Στα «σκαριά» Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στην Κρήτη

Κρήτη
Στα «σκαριά» Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προχωρά προς την υλοποίησή του το πάγιο αίτημα της τουριστικής βιομηχανίας της Κρήτης για μια σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου στο αντικείμενο του τουρισμού, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού μας.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης υπέβαλε και επίσημα στο υπουργείο Παιδείας το αίτημα για ίδρυση Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, η οποία σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τη λειτουργία τμήματος Τουριστικών Σπουδών.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” μίλησε με τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος ανέφερε πως είναι μια σχολή μέσω της οποίας ο τουρισμός θα αναδειχθεί ως επιστήμη, ενώ μιλήσαμε και με τον κ. Μιχάλη Βλατάκη, πρόεδρο Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας της Πρυτανείας.

«Τα τμήματα του τουρισμού είναι σύνθετα πλέον. Μέσα από αυτήν τη σχολή, ο τουρισμός θα αναπτυχθεί ως επιστημονικός κλάδος και όχι ως service. Ο τουρισμός ως επιστήμη εμπλέκει πολλά κομμάτια που εμείς ήδη διαθέτουμε στο Πανεπιστήμιο. Δηλαδή: οικονομία, ψυχολογία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διεθνείς σχέσεις, φιλοσοφία, πολιτισμικές ανταλλαγές, αρχαιολογία. Ο τουρισμός ξεκίνησε ως πολιτισμικές ανταλλαγές», ανέφερε ο κ. Ζώρας.

Ο πρύτανης τους Πανεπιστημίου Κρήτης, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την προσπάθειά του, είπε χαρακτηριστικά: «Η σχολή θα λειτουργήσει στο Ρέθυμνο (έδρα του Πανεπιστημίου είναι το Ρέθυμνο), προσωρινά στο χώρο που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος, που είναι το Δημαρχείο Νικηφόρου Φωκά, και σιγά-σιγά θα προσπαθήσουμε να έρθουμε στο campus του Ρεθύμνου. Παρ’ όλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος εξαρτάται από το υπουργείο. Γιατί, εάν το υπουργείο δεν αγαπάει την Κρήτη, δε θα το προχωρήσει. Ελπίζω να είναι σώφρονες».

Ο πρύτανης δήλωσε πως «είναι ένα πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου Κρήτης να αναπτυχθεί ο τουρισμός ως επιστήμη. Διότι, εάν δεν αναπτυχθεί ο τουρισμός ως επιστήμη, πώς θα αναπτυχθεί; Ο τουρισμός είναι η μόνη βαριά βιομηχανία που έχει μείνει στην Ελλάδα», τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Θα προσπαθήσω μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 να μπουν οι πρώτοι φοιτητές στη σχολή αυτή και μέσα από αυτή τη σχολή να βγουν επιστήμονες που θα ασχοληθούν με τον τουρισμό. Έχουμε ανάγκη από τέτοιους επιστήμονες».

Όσον αφορά στο πώς θα βοηθήσει η ίδρυση της σχολής την τουριστική βιομηχανία της Κρήτης, ο πρύτανης ανέφερε: «Επιδιώκουμε μέσα από αυτή τη σχολή να βγουν επιστήμονες που θα σχεδιάζουν τον τουρισμό. Θα ασχολούνται με την οικονομία του τουρισμού. Θα ασχολούνται με το θεματικό τουρισμό που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού, όπως ο επιστημονικός, ο ιατρικός και ενδεχομένως ο θρησκευτικός τουρισμός. Όλα αυτά τα κομμάτια συνθέτουν το τουριστικό προϊόν, που μέχρι τώρα ρυθμιζόταν από τουριστικά γραφεία. Είναι εντελώς διαφορετικό αυτό που σχεδιάζουμε».

«Είμαστε υπέρ της δημιουργίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού. Το επικροτούμε. Το επιζητούμε. Ο ποιοτικός τουρισμός απαιτεί εκπαιδευμένα στελέχη. Η ίδρυση μιας τέτοιας σχολής βρίσκεται στη σωστή γραμμή για να μπορέσουμε να έχουμε ποιοτικό τουρισμό. Από εκεί ξεκινάμε. Από τα ποιοτικά στελέχη. Το υποστηρίζουμε. Το θέλουμε πολύ», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο κ. Βλατάκης.

Αναφερόμενος για το πώς θα βοηθήσει η ίδρυση της σχολής την τουριστική βιομηχανία της Κρήτης, ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων είπε: «Θα βγάζει στελέχη που θα έχουν εκπαίδευση με σωστές υποδομές, καθηγητές που θα έχουν πείρα και εξειδίκευση και που θα μπορούν να διδάξουν και να βγάλουν στελέχη για όλα τα πόστα, και έτσι δε θα υπάρχει αυτή η ανάγκη να φέρνουμε μαθητευόμενους από το εξωτερικό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News