Κρήτη

Αιχμηρός Αυγενάκης για την ομιλία Τσίπρα στο Ηράκλειο

Η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο αποτέλεσε αφορμή για τη Νέα Δημοκρατία, και συγκεκριμένα για τον Γραμματέα Π.Ε. της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, να σχολιάσουν τα όσα ειπώθηκαν.

«Νοητικές ακροβασίες»

«Για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός χάθηκε μέσα σε νοητικές ακροβασίες. Φλυαρούσε χωρίς να λέει τίποτα.

Έταξε σε όλους τα πάντα, χωρίς να δώσει τίποτα σε κανένα.

Μια έκθεση ιδεών για τις δυνατότητες της Κρήτης, ότι «η Κρήτη είναι ένας τόπος αρκετά μεγάλος και αρκετά οριοθετημένος», ότι αντιμάχεται τον «πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό της ζούγκλας», ότι «η Κρήτη είναι καλό παράδειγμα και εργαλείο συσσώρευσης πλούτου», ότι «η ανάπτυξη δε θα έρθει ως φυσικό φαινόμενο, ως μάννα εξ ουρανού».

Όταν σταμάτησε την έκθεση ιδεών, πιάστηκε αδιάβαστος, άσχετος και ψεύτης!

Μας μίλησε για «κρατική συνοχή», μας ανακοίνωσε δεκάδες forum διαλόγου και μας είπε ότι το κρίσιμο στην ανάπτυξη είναι η ορθή κατανόηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κλείνοντας μας είπε ότι «αυτό το συνέδριο αποτελεί υπόδειγμα για το αύριο της χώρας».

Καλή επιστροφή κ. Τσίπρα!», γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης.

«Λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ερριμένα»

«Καλωσορίζουμε τον κ. Τσίπρα στον προγραμματικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ..

Ωστόσο, δεν αρκεί να τα λέει, αλλά πρέπει και να τα πιστεύει, ώστε να μπορεί να τα υλοποιήσει.

Για μια ακόμη φορά, φλυαρούσε χωρίς να λέει τίποτα. Έταξε σε όλους τα πάντα, χωρίς να δώσει τίποτα σε κανένα.

Μας μίλησε ότι η Κρήτη θα αποτελέσει πρότυπο για όλη τη χώρα στον πρωτογενή τομέα. Παρέλειψε το βασικότερο, δηλαδή πως και αρκέστηκε σε γνωστές αερολογίες περί συνέργειας αγροδιατροφικού τομέα - τουρισμού, διαχείρισης υδάτων και ποιοτικής ανάπτυξη αγροτικής παραγωγής.

Μας είπε ότι έχει για όλα ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά δεν μας το αποκάλυψε. Μάλλον το κρατά για έκπληξη.

Μας είπε ότι θα δώσει έμφαση στους τομείς της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Αρκέστηκε στις γνωστές αοριστολογίες περί μείωσης κόστους παραγωγής και ανταγωνιστικότητα δίχως να μας πει πως και χωρίς να μιλήσει για υπερφορολόγηση, επενδύσεις, παραοικονομία κλπ.

Μας μίλησε για 600εκ. στην έρευνα και την καινοτομία κάνοντας λόγο για «εθνικό ρεκόρ χρηματοδότησης». Παρέλειψε να μας πει βέβαια, ότι στρατηγικός στόχος του ΣΕΣ 14-20 είναι η έρευνα και η καινοτομία.

Μας μίλησε για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις. Εμείς συμφωνούμε, αλλά ο ίδιος με τον κ. Γαβρόγλου άλλα ψήφισαν το καλοκαίρι του 2017. Άλλωστε, ο ίδιος δεν πρωτοστατούσε σε καταλήψεις με βασικό αίτημα «να μη μπουν οι επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια»;

Μας μίλησε για τις υποδομές και ότι έχει «συγκροτημένο σχέδιο που δεν είναι γενικόλογες εξαγγελίες, αλλά θα καταλήξει στην έναρξη εργασιών για το ΒΟΑΚ». Βουλευτής Κρήτης και δεν ξέρει ότι τμήματα του ΒΟΑΚ λειτουργούν;

Δεσμεύθηκε ότι η μελέτη για τον ενιαίο σχεδιασμό του ΒΟΑΚ θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2017. Ειδικότερα δε, ότι για το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χανιά - 'Αγ. Νικόλαος, θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός στις αρχές του 2018, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Τον καλωσορίζουμε στις διαδικασίες της ελεύθερης αγοράς!

Μας είπε για την οδική ασφάλεια ότι τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθεί ειδικό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ. Και σε αυτό τον τομέα κανένα σχέδιο και τίποτα συγκεκριμένο. Η οδική ασφάλεια δε χρειάζεται μόνο κονδύλια. Χρειάζεται μεταρρυθμιστικό σχέδιο!

Μας είπε για το έργο του κόμβου της Αγ. Πελαγίας, παραλείποντας να αναφέρει για τα 2,5 χρόνια κωλυσιεργίας και απραξίας της Κυβέρνησης για το έργο, το φράγμα στο Οροπέδιο Λασιθίου δίχως να αναφερθεί στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την αθέτηση των υποχρεώσεων για τα αντασταθμιστικά οφέλη, και την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» χωρίς να μας αποκαλύψει το τι έργα περιλαμβάνει, καθώς και τη χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα αυτών.

Μας είπε ότι σχεδιάζεται η πραγματοποίηση βελτιωτικών εργασιών στο αεροδρόμιο των Χανίων! Προφανώς από τα δάκρυα όταν υπέγραφαν με τη Fraport, ξέχασαν ότι έχει παραχωρηθεί το αεροδρόμιο!

Μας είπε ότι θα δημιουργηθεί φόρουμ για την παρακολούθηση της προόδου των έργων! Προφανώς, δεν τον ενημέρωσαν ότι υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες και ο ΟΑΚ που έχουν, μεταξύ άλλων, και αυτές τις αρμοδιότητες!

Μας είπε για τον ενεργειακό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει τα ήδη σχεδιασμένα έργα του μικρού καλωδίου (Χανιά - Πελοπόννησος), το οποίο θα είναι έτοιμο το 2020 και του μεγάλου καλωδίου (Ηράκλειο - Αττική) που θα ολοκληρωθεί το 2023. Παρέλειψε, βεβαίως, να αναφέρει ότι πρόκειται για έργα που είχαν σχεδιασθεί το 2014 και ότι θα ήταν σχεδόν ολοκληρωμένα, αν δεν είχαν καθυστερήσει στις ιδεοληπτικές «συμπληγάδες» της Κυβέρνησης του.

Μας είπε το Ειδικό Χωροταξικό για την Ενέργεια, παραλείποντας βέβαια να αναφέρει οτιδήποτε πιο συγκεκριμένο.

Μας είπε για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας που περιλαμβάνουν τα 25 ΤΟ.Μ.Υ. που θα γίνουν στην Κρήτη, για την προσπάθεια κάλυψης των ελλείψεων σε προσωπικό και για την ξενοδοχειακή αναβάθμιση των Κ.Υ. Κρήτης. Μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι τα Κ.Υ. χρειάζονται προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Τέλος, μας είπε για την "ορθή κατανόηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων" ως στρατηγική ανάπτυξης της Κρήτης και για "τα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου". Για να καταλήξει ότι η "ανάπτυξη δεν θα έρθει ως φυσικό φαινόμενο, ως μάννα εξ' ουρανού".

Αν μετά από όλα αυτά, υπάρχουν πολίτες της Κρήτης που δεν πείσθηκαν από το μεγαλόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο και τις "νοητικές ακροβασίες" του κ. Τσίπρα, πρόκειται για απλά δύσπιστους! Η ελπίδα έρχεται …!», συνεχίζει ο Γραμματέας Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας.

Τσίπρας & ενεργειακά ζητήματα

«Καλωσορίζουμε το φόρουμ της πρωτοβουλίας "Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά" στις 22 Σεπτεμβρίου στα Χανιά, μια πρωτοβουλία της Ε.Ε. στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής διακήρυξης καθαρής ενέργειας.

Όμως, μόνο ως θρασεία μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία του κ. Τσίπρα στο φόρουμ.

Αλήθεια τι θα πει για την ολιγωρία και την ανικανότητα της Κυβέρνησης που οδήγησε στην οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό;

Αλήθεια τι θα πει για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης; Ο σχεδιασμός το 2014 περιλάμβανε την κατασκευή, ταυτόχρονα, δύο υποβρύχιων καλωδίων που θα συνδέσουν την Κρήτη με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Αλήθεια τι θα πει αφού, ενώ η κυβέρνησή του δεσμεύθηκε ότι τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέσουν την Κρήτη με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα «θα προχωρήσουν μαζί», πράττει ακριβώς το αντίθετο και προχωρά μόνο το μικρό καλώδιο, από Χανιά προς Πελοπόννησο;

Αλήθεια τι θα πει, για την μελέτη βυθού που θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί από το 2016 και να επισπευσθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, μόλις την άνοιξη του 2017 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προμελέτη και την αναγνωριστική ωκεανογραφική και βιομετρική μελέτη εγκατάστασης του υποβρυχίου καλωδίου.

Αλήθεια τι θα πει για τις οφειλές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ;

Αλήθεια τι θα πει για τα επενδυτικά σχέδια των ΑΠΕ που μένουν στα συρτάρια του Υπουργείου για πάνω από 2 χρόνια τώρα;

Αναμένουμε με ενδιαφέρον! Αν και δεν μας έχει συνηθίσει σε απαντήσεις, πόσο μάλλον σε έργα, ο κ. Τσίπρας! Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή να μην έχει ανάλογη τύχη με την …πολιτική του κ. Τσίπρα για προσέλκυση επενδύσεων!».

Σχόλια