default-image

Λάτρευε καλοκαίρια στη Σούγια ο Φ.Καφάτος, την Τρίτη το "αντίο" /video

Κρήτη
Λάτρευε καλοκαίρια στη Σούγια ο Φ.Καφάτος, την Τρίτη το "αντίο" /video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη και η επιστημονική κοινότητα της χώρας θρηνεί για το θάνατο του 77χρονου κορυφαίου παγκοσμίως Κρητικού βιολόγου Φώτη Καφάτο που έφυγε σε ηλικία 77 ετών.

Με αφοσίωση και πίστη στην επιστήμη της βιολογίας ο Φώτης Καφατος κατάφερε να διαγράψει  μία μεγάλη ακαδημαϊκή διαδρομή  και να αφήσει πίσω του ένα σπουδαίο επιστημονικό έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΦΩΤΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ

Η είδηση του θανάτου του προκαλεί θλίψη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που δεν σταμάτησε ποτέ να υποκλίνεται στο μεγαλείο του ανήσυχου πνεύματος του με καθοριστική συμβολή στην πορεία της σύγχρονης βιολογίας.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του Στέφανου Τραχανά, φίλου του και Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης: "Έχασα τον καλύτερο μου φίλο. Η Ελλάδα έχασε τον σημαντικότερο της επιστήμονα τις τελευταίες δεκαετίες".

Κατέκτησε τον κόσμο αλλά επέστρεφε πάντα στην Κρήτη για να πάρει δύναμη. "Ερχόταν πάντα στην Κρήτη για να πάρει έμπνευση και δύναμη και να κατακτήσει τον κόσμο" αναφέρει μεταξύ άλλων στην ΚΡΗΤΗ TV ο κ. Τραχανάς.  

Όσοι τον γνώρισαν λένε πως παρέμεινε πάντα ένας γνήσιος κρητικός , θυμόταν με αγάπη τα παιδικά του χρόνια στην Φορτέτσα, έπαιρνε ανάσες τα καλοκαίρια στη Σούγια. Για την βαθιά οικονομική ύφεση ο ίδιος έδινε την απάντηση κλειδί.  Επένδυση στην έρευνα και την παιδεία: Αυτή είναι η  διέξοδος της Ευρώπης από την Κρίση.

Η κηδεία του θα γίνει νωρίς το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

Ποιος ήταν ο κορυφαίος Κρητικός επιστήμονας

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο  τις 16 Απριλίου 1940. Φοίτησε στο Λύκειο «Κοραής» και πριν καλά καλά κλείσει τα 14 του χρόνια ήξερε πως το μόνο που ήθελε να κάνει είναι να υπηρετήσει την βιολογία.  Επειδή τον έλκυε από παιδί το γήινο , όπως έχει πει ο επίσης γνωστός και διακικριμένος αδελφός του Μηνάς που είναι αστροφυσικός. Ο Φώτης Καφάτος σπούδασε ζωολογία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1961 και βιολογία στο πανεπιστήμιο του  Χάρβαρντ το 1962 από όπου και έλαβε το διδακτορικό του. Σε ηλικία μόλις 29 ετών έγινε μόνιμος καθηγητής , ο νεότερος που υπήρξε ποτέ στο θρυλικό πανεπιστημιακό ίδρυμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μακρά

Στο Χάρβαρντ, την ελίτ των παγκόσμιων πανεπιστημίων δίδαξε έως το 1994 και ταυτοχρόνως προχώρησε με διορατικότητα και καινοτομία το επιστημονικό του έργο. Δίδαξε βιολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης. Ηταν εκ των πρωτεργατών στην δημιουργία του Ιδρύματος τεχνολογίας και έρευνας και ο ιδρυτής το 1982 του Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Παρέμεινε πρόεδρος του ινστιτούτου μέχρι το 1993 κι έπειτα ανέλαβε την γενική διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και πρόεδρος μέχρι το 2010.

Το ερευνητικό έργο του , πολυσχιδές. Πρωτοστάτησε στην επαναστατική εποχή της μοριακής βιολογίας όταν οι ερευνητές ανέπτυσσαν τις τεχνολογίες του ανασυνδυασμένου DNA, ενώ στη συνέχεια έστρεψε το ενδιαφέρον του στη μελέτη της ελονοσίας.

Η επιστημονική του διαδρομή μακρά και γεμάτη με επιστημονικές κατακτήσεις και διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Ανήκε στις πλέον έγκριτες διεθνείς Επιτροπές επιστημονικών κέντρων και οργανισμών. Τιμήθηκε με πολυάριθμες διακρίσεις, , υπήρξε  μέλος πολλών ευρωπαϊκών και αμερικανικών ακαδημαϊκών κοινοτήτων.

Αμέτρητες οι συλλυπητήριες ανακοινώσεις από φορείς και εκπροσώπους της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας για τον Φώτη Καφάτο

 Συλλυπητήρια Περιφερειάρχη για τον θάνατο του Φώτη Καφάτου

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος κορυφαίου Κρητικού επιστήμονα-ερευνητή με διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις Φώτη Καφάτου, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης συλλυπείται την Ακαδημαϊκή κοινότητα για την μεγάλη απώλεια, τονίζοντας στη συλλυπητήρια δήλωση του: «Ο Φώτης Καφάτος διακρίθηκε διεθνώς για το πολυσήμαντο έργο του και την πολύτιμη  προσφορά του στην επιστήμη ως Ακαδημαϊκός δάσκαλος και ερευνητής. Ο εκλιπών συμπατριώτης μας τιμήθηκε με Ανώτερες και Ανώτατες διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ προέβαλλε διεθνώς την Κρήτη και γενικότερα την χώρα μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φώτη Καφάτου αλλά και στην Ακαδημαϊκή κοινότητα που γίνεται φτωχότερη»

Το Ι.Τ.Ε για τον Φώτη Καφάτο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Τ.Ε. σε έκτακτη συνεδρίασή του, μετά την είδηση του θανάτου του Διαπρεπούς Επιστήμονα και Πρωτοπόρου Ερευνητή Φώτη Καφάτου, Ιδρυτικού Στελέχους του ΙΤΕ και πρώτου Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος (1982 - 1993), εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του και ομόφωνα αποφασίζει:

  1. Να εκδώσει το παρόν ψήφισμα, το οποίο και να αποστείλει στην οικογένεια του εκλιπόντος με τα θερμότατα συλλυπητήριά του.

2.      Να ανακηρύξει την Τρίτη 21η Νοεμβρίου 2017, ημέρα κηδείας του εκλιπόντος, ως ημέρα πένθους για το ΙΤΕ.

3.      Να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος, και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου να εκφωνήσει επικήδειο λόγο.

4.      Να καταθέσει το ποσό των 3.000 ευρώ για την ενίσχυση του θεσμού του Βραβείου Αριστείας στη Βιολογία «Φώτης Καφάτος» της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.

5.      Να διοργανώσει Διεθνές Συνέδριο στη μνήμη του εκλιπόντος στην Επιστημονική του περιοχή.

6.      Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον τύπο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News