default-image

Κεντροαριστερά: Έκλεισαν οι κάλπες σε όλη την Κρήτη

Κρήτη
Κεντροαριστερά: Έκλεισαν οι κάλπες σε όλη την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζική αποδεικνύεται και σήμερα η συμμετοχή των πολιτών ανά την χώρα και δη στην Κρήτη, στο δεύτερο γύρο των εκλογών της Κεντροαριστεράς για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα.

Όσο περνούν οι ώρες, η αγωνία κορυφώνεται και συνάμα και το ενδιαφέρον για το ποιος τελικά θα αναδειχθεί πρώτος στο σταυρό προτίμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ- ΨΗΦΙΣΑΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΓΥΡΟ

Από τις 8 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες, με υποψηφίους τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, μέχρι τις 8 το απόγευμα, έχουν ψηφίσει 155.633 άνθρωποι στα 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την Επικράτεια και στα 22 του εξωτερικού.

Και στην Κρήτη όμως μεγάλο αποδεικνύεται το ενδιαφέρον, όπου έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 14.922ψηφοφόροι, μέχρι και την ίδια ώρα.

Ηράκλειο - 8.750

Χανιά - 2.211

Ρέθυμνο - 2.186

Λασίθι - 1.775

Οι κάλπες έκλεισαν λίγο μετά τις 8 σε όλη την Κρήτη, αλλά και την Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελούν η Ευρυτανία και η Νάξος όπου αναμένεται από ώρα σε ώρα να σταματήσει η εκλογική διαδικασία.

Η διαδικασία είναι απλούστερη, γιατί δεν απαιτείται συμπλήρωση αίτησης, ούτε η καταβολή 3 ευρώ, ενώ μπορεί κανείς να ψηφίσει όπου διευκολύνεται, σε διαφορετική πόλη, σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο όπου ψήφισε την περασμένη Κυριακή, έχοντας μαζί του την ταυτότητά του ή το διαβατήριο.

Στο Ηράκλειο ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου

Στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην αίθουσα Ανδρόγεω βρέθηκε το πρωί ο  κ. Γιώργος Παπανδρέου για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Ο πρόεδρος του ΚΗΔΙΣΟ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μετά τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία δήλωσε :

«Το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο πολίτης σήμερα. Ο προοδευτικός πολίτης. Την προηγούμενη Κυριακή, όπως και σήμερα, με τη συμμετοχή του ο πολίτης έδειξε ότι απαιτεί σεβασμό στη φωνή του, σεβασμό στην άποψή του για να μπορεί να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη στα χέρια του. Το μήνυμα είναι ότι θέλει ο Ελληνικός λαός, θέλει ο προοδευτικός πολίτης, να πορευτούμε με βάση τις αλήθειες και όχι τα πολλά και μεγάλα ψέματα τα οποία επέτειναν, εμβάθυναν την κρίση και σκέπασαν τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Και πιστεύω, τέλος, ότι είναι ένα μήνυμα ενότητας, για μια πορεία ενότητας, συλλογικής ανασύνταξης αυτού του χώρου, που όλοι θέλουμε και απαιτούμε. Και αυτό θα κάνουμε όλοι μαζί από αύριο. Μια πορεία, όχι μόνο ανασύνταξης του χώρου του προοδευτικού, αλλά μεγάλων και βαθιών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα. Μια νέα εθνική πορεία που θα δώσει ξανά την απαραίτητη αυτοπεποίθηση στον Ελληνικό λαό, στον Έλληνα πολίτη.

Και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ στην Κρήτη, που είναι ένας τόπος προοδευτικός, δημοκρατικός και σηκώνει πάντα τη σημαία αυτού του αγώνα.»

Αν και την περασμένη Κυριακή, ο πρώην πρωθυπουργός, ψήφισε σε εκλογικό τμήμα στη Νέα Ερυθραία, σήμερα επέλεξε το Ηράκλειο και μάλιστα μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, είχε την ευκαιρία  να συνομιλήσει  και με πολίτες που συνάντησε εκεί.

Στην αίθουσα Ανδρόγεω του Ηρακλείου βρέθηκε γύρω στις 11 το πρωί και ο υπόψηφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

O ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της δημοκρατικής Παράταξης, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος υπογράμμισε ότι η φλόγα της ελπίδας που άναψε την προηγούμενη Κυριακή πρέπει να μην σβήσει.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα σε τροχαία, καθώς η Κρήτη θρηνεί κάθε χρόνο πολλούς πολίτες που χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη από το Πολύκεντρο Νεολαίας στο Ηράκλειο έχει ως εξής:

«Την προηγούμενη Κυριακή, ο ηθικός κόσμος της χώρας άναψε μια φλόγα ελπίδας. Εύχομαι, με τη μαζική συμμετοχή του και την επιλογή του, αυτή η φλόγα ελπίδας να μην σβήσει. Για το καλό της παράταξης, αλλά πάνω απ' όλα για το καλό της πατρίδας.Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων. Πρέπει όλες αυτές οι στρεβλώσεις του κράτους μας, που άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αντιμετωπίσει, να είναι στο επίκεντρο των θέσεών μας, των απόψεών μας και των καθηκόντων μας. Για να σταματήσουμε να έχουμε εκατοντάδες θύματα κάθε χρόνο στη χώρα μας».

Ο κ.Ανδρουλάκης ήταν πλασιωμένους από συνεργάτες του, φίλους του και υποστηρικτές του περιμένοντας και εκείνο από την πλευρά την τελική ετυμηγορία των πολίτων το βράδυ της Κυριακής. Να θυμισουμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης στον προηγούμενο γύρο είχε βγει πρώτος στους 3 από τους 4 νόμούς της Κρήτης με την έτερη συνυποψήφια του κ. Φώφη Γεννηματά να κόβει πρώτη το νήμα στο νομό Λασιθίου.

Οι κάλπες πάντως στήθηκαν κανονικά τελικά, αφού απορρίφθηκε από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Αλιβιζάτου και η νέα πρόταση Ανδρουλάκη για "μετάθεση" του 2ου εκλογικού γύρου για το ερχόμενο Σάββατο 25 Νοεμβρίου...

Χωρίς σημαντικά προβλήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας για τον νέο φορέα της προοδευτικής παράταξης. Ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά ξεπεράστηκαν γρήγορα και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Αρκετά ικανοποιητικός είναι και ο ρυθμός προσέλευσης των μελών και φίλων για να ψηφίσουν τη νέα ηγεσία επιλέγοντας την Φώφη Γεννηματά ή τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η ψηφοφορία γίνεται από τις 8 το πρωί έως στις 8 το βράδυ και δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν στον α' γύρο είτε δήλωσαν μέλη είτε φίλοι σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν ή βρίσκονται κοντύτερα. Δεν απαιτείται η καταβολή 3 ευρώ, όπως την προηγούμενη Κυριακή. Όμως, όποιος θέλει μπορεί να δώσει χρήματα για τους πληγέντες στη Δυτική Αττική.

Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 9-10 το βράδυ.

Μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων και στο Ρέθυμνο

Αθρόα η προσέλευση των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς και τη δεύτερη Κυριακή στο Ρέθυμνο. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχε ήδη ψηφίσει το 1/3 του αριθμού των ψηφοφόρων της περασμένης εβδομάδας στο κεντρικό εκλογικό κέντρο στο δημαρχείο Ρεθύμνου, ενώ συνολικά στα 9 εκλογικά κέντρα του νομού ήδη από τος 2 το μεσημέρι οι ψηφοφόροι ξεπερνούσαν τους 1.100.

Ο Μιχάλης Σαρρής, περιφερειακός συντονιστής Κρήτης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΣΥ και η Βάσω Λίπα, υπεύθυνη του εκλογικού κέντρου, έκαναν λόγο για μια ομαλή διαδικασία που ήδη από την περασμένη βδομάδα είναι πετυχημένη με το υψηλό ενδιαφέρον του κόσμου στη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Από Δευτέρα δε θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά όλοι μαζί ενωμένοι θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να πρωταγωνιστήσει ξανά η Κεντροαριστερά στις πολιτικές εξελίξεις.

Χωρίς προβλήματα οι εκλογές στην Ιεράπετρα

Χωρίς προβλήματα και με μεγάλη συμμετοχή διεξάγεται από τις 8 το πρωί, η επαναληπτική  ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς στο Ν. Λασιθίου.

Στα 3 εκλογικά τμήματα της Ιεράπετρας, όπου έχουν στηθεί συνολικά, 4 κάλπες, οι ψηφοφόροι έφταναν κατά κύματα απο το πρωί, ωστόσο η διαδικασία κυλούσε ομαλά με τα μικροπροβλήματα να ξεπερνιούνται χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις, με υπεύθυνο της εκλογικής διαδικασίας  τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ Νίκο Παπαδάκη.

Όπως δήλωσε, στον ανταποκριτή του neakriti.gr Νικο Πετάση,  το μέλος της επιτροπής εκλογών στο Ν. Λασιθίου κ. Αργύρης Πανταζής, "η προσέλευση είναι απο το πρωί πολύ μεγάλη και μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι στο εκλογικό κέντρο κάτω απο την αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" είχαν ψηφίσει  στις δυο κάλπες που είχαν στηθείπερισσότερα απο 180 άτομα όλων των ηλικιών και των δυο φύλων''.

Ομαλή η διαδικασία στα Χανιά

Έντονο παρέμεινε το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στη δυτική Κρήτη και τη δεύτερη Κυριακή, στις εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού της κεντροαριστεράς. Στα 17 εκλογικά κέντρα των Χανίων η προσέλευση ήταν αντίστοιχη της περασμένης Κυριάκης, ανάλογη η εικόνα και στα 9 εκλογικά κέντρα του Ρεθύμνου.

Ομαλά κύλησε στα Χανιά η εκλογική διαδικασία της ανάδειξης προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς για τη δεύτερη Κυριακή με την προσέλευση των ψηφοφόρων να είναι αντίστοιχη της περασμένης εβδομάδας στα 17 εκλογικά τμήματα του νομού.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο Χανίων την πρώτη Κυριακή ψήφισαν 3.079 άτομα.

Η Φώφη Γεννηματά ψήφισε στο Καματερό

Η  έτερη υποψήφια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Φώφη Γεννηματά, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα  στο Καματερό

Και ακολούθως προχώρησε στην παρακάτω  δήλωση:

"Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για την νίκη".  

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News