default-image

Ανακύκλωση: Μετά την απόλυση του πατέρα, δύο ακόμη απολύσεις

Κρήτη
Ανακύκλωση: Μετά την απόλυση του πατέρα, δύο ακόμη απολύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Μπαρούτι" μυρίζει η κατάσταση στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ηράκλειο μετά την εντελώς ξαφνική απόφαση της εταιρείας να προβεί στην απόλυση τριών από τους εργαζόμενους.

 Η εν λόγω εξέλιξη έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στο προσωπικό του εργοστασίου, οι οποίοι ζητούν την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το περασμένο διάστημα εργαζόμενοι και εταιρεία τα είχαν "βρει" και σε λίγα 24ωρα επρόκειτο να υπογραφεί επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.

Η απόλυση των τριών εργαζομένων έγινε γνωστή προχθές. Μεταξύ των απολυμένων βρίσκεται και ο κ. Γιάννης Μπαλουζάκης, ηλικίας 58 ετών. Όπως καταγγέλλεται, μάλιστα, ο κ. Μπαλουζάκης είχε πριν λίγο καιρό ζητήσει άδεια, προκειμένου να διαθέσει μερικές ημέρες για το παιδί του, που θα ερχόταν να δει τους δικούς του από την Αγγλία όπου διαμένει, με την εταιρεία να αφήνει να εννοηθεί ότι θα έπαιρνε την άδεια χωρίς προβλήματα.

Μιλώντας στην "ΚΡΗΤΗ TV" και τη "Νέα Κρήτη", ο 58χρονος πρώην - πλέον - εργαζόμενος στο εργοστάσιο ανακύκλωσης δήλωσε μάλιστα ότι, όταν ρώτησε να μάθει τους λόγους που οδήγησαν στην απόλυσή του, κανείς δεν ήξερε να του απαντήσει.

«Μου είπαν ότι είμαι πολύ αποδοτικός, όμως άλλοι είναι οι λόγοι για την απόφαση. Δεν ήξεραν όμως ούτε οι ίδιοι να μου πουν. Ούτε ο ίδιος ο εργοδηγός», μας εξηγεί ο κ. Μπαλουζάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση πλέον, καθώς στην ηλικία του είναι πολύ δύσκολο να βρει δουλειά.

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, αλλά και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, οι τρεις απολύσεις έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο εκ των εργαζομένων στο εργοστάσιο και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Χρήστος Σωκράτης, «υποτίθεται ότι μέχρι το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) θα είχαμε συνάντηση για να "πέσουν" οι υπογραφές για τη νέα σύμβαση με την εταιρεία».

«Χθες ανακοινώνουν σε τρεις συναδέλφους ότι απολύονται», ανέφερε ο κ. Σωκράτης, ο οποίος προειδοποιεί ότι, εάν η εταιρεία δεν κάνει πίσω και δεν προχωρήσει στα όσα είχαν προσυμφωνηθεί με τους εργαζόμενους, οι τελευταίοι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Προχθές Πέμπτη, εξάλλου, οι εργαζόμενοι προέβησαν σε τετράωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση των συναδέλφων τους.

«Δεν είναι σωστό να απολύονται οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα όταν το εργοστάσιο παρουσιάζει αύξηση ανακυκλώσιμου υλικού. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και θα υποστηρίξουμε τους συναδέλφους μας όπως μπορούμε», δήλωσε στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο Μαρίνος Κολοβός, επίσης εργαζόμενος στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Όπως τόνισε, εξάλλου, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος, οι τελευταίες απολύσεις «δεν έχουν καμία λογική», καθώς δεν πρόκειται για εποχικούς, αλλά για παλιούς εργαζόμενους στο εργοστάσιο.

«Μέσα στη σύμβαση προβλέπεται ότι, όταν σταματά η αυξημένη κίνηση λόγω εποχικότητας, η εταιρεία να σταματά με κάποιους εργαζόμενους και να τους προσλαμβάνει εκ νέου όταν η κίνηση επανέρχεται. Τώρα όμως απολύθηκαν παλιοί εργαζόμενοι...», μας εξηγεί ο κ. Σαλούστρος.

Πλέον, το κλίμα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ωστόσο, ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις μεθαύριο Δευτέρα ή την Τρίτη, καθώς μία από αυτές τις μέρες αναμένεται να λάβει χώρα συνάντηση μεταξύ εργαζομένων και εκπροσώπων της εταιρείας.

Τι λέει η Ένωση : Ζητούν την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης

«Όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την ίδια ώρα που ο εργολάβος δεν εφαρμόζει μονομερώς τη σύμβαση που είχαμε υπογράψει και αρκετές φορές έχει δείξει και την προκλητική του στάση, έχοντας απειλήσει κατά το παρελθόν τους εργαζόμενους και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές του σωματείου με απολύσεις και εξώδικα. Αυτή τη φορά ο εργολάβος, και ενώ βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, κοινοποιεί τρεις απολύσεις-πρόκληση σε συναδέλφους μας, την ώρα που ο ένας σχολούσε και οι άλλοι δύο έπιαναν δουλειά. Μιλά για εποχικότητα και για μείωση της δουλειάς, αλλά κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, αφού μαζί με εποχικούς εργαζόμενους διώχνει και μόνιμους.

Την ίδια ώρα, οι εποχικοί εργαζόμενοι μένουν έκθετοι, αφού δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση που θα διασφαλίζει την επαναπρόσληψή τους τη νέα σεζόν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η οποία - μεταξύ άλλων - ζητά να μη γίνει καμία απόλυση, να διασφαλιστεί η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων, να μπει τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών, καθώς και να υπογραφεί «εδώ και τώρα» επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος , Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News