default-image

Σαν σήμερα: Οι Έλληνες μετανάστες, η εκτόξευση και ο Καποδίστριας

Κρήτη
Σαν σήμερα: Οι Έλληνες μετανάστες, η εκτόξευση και ο Καποδίστριας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη νίκη

Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες σημειώνουν την πρώτη ναυτική επιτυχία τους από την έναρξη της Επανάστασης. Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν τρία τουρκικά στη Μήλο.

Μετανάστες στο Μανχάταν

Σαν σήμερα επίσης, το 1890, το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη Γη της Επαγγελίας. Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Ο βομβαρδισμός του "Αττική"

Ήταν 11 Απριλίου του 1941 όταν βυθίζεται αύτανδρο κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας από γερμανικό βομβαρδιστικό, το πλωτό νοσοκομείο "Αττική", που μεταφέρει τραυματίες από το μέτωπο. Το πλοίο φέρει εμφανώς τα διεθνή χαρακτηριστικά των πλωτών νοσοκομείων και είναι πλήρες τραυματιών.

Νέα έκδοση

Σαν σήμερα το 1955 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας "Αθλητικό Φως", που αργότερα θα μετονομαστεί σε "Φως των Σπορ".

Υποχρεωτική εκπαίδευση

11 Απριλίου το 1964 και ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την παιδεία. Καθιερώνονται η υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, η διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε άπορους μαθητές και η εφαρμογή του "Ακαδημαϊκού απολυτηρίου".

Ο Καποδίστριας

Σαν σήμερα το 1827 η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ορίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

Η εκτόξευση του "Απόλλων 13"

Ήταν 11 Απριλίου του 1970 όταν, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, η αποστολή που χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένη αποτυχία, το "Απόλλων 13", εκτοξεύεται από την πλατφόρμα LC 39Α, για να δώσει στους αστροναύτες Τζιμ Λόβελ, Φρεντ Χέιζ και Τζακ Σουίγκερτ έξι ημέρες ατέλειωτης αγωνίας και στη ΝΑSΑ ένα πολύτιμο μάθημα και ένα λόγο να είναι περήφανη.

Ορκωμοσία

Επίσης, σαν σήμερα το 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίζεται πρωθυπουργός, με τη στήριξη του κόμματος της ΔΗΑΝΑ.

Η πρώτη κούπα

Σαν σήμερα το 1996 ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Στον τελικό του φάιναλ φορ, που έγινε στο Παρίσι, επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 67-66.

Η σύλληψη του Κορλεόνε

Τέλος, σαν σήμερα το 2006 συλλαμβάνεται στο Κορλεόνε, στην Ιταλία, ο αρχιμαφιόζος Μπερνάντο Προβεντσάνο. Ο δήμαρχος της πόλης ονομάζει δρόμο με την ημερομηνία αυτή. Ο Προβεντσάνο είναι Ιταλός εγκληματίας, μέλος της σικελικής μαφίας.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News