default-image

Πωλούν ψάρια με ονοματεπώνυμο στο λιμάνι

Κρήτη
Πωλούν ψάρια με ονοματεπώνυμο στο λιμάνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Επώνυμα" ψάρια πουλούν στην ψαραγορά του λιμανιού, δίπλα στα παλιά γραφεία τους, οι επαγγελματίες ψαράδες του Ηρακλείου. Κι αυτό επειδή στην κάθε λεκάνη (τελάρο παλιότερα) αναγράφεται είτε το όνομα, είτε το επίθετο του ψαρά που ψάρεψε τα ψάρια, μαζί με την τιμή τους.

 Έτσι, ο καταναλωτής ξέρει τι αγοράζει από ποιον, ακόμα κι αν εκείνος δεν είναι κάθε μέρα στο πόστο του, μιας που χρέη πωλητή ασκούν εκ περιτροπής όλοι οι ψαράδες.

Η "Νέα Κρήτη" βρέθηκε στο χώρο του λιμανιού και κατέγραψε στοιχεία και τιμές για τη λειτουργία της μίνι ψαραγοράς, όπου μπορεί ο Ηρακλειώτης να βρει ψάρια φρέσκα, "διά χειρός του ψαρά", που τα έχει ψαρέψει και που φυσικά τα διακινεί ο ίδιος.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ν. Ηρακλείου Μανόλης Ματζαράκης κάλεσε τους καταναλωτές να δείχνουν την προτίμησή τους στα μέλη του συλλόγου, όταν αποφασίζουν να αγοράσουν φρέσκο ψάρι. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι με το "ονοματεπώνυμο" του ψαριού, ο καταναλωτής γνωρίζει ποιος το έχει ψαρέψει, κάτι που αυτομάτως μετατρέπει σε υπόλογο τον ψαρά, αν κάτι δεν πάει καλά, ως προς την ποιότητα του ψαριού, ή βέβαια αν συμβεί κάτι ανορθόδοξο με την ταυτότητα προέλευσής του...

«Αυτό το κάνουμε γιατί πρέπει να ξέρει και ο πελάτης από ποιον παραγωγό παίρνει τα ψάρια του και ο κάθε ψαράς πρέπει να είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την ποιότητα των αλιευμάτων του. Οπότε, όταν ένας πολίτης έρθει να πάρει ένα κιλό ψάρια, ξέρει από ποιον τα πήρε και για οποιοδήποτε πρόβλημα ξέρει και ποιος είναι ο παραγωγός», λέει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του συλλόγου των επαγγελματιών ψαράδων του Ηρακλείου.

Ο ίδιος προσθέτει πως «πρόκειται για ένα σωστό μέτρο, ούτως ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε και την ποιότητα και τις τιμές, όλα που σχετίζονται με τη διακίνηση των ψαριών μας».

Στο σημείο αυτό, απευθυνόμενος στους καταναλωτές, προσθέτει: «Εγώ θέλω να τους πω ότι όλα τα ψάρια είναι δικής μας παραγωγής. Εισαγόμενα δεν έχουμε. Από τα δίκτυα τα βάζουμε στον πάγκο. Και πουλιούνται κατευθείαν. Είναι φρέσκα, ντόπια, και ορισμένοι μπορεί να παραπονιούνται για τις τιμές, αλλά οι τιμές μας μπορεί να είναι ακριβές, αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλο κόστος. Διότι ούτε πετρέλαιο προμηθευόμαστε. Όπως το παίρνει όλος ο κόσμος το πετρέλαιο, έτσι το παίρνουμε κι εμείς. Τα υλικά και τα εργαλεία είναι πάρα πολύ ακριβά. Έχουμε πάρα πολλές ζημιές και πιστεύω ότι οι τιμές μας είναι λογικές»...

Παράλογος κανονισμός

Στο μεταξύ, ο κανονισμός για την αλιεία απαγορεύει το ψάρεμα την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, αλλά μόνο στους ερασιτέχνες ψαράδες και όχι στους επαγγελματίες. Την περίοδο αυτή αναπαράγονται τα ψάρια και ως εκ τούτου η αλιεία αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον πληθυσμό τους.

Ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του Ηρακλείου Μανόλης Ματζαράκης τονίζει ότι θα έπρεπε το ψάρεμα να απαγορεύεται για όλους, ενώ δεν μπορεί να καταλάβει γιατί θα πρέπει να ισχύει η απαγόρευση μόνο για τους ερασιτέχνες αλιείς, ενώ να επιτρέπεται για τους επαγγελματίες ψαράδες. «Για μένα προσωπικά, η αλιεία τους μήνες Απρίλιο και Μάιο πρέπει να σταματάει οριστικά για όλους. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στη θάλασσα, ούτως ώστε να αφήσουμε τα ψάρια να αναπαραχθούν. Και μετά "ξαμοληθείτε". Εφόσον ξέρουμε ότι αυτοί οι μήνες είναι οι μήνες ωοτοκίας των ψαριών, πρέπει να σταματήσουμε. Αντιθέτως, δουλεύουν όλα τα αλιευτικά, όλα τα γρι-γρι, όλες οι μηχανότρατες, και το μόνο που απαγορεύουν είναι το ψάρεμα από τους ερασιτέχνες»...

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των ψαράδων λέει στην εφημερίδα μας: «Πιστεύω ότι είναι ντροπή να συμβαίνει αυτό. Δεν έχει μια λογική βάση. Ας ελπίσουμε να ληφθούν μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί υπάρχει σήμερα πρόβλημα με τον πληθυσμό των ψαριών, λόγω της υπεραλίευσης που υπάρχει»...

Οι τιμές στην ψαραγορά

Αυτήν την περίοδο, οι τιμές των ψαριών που διακινούν οι ίδιοι οι ψαράδες στο λιμάνι του Ηρακλείου έχουν ως εξής: Από 25 μέχρι 28 ευρώ το κιλό τα καθαρά ψάρια (φαγκρί, συναγρίδα, μπαρμπούνι, σαργοί κ.ά.). Από 30 μέχρι 35 ευρώ το κιλό οι αστακοί και οι καραβίδες. Και γόπα στα 7 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν και είδη ψαριών που είναι στην κατηγορία των "βραστών", που οι τιμές τους κυμαίνονται από 6-7 ευρώ το κιλό.

«Τα αλιεύματα που έχουμε εδώ πέρα είναι μόνο από τα καΐκια τα δικά μας», ξεκαθαρίζει ο Μανόλης Ματζαράκης.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News