default-image

Στο σκαμνί υπάλληλος της ΔΕΗ για το θάνατο εναερίτη

Κρήτη
Στο σκαμνί υπάλληλος της ΔΕΗ για το θάνατο εναερίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει σήμερα η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος που είχε συγκλονίσει πριν από επτά χρόνια την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου.

Πρόκειται για την εκδίκαση της υπόθεσης του θανάτου ενός 30χρονου βοηθού εναερίτη, ο οποίος είχε κεραυνοβοληθεί από το ρεύμα την ώρα που εκτελούσε εργασίες αποκατάστασης βλάβης σε στύλο της ΔΕΗ στις Δαφνές Ηρακλείου.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσει σήμερα - για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό - υπάλληλος της ΔΕΗ, ο οποίος, σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μετέφερε τηλεφωνικά λανθασμένα στους δύο εναερίτες που είχαν σπεύσει στον επίμαχο υποσταθμό της εταιρείας ότι το δίκτυο ήταν απομονωμένο.

Ο κατηγορούμενος υπάλληλος είχε κριθεί ένοχος από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο πριν από περίπου τρία χρόνια για την πράξη της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια και διά παραλείψεως τελούμενη»: Στις 12 Ιουνίου του 2015, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε επιβάλει στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης ενός έτους και 8 μηνών, με τριετή αναστολή. Σημειώνεται ότι κατηγορούμενοι στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ήταν τρία ακόμη άτομα, τα οποία, ωστόσο, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί. Μετά την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση, ο καταδικασθείς άσκησε έφεση, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το δυστύχημα, το οποίο έμελλε να στοιχίσει τη ζωή στον άτυχο 30χρονο, σημειώθηκε στις 19 Μαΐου του 2011. Εκείνη την ημέρα επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου σφοδρή κακοκαιρία: Ως αποτέλεσμα, ένας κεραυνός προκάλεσε βλάβη σε υποσταθμό στις Δαφνές Ηρακλείου. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του είχε ως συνέπεια να προκληθεί μπλακ-άουτ στα μισά νοικοκυριά τού εν λόγω χωριού.

Εστάλη τότε συνεργείο της ΔΕΗ προκειμένου να μεταβεί στο σημείο και να αποκαταστήσει τη βλάβη. Ωστόσο, το όχημα του επίμαχου συνεργείου κόλλησε στη λάσπη, με αποτέλεσμα το διμελές πλήρωμά του να εγκλωβιστεί. Λίγο αργότερα, ένα δεύτερο συνεργείο της εταιρείας έφτασε στην περιοχή προκειμένου αφενός να απεγκλωβίσει τους δύο εργαζόμενους που είχαν “παγιδευτεί” με το όχημά τους στη λάσπη και αφετέρου για να προβεί στην αποκατάσταση της βλάβης.

Εντούτοις, τα μέλη του δεύτερου συνεργείου, που εστάλη στην περιοχή, δεν κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους συναδέλφους τους. Εν συνεχεία, κατευθύνθηκαν προς τον υποσταθμό της ΔΕΗ. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν, ωστόσο, να αποχωρήσουν από το σημείο για να μεταβούν σε άλλη βλάβη.

Έτσι, στο σημείο εστάλη τρίτο συνεργείο, αυτή τη φορά του συνεργαζόμενου με την εταιρεία εργολάβου. Λίγο μετά, λοιπόν, όντως το τρίτο συνεργείο μετέβη στις Δαφνές. Το συνεργείο αυτό αποτελείτο από τον αδικοχαμένο 30χρονο βοηθό εναερίτη και τον εναερίτη αδερφό του. Τα δύο αδέλφια επιχείρησαν - και αυτοί - να απεγκλωβίσουν το πρώτο συνεργείο. Ωστόσο, ούτε εκείνοι τα κατάφεραν.

Έτσι κατευθύνθηκαν στον υποσταθμό που είχε σημειωθεί η βλάβη. Φτάνοντας στο σημείο, ο 30χρονος ξεκίνησε την αναρρίχησή του στο στύλο της ΔΕΗ, και ελάχιστες στιγμές αργότερα κεραυνοβολείται από το ρεύμα. Βλέποντας τον αδερφό του να καίγεται, ο εναερίτης σκαρφάλωσε στο στύλο για να τον σώσει... Εις μάτην, όμως, καθώς χτυπήθηκε και αυτός από το ρεύμα, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα στα χέρια του.

Δεν υπήρχε κρεβάτι στη ΜΕΘ

Μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή

Το ρεύμα που διαπέρασε τον 30χρονο κατέστρεψε σημαντικό τμήμα του μυϊκού του συστήματος, προκαλώντας παράλληλα σοβαρές βλάβες σε ζωτικά του όργανα. Μετά το ατύχημα, ο εγκαυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να νοσηλευτεί εκεί, αφού δε βρέθηκε κενό κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Έτσι, ο 30χρονος διακομίστηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Τελικά, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του, ο άτυχος βοηθός εναερίτη μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Ο 30χρονος διακομίστηκε αεροπορικώς με αεροσκάφος C-160 στην Αθήνα και το Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”. Εκεί οι γιατροί έδωσαν “μάχη” για να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς δυστυχώς να τα καταφέρνουν, καθώς μερικές ημέρες μετά ο 30χρονος άφησε την τελευταία του πνοή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News