default-image

Ενεργοί Πολίτες: Τι φοβάται η δημοτική αρχή;

Κρήτη
Ενεργοί Πολίτες: Τι φοβάται η δημοτική αρχή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέμα: 67 θέματα και προϋπολογισμός 2018 στην οικονομική επιτροπή στην ίδια συνεδρίαση. Όλα στο ίδιο τσουβάλι. Τι φοβάται η Δημοτική Αρχή και υποβαθμίζει τόσο σημαντικά θέματα;», αναρωτιέται μέσα από ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Σήμερα Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου με ημερήσια διάταξη που αποτελείται από 61 τακτικά θέματα και 8 θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Τα δύο πρώτα θέματα από τα 69 είναι:

1. Έγκριση σχεδίου τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ηρακλείου έτους 2018.

2. Ψήφιση προϋπολογισμού 2018 και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης.

Τι παρατηρεί κανείς:

1ο. Τα δύο ίσως σπουδαιότερα θέματα του Δήμου, που καθορίζουν τις επιλογές και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Δήμος την επόμενη περίοδο, «στριμώχνονται» για να χαθούν και να υποβαθμιστούν.

2ο. Γίνεται ταυτόχρονη συζήτηση προγράμματος έργων και προϋπολογισμού. Μα ο προϋπολογισμός για την σύνταξη του απαιτεί ψηφισμένο και εγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα.

3ο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νομοθέτης προβλέπει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει τον προϋπολογισμό σε ειδική για το σκοπό αυτό συνεδρίαση (αποκλειστικό θέμα συνεδρίασης- ν. 4172/2013 άρθρο 6).

Αν, όπως αναφέρει η νομική τεκμηρίωση του Δήμου δεν συντρέχει λόγος για τη μη ταυτόχρονη συζήτηση προγράμματος έργων και προϋπολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή, γιατί άραγε ο νομοθέτης την απαγορεύει σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου και απαιτεί πρώτα απόφαση τεχνικού προγράμματος και σε άλλη ειδική συνεδρίαση συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού; Αν για παράδειγμα αλλάξει από τη συζήτηση το πρόγραμμα τεχνικών έργων ή δεν ψηφιστεί το θέμα, τότε πως μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε συζήτηση για τον προϋπολογισμό; Ή οι διαδικασίες θεωρούνται τυπικές λόγω της μεγάλης πλειοψηφίας που παρέχει ο νόμος του «Καλλικράτη»;

Η Δημοτική Αρχή με την επιλογή αυτή οδηγεί σε υποβάθμιση την Δημοκρατική λειτουργία των θεσμικών οργάνων. Δική της η επιλογή , δικό της και ο δρόμος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News