Κρήτη

Αύριο η εκδίκαση των ασφαλιστικών στους καταστηματάρχες εστίασης

Να δοθεί παράταση στον κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων που ίσχυε μέχρι τις 31 Μαΐου προσδοκούν οι καταστηματάρχες εστίασης Χανίων ενόψει της αυριανής εξέτασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει. Η συζήτηση της προσφυγής τους στο διοικητικό δικαστήριο έχει οριστεί στις δώδεκα και μισή το μεσημέρι και τα μέλη του Συλλόγου Εστίασης έχουν ήδη ενημερωθεί προκειμένου να δώσουν το "παρών".

Ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό τους τελευταίους μήνες και κυρίως από την 1η Ιουνίου οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή από τη δημοτική αρχή των Χανίων ο νέος κανονισμός παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων που περιορίζει σημαντικά τα τετραγωνικά μέτρα στα οποία μέχρι πρότινος εκτείνονταν.

Οι καταστηματάρχες, κυρίως της παλιάς πόλης, μιλούν για μια απόφαση που θίγει την ίδια την επιχειρηματική τους ύπαρξη και που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τις επιχειρήσεις τους σε λουκέτο.

Κάνουν μάλιστα λόγο για επιλεκτική εφαρμογή του κανονισμού. Ενδεικτική των αντιδράσεων που προκαλεί η απόφαση της δημοτικής αρχής των Χανίων, ήταν η μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στις 31 Μαΐου, τελευταία ημέρα ισχύς του προηγούμενου κανονισμού, οι καταστηματάρχες εστίασης της πόλης έχοντας στο πλευρό τους, τους εργαζόμενους αλλά και τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων της παλιάς πόλης που επίσης πλήττονται.

Το θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χανιά 100/5» κ. Άρη Παπαδογιάννη να ζητά αναστολή εφαρμογής του κανονισμού.

Ο δήμαρχος κ. Τάσος Βάμβουκας έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι «στόχος της τροποποίησης του κανονισμού παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων είναι να δοθεί τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας και αναρχίας που σήμερα επικρατεί και να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα».

Μάλιστα σε ότι αφορά στις αλλαγές που αφορούν στα τουριστικά καταστήματα της παλιάς πόλης και ιδιαίτερα της οδού Χάληδων οι οποίες απαγορεύουν την έκθεση εμπορευμάτων στο πεζοδρόμιο, ο κ. Βάμβουκας δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες: «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η πόλη σε ένα απέραντο παζάρι».

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια