Καταργείται η σφραγίδα στα αμνοερίφια - «Ταφόπλακα» στην παραδοσιακή κτηνοτροφία

Κρήτη
Καταργείται η σφραγίδα στα αμνοερίφια - «Ταφόπλακα» στην παραδοσιακή κτηνοτροφία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άναυδοι έμειναν οι κτηνοτρόφοι, οι κρεοπώλες και οι καταναλωτές του Νομού Λασιθίου, οι οποίοι διάβασαν σε δημοσιεύματα ότι πλέον δεν θα μπαίνουν οι γνωστές χρωματιστές σφραγίδες στα αμνοερίφια, πράγμα που σημαίνει ότι ο καταναλωτής δεν θα ξέρει τι κρέας αγοράζει!

Αυτό φοβούνται οι κτηνοτρόφοι ότι θα ανοίξει την όρεξη των κυκλωμάτων που επιδίδονται στην εισαγωγή και την ελληνοποίηση αμνοεριφίων από χώρες χαμηλού κόστους, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στον αφανισμό η Ελληνική κτηνοτροφία.

Οι νέοι κανόνες που περιλαμβάνονται σε κοινοτική οδηγία από το 2013 και θα έπρεπε να εφαρμοστούν από το 2015, μεταθέτουν την ευθύνη του ελέγχου της εντοπιότητας των κρεάτων που θα βρίσκονται στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων στους ίδιους τους καταναλωτές, που θα πρέπει να φτάσουν μέχρι τα σφαγεία, αν θέλουν να αναζητήσουν την ταυτότητα του κρέατος που τους ενδιαφέρει, αλλά και στους κρεοπώλες οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ταμπελάκια στις βιτρίνες των ψυγείων τους, όπου θα αναγράφεται η καταγωγή και η προέλευση του κρέατος, το είδος και το τμήμα από το οποίο προέρχεται το συγκεκριμένο κομμάτι.

«Αυτό φυσικά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιος να αγοράσει αμνοερίφια Σκοπίων η Τουρκίας και να γράψει πάνω στα ταμπελάκια του ότι είναι π.χ. από το Σελάκανο ή την Κριτσά Λασιθίου.

Η οδηγία αυτή που δημοσιεύεται σήμερα, αν εφαρμοστεί στην τοπική αγορά, θα βάλει στην… ταφόπλακα στην παραδοσιακή κτηνοτροφία. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο με την ανομβρία και την προβληματική βλάστηση στα βουνά να έχει διπλασιάσει το κόστος παραγωγής κρέατος και συνεπώς με την παραγωγή μας φέτος να είναι πολύ μειωμένη. Αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας της κτηνοτροφίας, προσπαθεί να εφαρμόσει κανόνες που οδηγούν στη διάλυση της.

Εμείς θα αντιδράσουμε άμεσα, γιατί μόλις την Τρίτη πληροφορηθήκαμε το σχετικό κανονισμό (ΔΙΕΠΠΥ) που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Θέλω να πιστεύω ότι θα μας συμπαρασταθούν και οι καταναλωτικές οργανώσεις, γιατί νομίζω ότι ο καταναλωτής θέλει να γνωρίζει από τη σφραγίδα στο μπούτι του αμνοεριφίου, τι κρέας αγοράζει για το σπίτι του», ανέφερε οργισμένος ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.

Σε… κλείσιμο «καταδικάζονται» οι μικρομεσαίοι κρεοπώλες

Στην ήδη προβληματική αγορά του κρέατος έρχεται να προστεθεί, ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο θα οδηγήσει στο κλείσιμο και τους μικρομεσαίους κρεοπώλες ∙ τους χασάπηδες της γειτονιάς δηλαδή, που συνεχίζουν να πουλούν μόνο ντόπια, κρητικής παραγωγής αμνοερίφια, καθώς οι πολυεθνικές θα έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν στη χώρα μας κρέατα χαμηλού κόστους από τρίτες χώρες και με δόλωμα τη χαμηλή τιμή θα προσεγγίζουν τον εξαθλιωμένο οικονομικά μέσο καταναλωτή, που δεν θα κοιτάζει την ταυτότητα, την ποιότητα και την καταγωγή του αμνοεριφίου, παρά μόνο τη χαμηλή του τιμή.

«Είναι αδιανόητο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε χωρίς την πατροπαράδοτη σφραγίδα που, ανάλογα με το χρώμα της δίνει την δυνατότητα στον Έλληνα καταναλωτή να ξεχωρίζει, αν το σφάγιο που προμηθεύτηκε από το κρεοπωλείο ήταν ντόπιο ελληνικό ή εισαγόμενο», τονίζει ο κρεοπώλης κ. Θανάσης Φραγκιαδάκης, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε για το νέο κανονισμό που θα θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή νόμιζε ότι ήταν… Πρωταπριλιάτικο αστείο.

Η κατάργηση της σφραγίδας, που έμπαινε στα σφαγεία από τους κτηνιάτρους πάνω στα αμνοερίφια που διακινούνται στην χώρα μας, προβλέπεται στους νέους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), οι οποίοι αναθεωρήθηκαν, πριν από λίγους μήνες και τέθηκαν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2017. Απειλεί με αφανισμό σε μεγάλο βαθμό τους ντόπιους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων, τα οποία υπήρχαν και στο παρελθόν σε μικρότερο βαθμό, σε χρονικές περιόδους, πριν, κατά και μετά την περίοδο του Πάσχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News