Κρήτη

Ξύπνησαν και δεν… έβλεπαν λόγω σκόνης - Τι να προσέξουν ευπαθείς ομάδες

Ένα διαφορετικό πρωινό ξύπνημα περίμενε σήμερα τους Ηρακλειώτες αφού η σκόνη είχε καλύψει τα πάντα.

Καλημέρα με αφρικανική σκόνη είπαν σήμερα κάτοικοι της Κρήτης και δη του Ηρακλείου καθώς οι μετεωρολογικές προγνώσεις εξ αρχής έκαναν λόγο για ένα Σαββατοκύριακο το οποίο και το χαρακτηρίζουν τρία κύρια χαρακτηριστικά: Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ισχυροί νοτιάδες, αλλά και... σκόνη από την Αφρική.


Το τοπίο θολό…. και η μεταφορά σκόνης από τη βόρεια Αφρική στην Κρήτη φτάνει σήμερα σε υψηλότερα επίπεδα από τα χθεσινά.


Το εν λόγω καιρικό σκηνικό με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους νοτιάδες και την αφρικανική σκόνη θα παραμείνει μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη. Κι αυτό διότι οι μετεωρολογικές συνθήκες των επόμενων ημερών ευνοούν την διατήρηση της καλοκαιρίας, τη νότια τάση των ανέμων, τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καθώς και τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Ως αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης παρατηρείται σημαντική μείωση της καθαρότητας της ατμόσφαιρας ενώ περιορίζεται και η οριζόντια ορατότητα. Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με σημαντικά αυξημένες τιμές συγκέντρωσης έως και τη Δευτέρα το πρωί ενώ στη συνέχεια αναμένεται υποχώρηση αυτής της μεταφοράς έως και την Τετάρτη με μικρότερες συγκεντρώσεις.


«Η μεταφορά σκόνης, κατά διαστήματα, θα είναι αυξημένη, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, λόγω των νοτιάδων», τονίζει ο μετεωρολόγος κ. Λέκκας, καλώντας τον κόσμο να αποφεύγει τη σπατάλη στη χρήση νερού. «Καλό θα είναι να γίνεται λελογισμένη χρήση στο νερό αυτήν την εβδομάδας», υπογράμμισε ο μετεωρολόγος.

Εξάλλου, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, συνιστά στους ηλικιωμένους, τους καρδιοπαθείς και γενικότερα στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στο νησί μας.

Ο καιρός στην Κρήτη


Σύμφωνα και με τον κ. Λέκκα, τόσο σήμερα, όσο και την ερχόμενη εβδομάδα σε αρκετές περιοχές της Κρήτης ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτικότερα, για σήμερα Κυριακή ο Μανόλης Λέκκας προβλέπει καλό καιρό. Σε κάποιες περιοχές θα υπάρξουν αραιές υψηλές νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από νότιες έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις. Η ένταση των ανέμων θα φτάνει τα 4 και τοπικά τα 5 μποφόρ. Εξάλλου, ο υδράργυρος θα “σκαρφαλώσει” ξανά.
Σύμφωνα με το μετεωρολόγο, η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας θα κυμανθεί στους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέγιστη θα κυμανθεί μεταξύ 22 και 24 βαθμών Κελσίου.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Λέκκας, σε κάποιες περιοχές του νησιού, ειδικότερα στη βόρεια Κρήτη, το θερμόμετρο θα αγγίξει - πιθανώς και να ξεπεράσει - τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Η μεταφορά σκόνης ευνοείται από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες με τη διατήρηση της νότιας τάσης των ανέμων ενώ και μία θερμή εισβολή από τα νότια ευνοεί παράλληλα και την επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Αλλαγή σε αυτή την τάση αναμένεται από την Πέμπτη με την ενίσχυση του δυτικού ρεύματος που σηματοδοτεί την παύση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης καθώς και την υποχώρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Επικίνδυνα σωματίδια στην ατμόσφαιρα


Εξάλλου, ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη εξέδωσε και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης. Στην ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10, γεγονός που θα επηρεάσει ολόκληρη την κρητική επικράτεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και το φαινόμενο, το οποίο θα παρουσιάσει διακυμάνσεις, θα διαρκέσει μέχρι μεθαύριο Δευτέρα, με βάση τη χθεσινή πρόγνωση.
«Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
β) Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
γ) Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα», αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

Σχόλια