Κρήτη

Ιούνιος με μπλόκα για τους αγρότες

Το "περιβαλλοντικό" τέλος στο αρδευτικό νερό είναι το αίτημα αιχμής για μια σειρά κινητοποιήσεων που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και κάθε μέλος της πανελλαδικά, με ξεκίνημα του αγώνα από την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και αρχίζει σειρά επαφών των συνδικαλιστών φορέων του αγροτικού κόσμου, για να καθορίσουν το ακριβές πλαίσιο δράσης τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, «αγωνιστικά μπλόκα παντού ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και αντεπίθεση με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που μας οδηγεί μαζικά στη φτώχια και στην εξαθλίωση και το άνοιγμα του δρόμου για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη»!

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επιβάλλει νέο χαράτσι στο νερό, πλήττοντας διπλά τους αγρότες, αφού θα το πληρώσουμε τόσο για την ύδρευση του αγροτικού νοικοκυριού, όσο και για άρδευση των καλλιεργειών μας.

Πρόκειται για το πρόσθετο "περιβαλλοντικό" τέλος, που επιβάλλεται με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, στα πλαίσια εφαρμογής από τη χώρα μας της Οδηγίας-πλαίσιο της Ε.Ε. 2000/60 για τα νερά κι έρχεται να προστεθεί στο υψηλό ποσό που ήδη πληρώνουμε και για το πόσιμο, αλλά μέσω των ΤΟΕΒ και για το νερό άρδευσης. Το τέλος θα το εισπράττει ο Δήμος, ο οποίος θα μετρά την κατανάλωση στις ιδιωτικές αγροτικές γεωτρήσεις και θα το αποδίδει στο Πράσινο Ταμείο της Ε.Ε., κρατώντας ως προμήθεια το 2,5% του ποσού.

Στις πλάτες των αγροτών, αλλά και των άλλων λαϊκών νοικοκυριών θέλει να φορτώσει η κυβέρνηση και το λογαριασμό των έργων για το νερό, που είτε έχουν γίνει στο παρελθόν, είτε είναι σε φάση κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον, καθώς στα νέα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης θα συνυπολογίζεται και το κόστος απόσβεσης αυτών των έργων», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση, και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «η επιβάρυνση από το νέο "περιβαλλοντικό" χαράτσι για το νερό θα είναι πολύ μεγάλη για τους παραγωγούς αγρότες, καθώς υπολογίζεται ότι θα φτάνει σε εκατοντάδες ευρώ κι έρχεται να προστεθεί στα άλλα πολλά και δυσβάστακτα βάρη με τα οποία μας έχει φορτώσει η πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως:

* Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακά, μέχρι το 2022, που αυξάνονται κι άλλο με την απόφαση που πάρθηκε, στα πλαίσια του 4ου μνημονίου, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, να υπολογίζονται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος του προηγουμένου έτους και χωρίς την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.

* Η φορολόγηση με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και με τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος που θα εφαρμοστεί μετά από 5 χρόνια, ενώ στα πλαίσια του 4ου μνημονίου πετσοκόβεται το αφορολόγητο που είχαμε κερδίσει με τους πολυήμερους σκληρούς αγώνες μας στα μπλόκα.

* Τα υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, ο αναχρονιστικός κανονισμός του οποίου δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει όλων των ειδών τις ζημιές, ούτε και στο 100% της καταστροφής.

* Ο ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τις αγροτικές αποθήκες και τους στάβλους, τα οικόπεδα και τα χωράφια.

* Η πολύ αυξημένη τιμή του αγροτικού ρεύματος και ο υψηλός ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

* Ο επιπλέον φόρος στο κρασί και η κατάργηση των διήμερων στο τσίπουρο.

* Τα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταβλικών εγκαταστάσεων, την πιστοποίηση ψεκαστικών, το ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.

* Τις περικοπές των επιδοτήσεων-ενισχύσεων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ της Ε.Ε. για το 2015-2020, που συνολικά θα ξεπεράσουν το 60%, ενώ με βάση τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ και με εργαλείο το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη", αποκλείονται εντελώς από τις επιδοτήσεις-ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροκαλλιεργητές, στην πλειοψηφία τους φτωχοί αγρότες, που, επειδή το αγροτικό τους εισόδημα δε φτάνει για να ζήσουν τηn οικογένειά τους, αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά».

«Καλούμε σε παναγροτικό ξεσηκωμό»

«Καλούμε σε επαγρύπνηση και παναγροτικό ξεσηκωμό», λέει στη "Νέα Κρήτη", απευθύνοντας μήνυμα προς τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.

Όπως λέει στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα καθοριστεί το πλαίσιο του αγώνα. «Το προηγούμενο διάστημα είχαμε εργατικές κινητοποιήσεις σε συνδυασμό με τα ταξικά σωματεία. Και σε επίπεδο Κρήτης, από τα Πεζά όπου συνεννοηθήκαμε, βάλαμε ένα πλαίσιο δράσης. Αυτή η δράση θα ξεκινήσει από την 1η Ιούνη, πάντα σε συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Εξάλλου, όπως λέει ο Μανόλης Καρκαβάτσος, από τις διαδικασίες αυτές έχει προκύψει Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπές Αγώνα Αγροτών σε διάφορες περιοχές της Κρήτης. «Σε αυτά τα όργανα και σε αυτές τις δράσεις, εμείς είμαστε ανοιχτοί προς τη συμμετοχή όλων των αγροτικών συλλόγων, ακόμα και αυτών με τους οποίους μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες. Αλλά δε δεχόμαστε εκπροσώπους εταιρικών συμπράξεων, όπως είναι οι ενώσεις, δε δεχόμαστε εταιρείες, ούτε εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Δήμων»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια