default-image

Έφτασε το πολυαναμενόμενο TedxChania!

Κρήτη
Έφτασε το πολυαναμενόμενο TedxChania!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, μέσα από τις 15 ομιλίες, εκατοντάδες άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, γύρω από τον κεντρικό άξονα της εκδήλωσης «XENOS». Παράλληλα, θα απολαύσουν 2 performances, 1 stand-up comedy και 4 workshops.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ TEDXCHANIA

Πάρτε μια γεύση:

Αφρικάνικος χορός, performance

Η ομορφιά της κίνησης αναβλύζει από την αρμονία που δημιουργούμε με το χώρο και το χρόνο.

Μέσω των χορευτικών κινήσεων είμαστε ανοιχτοί προς τα έξω και ταυτόχρονα είμαστε συγκεντρωμένοι στον εαυτό μας.

Όταν χορεύουμε η κίνηση είναι το "παν", που γεννιέται από τον ήχο των κρουστών και δεν έχει "αφρικανική μορφή" αλλά είναι απλά μια ανθρώπινη έκφραση σε επαφή με τις δυνάμεις της φύσης.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρία Μέντεζ

Χορός: Βιτόρια Κωτσάλου

Κρουστά: Ντίνος Μάνος

«Όχι πια ξένοι», performance

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, σε έναν τόπο ευλογημένο, ένας Ξένος είχε μια ιδέα: να γίνει ο τόπος Μουσική.

Μάζεψε, λοιπόν, ανθρώπους Ξένους μεταξύ τους και τους έκανε να τραγουδήσουν. Για την Αγάπη. Για τη Χαρά. Για τη Λύπη. Τον Έρωτα. Το Χωρισμό.

Για την Ειρήνη και τον Πόλεμο. Για τη Φυλακή. Για την Ελευθερία. Για το Γιώργο, την Ελένη, το Γιάννη, τη Μαρία… Για όλους τους Ξένους.

Και νά' μαστε σήμερα εδώ, να τραγουδάμε για τα Χανιά. Για την Ελλάδα. Για τον Κόσμο όλο. Για τους ανθρώπους μας. Για τον Άνθρωπό μας.

Τώρα δεν είμαστε πια Ξένοι.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ 15 ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥ TEDXCHANIA

«Ο ξένος μέσα (μου)», Stand-up Comedy Performance

Την είδα από μακριά. Μία ξένη. Με σαγήνευσε. Την πλησίασα.

«Γνωριζόμαστε από κάπου;» τη ρώτησα, με ένα χαμόγελο που, λίγα δευτερόλεπτα μετά, κέρδισε επάξια την απόρριψη μιας ξένης.

Ιστορίες καθημερινής τρέλας, που δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας. Ο καθρέφτης που δεν απαντάει σωστά στις ερωτήσεις μας, γιατί κατά βάθος, ο ξένος είναι μέσα (μας).

Ο (δι)άσημος Γιώργος Χατζηπαύλου έρχεται να μας χαρίσει γέλιο και εκτόνωση.

ΜΟΛΥΒΟθήκες - Ένα δώρο για έναν ξένο, Workshop

Στο workshop ΜΟΛΥΒΟθήκες, όπως λέει και το όνομά του, θα δημιουργήσουμε μία μολυβοθήκη, ένα απλό DoItYourself project με τη χρήση ξύλου και μερικών άλλων εργαλείων.

Οι μολυβοθήκες που θα φτιάξουμε, δεν θα είναι για μας, αλλά για κάποιον ξένο. Οι ξένοι αυτοί δεν είναι άλλοι από παιδιά προσφύγων στα οποία θα σταλούν οι μολυβοθήκες αυτές μαζί με το αντίστοιχο απαραίτητο υλικό όπως γόμες και μολύβια.

Για να γίνει ακόμα πιο προσωπικό αλλά και πιο ολοκληρωμένο το μικρό αυτό δώρο, μπορούμε να φέρουμε μαζί μας σχολικά υλικά της επιθυμίας μας καθώς επίσης, να γράψουμε ένα μήνυμα προς τον ξένο αποδέκτη, στο κάτω μέρος της μολυβοθήκης.

«Τα παιδικά όνειρα», Workshop βιωματικής αφήγησης παραμυθιού για παιδιά

Από τι φτιάχνονται άραγε τα όνειρα;

- Υπάρχουν όνειρα της νύχτας και όνειρα της μέρας;

- Υπάρχουν όνειρα τρομακτικά και όνειρα τόσο όμορφα που μας δίνουν φτερά;

- Υπάρχουν άπιαστα όνειρα;

Τι χρειάζεται για να γίνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα;

Ένα «ονειρεμένο» workshop για τους πιο μικρούς φίλους του TEDxChania θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25/11/2016 στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών.

Στο εργαστήριο θα γίνει βιωματική αφήγηση του βιβλίου «Τα παιδικά όνειρα» των Μ.Μιχαηλίδου-Καδή και Ν. Σταματιάδη.

«Συζούμε με έναν "Ξένο"… το σώμα μας», Workshop

Το σώμα μας, μήπως να είναι ο πρώτος ξένος που θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε;;

Το σώμα μπορεί να μας μιλήσει για τα βαθύτερα κομμάτια της ψυχής μας, αρκεί να μπορούμε να το ακούσουμε.

Όταν κατοικούμε στο σώμα μας συνειδητά, από το δέρμα προς το μέσα μας, νιώθουμε οικεία μαζί του και ξυπνάμε τις αισθήσεις μας.

Σε αυτό το εργαστήρι θα επιχειρήσουμε να συστηθούμε με αυτόν τον τόσο κοντινό μας ξένο και να βιώσουμε το σώμα μας σαν πηγή διαλόγου και επικοινωνίας με τον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο.

Να εμπιστευτούμε πρώτα τον εαυτό μας και στη συνέχεια τους άλλους. Στη σωματική έκφραση ο καθένας είναι καλοδεχούμενος.

Από τη Susana Abigador, εκπρόσωπος της «Expresion Corporal» (Σωματικής Έκφρασης) από το 1987 στην Ελλάδα, δημιουργός του συστήματος «Danza Vital», σύμβουλος Βιωματικής Μεθοδολογίας, συγγραφέας του βιβλίου «Όταν το σώμα μιλάει» - Εκδόσεις Γιαλός.

«Παίξε ΞΕΝΟιαστα», Workshop

Στο εργαστήρι «Παίξε ΞΕΝΟιαστα», η Αθηνά και ο Χοσέ, μας προσκαλούν να φτιάξουμε ένα ξύλινο παιχνίδι και να θυμηθούμε πώς παίζαμε όταν ήμασταν μικροί, χωρίς κανόνες και περιορισμούς που έθεταν όρια στη φαντασία μας.

Τα ξύλινα παιχνίδια τους είναι μια πρόσκληση σ' έναν κόσμο ανοιχτό στη φαντασία και μέσα από λιτές σχεδιαστικά φόρμες, δημιουργούν παιχνίδια με εικαστικό ενδιαφέρον που αφήνουν χώρο στο παιδί να εφεύρει το παιχνίδι.

Τα παιχνίδια τους έχουν μια ιστορία να πουν: πολυταξιδεμένες βαρκούλες και ήλιοι, περιπετειώδη σύννεφα, ένα μπλε τρενάκι που ταξιδεύει συντροφιά με το μισοφέγγαρο, κόκκινες αναποδογυρισμένες ομπρέλες και φθινοπωρινές σταγόνες βροχής είναι μερικά στοιχεία από τις ιστορίες που η Αθηνά και ο Χοσέ αγαπούν να λένε.

H Αθηνά Δουκάκη και ο Χοσέ Ναβάρρο είναι οι ιδρυτές του «The Wandering Workshop» και από το 2013 μαζί σχεδιάζουν και κατασκευάζουν «Παιχνίδια φτιαγμένα από Όνειρα» που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Μετά από κάποια χρόνια στις Κυκλάδες όπου το «Περιπλανώμενο Εργαστήρι» έκανε τα πρώτα του βήματα πρόσφατα μεταφέρθηκαν σ' ένα χωριό του Αποκόρωνα στα Χανιά.

Περισσότερα: TedxChania.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News