Ένας από τους πιο άνυδρους χειμώνες στην Κρήτη- ποια η αιτία του κακού...

Κρήτη
Ένας από τους πιο άνυδρους χειμώνες στην Κρήτη- ποια η αιτία του κακού...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό το οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας βλέποντας τους ουρανούς να έχουν μπει σε... μνημονιακή περίοδο λιτότητας στις βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις για την Κρήτη το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Meteo.gr.

Η γνωστή υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσιοποίησε τους συγκριτικούς χάρτες με τη βροχόπτωση της προηγούμενης περιόδου, από Οκτώβριο 2016 έως Φεβρουάριο 2017, και το φετινό χάρτη της ίδιας περιόδου, που αποκαλύπτει τη μεγάλη μείωση υετού καθολικά στην Κρήτη και με σημαντικές αυξομειώσεις ανά περιοχή του νησιού μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από τις μετρήσεις του Μετεωρολογικού και Υδρολογικού Παρατηρητηρίου Κρήτης, το μέγιστο της βροχής που έπεσε πέρυσι ήταν 1.600 mm βροχής, ενώ το αντίστοιχο φέτος μόλις 604 mm.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο χάρτης με τη διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων, όπου σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη το ύψος της βροχής ήταν από 50 έως 600 χιλιοστά χαμηλότερο φέτος σε σχέση με το διάστημα Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου 2016-17.

Αιτία του κακού, σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλη Δρετάκη, είναι το γεγονός ότι ο λεγόμενος πολικός αεροχείμαρρος, που φέρνει τα χαμηλά βαρομετρικά στην περιοχή μας, δεν κατέβηκε φέτος τόσο νότια στα ανατολικά της Μεσογείου.

Αντίθετα, “επέλεξε” να “εγκατασταθεί” στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, που πάγωσαν με ακραία φαινόμενα, με την κάθοδο του προς Νότο να επικεντρώνεται στα δυτικά, προκαλώντας χιονιάδες σε χώρες όπως η Αλγερία και το Μαρόκο, όπου μάλιστα χιόνισε μέχρι και στην έρημο.

Οι νοτιάδες και οι νοτιοδυτικοί άνεμοι προκάλεσαν ένα ιδιαίτερα θερμό και άνυδρο χειμώνα στην περιοχή μας, με τις γνωστές συνέπειες που ανησυχούν εύλογα τους Κρητικούς, καθώς αντί για τα συστήματα από Βορρά προς Νότο που μεταφέρουν ψυχρές αέριες μάζες στη Μεσόγειο, είχαμε το ανάστροφο, από τη Μεσόγειο προς το Βορρά.

Αυτό το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από μια περιοδικότητα ανεξάρτητη από την κλιματική αλλαγή. Αν όμως επιβεβαιωθεί σε βάθος χρόνου και μετατραπεί σε τάση, τότε όντως πρέπει να το δούμε με όρους αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με το γνωστό επιστήμονα.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μωυσής Μυλωνάς, ο οποίος μας εξήγησε ότι το μεσογειακό κλίμα έχει πολλές τέτοιες αυξομειώσεις, από υγρές έως ξηρές περιόδους, σαν αυτή που βιώνουμε φέτος. Το έχουμε ξαναδεί, άλλωστε, στο παρελθόν και μάλιστα πρόσφατα, όπως το χειμώνα του 2015-16, όπου ο Φλεβάρης ήταν σχεδόν... καλοκαιρινός. Αυτό σημαίνει ότι η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού μας έχουν προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες, γνωρίζοντας πώς να επιβιώνουν. Όχι όμως και ο σύγχρονος άνθρωπος.

Με δεδομένο ότι το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται δύσκολο, απαιτείται οργάνωση και προσπάθεια για να μην έχουμε προβλήματα.

Ο ίδιος βάζει και μια σημαντική παράμετρο στη συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει με δεδομένη την αναμφισβήτητη τάση της μείωσης των βροχοπτώσεων, ειδικά στην ανατολική Κρήτη, ότι πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε επιτέλους σοβαρά το θέμα της διαχείρισης των υδάτων.

Πρέπει να ξεκινήσουμε να κουβεντιάζουμε με τους αγρότες για τις καλλιέργειες, άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, και να αναζητήσουμε εφαρμόσιμες λύσεις. Όχι, πάντως, αυτό που ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα και αφορά στην αύξηση των γεωτρήσεων. Και αυτό καθώς τα υπόγεια ύδατα δεν είναι ανεξάντλητα, πόσω μάλλον όταν τροφοδοτούνται από τα χιόνια των βουνών.

Με δεδομένο ότι φέτος οι χιονοπτώσεις, όπως και οι βροχοπτώσεις, ήταν περιορισμένες η υπεράντληση θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα με υφαλμύρωση ή ακόμα και καθιζήσεις από τη στιγμή που συμπιέζονται τα διάκενα σε χαλαρά εδάφη που μπορούν να κρατήσουν νερό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News