Κρήτη

Ο υδράργυρος στο "0" με την αστραπιαία εισβολή ψύχους- video

Δειτε αναλυτικά που σημειώθηκαν οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στην Κρήτης το πρωί της Παρασκευής

Το χιόνι που έπεσε και στα Ανώγεια τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όπως άλλωστε στο μεγαλύτερο μέρος των ορεινών της Κρήτης,   είχε ως αποτέλεσμα και εκεί οι δρόμοι να γίνουν άκρως επικίνδυνοι καθιστώντας την κυκλοφορία των οχημάτων δύσκολη .

Όπως και στο Οροπέδιο έτσι και στα Ανώγεια  αποφασίστηκε να μην ανοίξουν σχολεία σήμερα και κυρίως νηπιαγωγεία και δημοτικά. Ενώ κανονικά λειτούργησαν γυμνάσια και λύκεια του συγκεκριμένου δήμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ >>ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Η ελαφριά χιονόπτωση που έπεσε νωρίς το πρωί έδωσε τη θέση της στην παγωνιά και το τσουχτερό κρύο και σύμφωνα και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Σμπώκο καταγράφονται θερμοκρασίες ιδιαιτέρως χαμηλές και σε αυτήν την ορεινή περιοχή της Κρήτης.

Δίπλωσε νταλίκα στα Χανιά

Επίσης προβλήματα προέκυψαν και στην περιοχή Ασκύφου Χανίων όπου και δίπλωσε νταλίκα εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ο οδηγος δεν υπέστη κάτι σοβαρό.  Εξαιτίας της χιονόπτωσης νωρίς το πρωί  η πρόσβαση προς Ασκύφου δεν διεξάγονταν, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί να μην ανοίξουν  Γυμνάσιο και  Λύκειο Σφακίων καθώς και τα σχολεία της Α΄Βάθμιας στην περιοχή.

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί της Παρασκευής

"Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από το meteo στα Ανώγεια ο υδράργυρος στις 11 το πρωί άγγιξε το μηδέν ,ενώ στo Ασκύφου Χανίων και Οροπέδιο δεν ξεπέρασε τον 1 βαθμό κελσίου. Στον Φουρφουρά και τον Σέμπρωνα Χανίων η θερμοκρασία άγγιξε τους 4 βαθμούς κελσίου ενώ 5 βαθμοί  στο Μεταξοχώρι Ηρακλειου και στο Σπήλι Ρεθύμνου και στο Έλος Χανίων.

Η θερμοκρασία στα αστικά κέντρα ανέβηκε λίγο παραπάνω αλλά σε καμία περίπτωση δεν άγγιξε διπλάσιο νούμερο . Ενδεικτικά στο  Ηράκλειο σε Ρέθυμνο, Άγιο- Νικόλαο και Χανιά έφθασε τους 7-9 βαθμούς  ενώ εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσαν οι Μοίρες όπου η θερμοκρασία έφθασε τους 10 βαθμούς κελσίου. "

 

Νέα εισβολή ψύχους, με σύντομη όμως διάρκεια επικράτησης των φαινομένων και σταδιακή βελτίωση από σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι και μετά, έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της από χθες. Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, η ψυχρή αυτή εισβολή θα προκαλέσει βροχοπτώσεις αλλά και χιόνια στα ορεινά, χωρίς όμως προς το παρόν να φαίνονται ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις.

Εκτός από τις παροδικές και χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις βροχοπτώσεις κυρίως στα βόρεια τμήματα της Κρήτης, χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε υψόμετρα άνω των 1.200 μέτρων, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου τα 700 μέτρα).

Οι βόρειοι άνεμοι ενισχύονται στο Αιγαίο, αλλά δεν αναμένεται να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η ένταση των ανέμων στην Κρήτη θα φτάσει τα 5-6 μποφόρ (πιθανά σε κάποιες περιοχές στα νότια της Κρήτης πρόσκαιρα έως και τα 7 μποφόρ). Από σήμερα το μεσημέρι  σταδιακή εξασθένηση των ανέμων από τη δυτική Κρήτη και αργότερα και στην ανατολική, διατηρούμενοι όμως από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σημειώνει περαιτέρω πτώση, με την ελάχιστη τιμή της σήμερα το πρωί και αύριο Σάββατο πρωί να είναι κοντά στους 5οC στα πεδινά και παράκτια τμήματα, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα είναι κοντά ή και χαμηλότερη από τους 0οC. Σε χαμηλότερα όμως επίπεδα θα είναι και η μέγιστη τιμή, αφού σήμερα στα πεδινά θα φτάσει περίπου στους 9οC, ενώ αύριο Σάββατο έως και τους 12οC.

Καλός θα είναι γενικά ο καιρός για αύριο Σάββατο, με λίγες νεφώσεις (κυρίως στην ανατολική Κρήτη) αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στα 3-4 μποφόρ.

Μεθαύριο Κυριακή αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και πάλι νεφώσεις, ενώ από το μεσημέρι και μετά πιθανά να αρχίσουν να σημειώνονται και πάλι βροχές.

Σχόλια