default-image

Χρονιά - χρυσάφι για τον τουρισμό αναμένεται να είναι το 2018 για την Κρήτη

Κρήτη
Χρονιά - χρυσάφι για τον τουρισμό αναμένεται να είναι το 2018 για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοφιλέστερος προορισμός οδικού τουρισμού είναι η Γερμανία και ακολουθούν η Ιταλία και η Αυστρία.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης με τους δημοφιλέστερους προορισμούς για το 2018 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την εικόνα των προκρατήσεων που παρουσιάζει ο μεγάλος τουρ οπερέιτορ Thomas Cook. Πρωταγωνίστρια είναι η Κρήτη και ακολουθούν η Ρόδος και η Κως, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των προκρατήσεων να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που θέλουν να αναμένεται να διανύσουμε άλλη μια πολύ δυναμική καλοκαιρινή σεζόν.

Αναφορικά με τις ανταγωνίστριες σε εμάς τουριστικές χώρες, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Ισπανία συνεχίζει να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο όγκο κρατήσεων, με δημοφιλέστερο προορισμό τη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία, και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Από τους μακρινούς προορισμούς, δημοφιλέστεροι είναι η Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό, οι Μαλδίβες και η Κούβα. Δημοφιλέστερος προορισμός οδικού τουρισμού είναι η Γερμανία και ακολουθούν η Ιταλία και η Αυστρία.

Ο θετικός απολογισμός του τουρισμού για το 2017 αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018. Θα πρέπει όμως, όπως τονίζεται, να ληφθεί υπόψη ότι η επιβολή του τέλους διαμονής ανά διανυκτέρευση, η εφαρμογή του οποίου έχει αρχίσει από 1/1/2018, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις θετικές επιδόσεις του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και τη συμβολή του στην απασχόληση, όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του κλάδου των καταλυμάτων παρατηρείται μικρή βελτίωση στο 9μηνο του 2017 (λόγω των ευνοϊκών εξελίξεων όσον αφορά στον τουρισμό), με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 42,7%, ωστόσο παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

Ως θετικοί παράγοντες για το τρέχον έτος προσμετρούνται η ανακατασκευή και επέκταση των περιφερειακών αεροδρομίων από τη Fraport κατά τους χειμερινούς μήνες του 2017-2018, η διεύρυνση του δικτύου της Aegean Airlines με 18 νέα δρομολόγια εξωτερικού, 11 νέους προορισμούς από την Αθήνα και παράλληλα 7 νέα δρομολόγια από την περιφέρεια, η είσοδος νέων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, αλλά και η προσθήκη νέων δρομολογίων στην Ελλάδα από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, που ενισχύουν τις προοπτικές του κλάδου.

ΕΚΘΕΣΗ ΤτΕ: Αύξηση και στις εισπράξεις

Το 2017, η εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα βελτιώθηκε περαιτέρω, ενώ το 2016 αλλά και το α' τρίμηνο του 2017 η πτώση των εισπράξεων συμβάδιζε με πτώση των διανυκτερεύσεων, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε στο σύνολο του έτους κατά 9,7% σε σχέση με το 2016 και ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (χωρίς την κρουαζιέρα) εμφάνισαν αύξηση σε τρέχουσες τιμές κατά 11,1% και σε σταθερές τιμές κατά 10%. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανέκαμψε στο σύνολο του έτους (+1,4% το 2017 από -11,3% το 2016).

Στις θετικές αυτές εξελίξεις συνέβαλαν, επίσης, η πιο ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική των τουριστικών επιχειρήσεων στις αρχές του έτους (στο α' τετράμηνο του 2017 οι τιμές στις υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων ήταν μειωμένες κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016), η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τα προβλήματα ασφάλειας πολλών ανταγωνιστικών μεσογειακών προορισμών.

Στην έκθεση της ΤτΕ, την περίοδο 2012-2016 παρατηρείται επίσης αύξηση των διαθέσιμων κλινών στο σύνολο της χώρας κατά 3% και των κλινών πολυτελών ξενοδοχείων (5 αστέρων) κατά 22%.

Ο ελληνικός τουρισμός κατά τη διάρκεια του 2017 παρουσίασε ιδιαίτερο δυναμισμό, γεγονός που οφείλεται και στη βελτίωση, παρά την κρίση, των υποδομών που αφορούν τα ξενοδοχεία και τα αεροδρόμια. Η αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων από τις παραδοσιακές αγορές (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά και από τις ΗΠΑ συνεχίστηκε, ενώ η αγορά της Ρωσίας παρέμεινε οριακά στα περυσινά επίπεδα.

Σημειώνεται εδώ ότι, σύμφωνα με την έκθεση “The Travel & Tourism Competitiveness Report, World Economic Forum (2017)”, η Ελλάδα ανέβηκε στην 24η θέση στην παγκόσμια κατάταξη (ανάμεσα σε 136 χώρες), από την 31η που είχε με βάση την έκθεση του 2015. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές αγορές (π.χ. Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία), η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση, ενώ έχει καλύτερη θέση σε σχέση με την Κύπρο και την Τουρκία.

Όσον αφορά στην απασχόληση ανά τομέα και κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, το εννεάμηνο του 2017 παρατηρείται συνέχιση της αύξησης των μεριδίων του δευτερογενούς (15,4%) και του τριτογενούς τομέα (72,5%) και υποχώρηση του μεριδίου του πρωτογενούς τομέα στη συνολική απασχόληση (12,1%). Ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 4,0%. Τέλος, σύμφωνα με μελέτη του SETE Intelligence με τίτλο “Προφίλ εισερχόμενου τουρισμού για διακοπές στην Ελλάδα, 2015-2016”, περίπου 1 στους 3 τουρίστες, που ήρθαν στη χώρα μας το 2015 και 2016, κατέλυσε σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, ενώ η πλειονότητα των τουριστών είχαν ανώτερο εισοδηματικό και μορφωτικό επίπεδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News