απλά... προπαγάνδα. Η αύξηση των ΑΠΕ και γενικότερα η προώθηση της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας οδηγούν σε νέες πρόσθετες αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κριτήριο λοιπόν της εγκατάστασης των ΑΠΕ δεν είναι τεχνικό, δεν έχει να κάνει με την κάλυψη των αναγκών του λαού σε ενέργεια. Κριτήριο του νομοθετικού πλαισίου των ΑΠΕ και των επιλογών εγκατάστασής τους είναι το ποσοστό κέρδους που θα πετύχουν οι επενδυτές.

Και ως ΚΚΕ είμαστε ριζικά αντίθετοι με μια πολιτική στην οποία η επιλογή του ενεργειακού μείγματος και γενικότερα ο ενεργειακός σχεδιασμός γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία των επενδυτικών ομίλων στον ενεργειακό τομέα.

Η πολιτική αυτή δεν είναι καινούργια, δεν είναι τυχαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρωτοτυπεί. Αντίθετα, συνεχίζει την ίδια πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, ανεξαρτήτως απόχρωσης. Την πολιτική της λεγόμενης “απελευθέρωσης” της ενέργειας. Ποιο είναι το περιεχόμενο της περιβόητης απελευθέρωσης. Η διάσπαση της ΔΕΗ και η προώθηση της ιδιωτικοποίησής της, η διαμόρφωση όρων για την προώθηση του “ανταγωνισμού”, είτε λέγεται ΑΠΕ είτε λέγεται απόσπαση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, είτε τελικά η προώθηση της ενέργειας ως εμπόρευμα, ως ένα πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο κλάδος της ενέργειας γίνεται ένα νέο πεδίο τοποθέτησης των κεφαλαίων που έχουν συσσωρεύσει οι μονοπωλιακοί όμιλοι».

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Φτηνό ρεύμα για όλους»

* Τι διαφορετικό προτείνετε για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης και της χώρας;

«Το παράδοξο το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε και να λύσουμε είναι γιατί σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ενεργειακούς πόρους υπάρχει τόσο μεγάλη ενεργειακή φτώχια. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ζεσταίνονται με μαγκάλια, οικογένειες που τους κόβουν το ρεύμα, γιατί το κόστος για το ρεύμα είναι δυσβάσταχτο για τη μεγάλη πλειοψηφία. Η απάντηση κρύβεται στο ότι στις σημερινές συνθήκες οι ενεργειακοί πόροι και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι χρησιμοποιούνται με κριτήριο την κερδοφορία των επενδυτών. Και η κερδοφορία αυτή τελικά απαιτεί συνεχείς θυσίες από τους εργαζόμενους.

Έτσι, το ζήτημα δεν είναι ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνικές πλευρές του ενεργειακού σχεδιασμού. Το ζήτημα είναι ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε ο ενεργειακός σχεδιασμός και γενικότερα ο σχεδιασμός της οικονομίας να υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων. Και η απάντηση κρύβεται στην αιτία της σημερινής κατάστασης. Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπορεύματος και στο κέρδος ως κριτηρίου της παραγωγής. Και η απάντηση βρίσκεται στην άρνησή τους.

Στην άρνηση της εμπορευματοποίησης της ενέργειας και του κέρδους ως κριτηρίου. Και προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης της εργατικής εξουσίας, ο οποίος στη βάση της μετατροπής του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία, μέσα σ’ αυτά και της ενέργειας, και της ανάπτυξής τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορέσει να καλύψει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες, επιτυγχάνοντας στόχους που σήμερα είναι αντιφατικοί μεταξύ τους:
- φθηνό και επαρκές ρεύμα για όλους,
- αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας και συνδυασμό με τη βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα,
- κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στον κλάδο,
- επιλογή του ενεργειακού μείγματος και χωροθέτηση των μονάδων στη βάση των σύγχρονων αναγκών.

Ο σημερινός ενεργειακός σχεδιασμός κινείται στον αντίποδα αυτής της λογικής. Γι’ αυτό ως ΚΚΕ επιμένουμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν συνολικά ενάντια στον ενεργειακό σχεδιασμό που προωθείται, ενάντια στην προώθηση της πολιτικής της απελευθέρωσης, και να μην υποτάξουν την πάλη τους ενάντια σε επιμέρους πλευρές του, προσπαθώντας να τον διορθώσουν».

Σχόλια