default-image

Η γυναίκα του σήμερα

Κρήτη
Η γυναίκα του σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 159 χρόνια μετά τη μαχητική απεργία των εργατριών στα ραφτάδικα και τα υφαντουργεία της Νέας Υόρκης, σηματοδοτεί στη σύγχρονη κοινωνία τη συνέχιση της προσπάθειας για τη διεκδίκηση νέων κατακτήσεων στο δύσκολο δρόμο για τη χειραφέτηση και τη γυναικεία ισοτιμία.

Νέες γυναίκες, εργαζόμενες μητέρες, από διάφορα κοινωνικά στρώματα, απάντησαν στα ερωτήματά μας για τα μηνύματα που θέλουν οι ίδιες να στείλουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Η γυναίκα σήμερα, μετά από τόσους αγώνες και καταπίεση αιώνων, κατάφερε επιτέλους να θεωρείται ισάξια και ισότιμη με τον άνδρα. Και ενώ αυτό θα έπρεπε να τη γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, αντιθέτως μάλλον τη γεμίζει κούραση και επιπλέον ευθύνες. Διότι όχι μόνο καλείται να διεκπεραιώσει τους ρόλους που έτσι κι αλλιώς είχε, δηλαδή ανατροφή παιδιών, νοικοκυριό και εργασία, αλλά οφείλει να είναι και υπεύθυνη επαγγελματίας. Και γενικότερα να έχει σωστό κοινωνικό προφίλ, το οποίο πριν δεν είχε ως εσώκλειστη στο σπίτι της», μας λέει η καθηγήτρια κ. Τριανταφυλλιά Ταλάκη.

Ξεπερασμένη έννοια η χειραφέτηση το 2016 υποστηρίζει η νεαρή απόφοιτη της Νομικής κ. Κούλα Σπύρου. «Η έννοια αυτή πιστεύω στις μέρες μας είναι πια ξεπερασμένη. Ιδίως μετά το 1980, η μέση Ελληνίδα άρχισε να έχει πιο απελευθερωμένες ιδέες, ίσα δικαιώματα και αντιμετώπιση τόσο στην εργασία, όσο και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Πέρασε ο καιρός που το κατεστημένο την ήθελε "δούλα και κυρά". Αυτό, αν γίνεται, θα γίνεται σε μικρό βαθμό στις μέρες μας, διότι η μέση σύγχρονη Ελληνίδα άρχισε να κάνει καριέρα, να μορφώνεται πλήρως, να αναζητά εργασία, να μαθαίνει να οδηγεί και να οδηγείται προς την απελευθέρωση, κυρίως την πνευματική. Στις μέρες μας, όμως, η μέση Ελληνίδα μπορεί να θεωρηθεί και ηρωίδα. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από τους πολύπλευρους ρόλους, τους οποίους αναλαμβάνει και διατηρεί μέχρι σήμερα. Είναι ρόλοι ατέλειωτοι, συνδυασμένοι μεταξύ τους, εφόσον μια γυναίκα στις μέρες μας, για να αντεπεξέλθει σε όλα αυτά, δραστηριοποιείται άπειρες ώρες για να τα καταφέρει. Εντέλει, όμως, χειραφέτηση στην Ελλάδα σημαίνει παιδεία για μένα», καταλήγει απόφοιτος της Νομικής κ. Κούλα Σπύρου.

Η γυναίκα σήμερα στην Ελλάδα «έχει ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως», υποστηρίζει η νέα τεχνολόγος γεωπόνος κ. Στέλλα Ζαχαριαδάκη. «Η γυναίκα είναι ελεύθερη να σκεφτεί και να πράξει σύμφωνα με τα "πιστεύω" της, όμως στην ουσία δεν ξέρω αν είναι ευτυχισμένη ή αν έχει επωμιστεί πολλούς ρόλους και χάνεται λίγο-λίγο κάθε μέρα η προσωπικότητά της και η μοναδικότητά της», προσθέτει η κ. Ζαχαριαδάκη.

«Η γυναίκα του δυτικού κόσμου ζει πια την απελευθέρωση που με πολύ κόπο και αγώνες κέρδισε», τονίζει από την πλευρά της και η αγρότισσα και μητέρα κ. Ρένα Λαμπράκη. «Η προσφώνηση "ασθενές φύλο" νομίζω πως είναι άκυρη στις μέρες μας. Πλέον η γυναίκα θεωρείται ίση απέναντι στον άντρα. Βέβαια αυτό έχει φέρει και κάποια κακά επακόλουθα στην οικογένεια, όπως την αύξηση των διαζυγίων και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Τώρα υπάρχουν ακόμα και οι γυναίκες του ανατολικού κόσμου... Εκείνες πωλούνται σαν να είναι ζωντανά από τον πατέρα στον άντρα, χωρίς να έχουν άποψη γι' αυτό. Δε μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν, και τις κρατάνε σπίτι κλειδωμένες κι αγράμματες, γιατί έτσι πιστεύουν ότι είναι πιο υπάκουες. Και λογικό είναι, γιατί πάντα η γνώση ανοίγει το μυαλό και τους ορίζοντες...», συμπληρώνει η κ. Λαμπράκη, που κάνει ξεχωριστή αναφορά στη γυναίκα αγρότισσα. «Η κατηγορία γυναίκα αγρότισσα είναι πολύ ζόρικη. Η δουλειά της είναι δύσκολη και γεμάτη άγχος για το αν καταφέρει να παράξει προϊόντα. Δουλεύει περισσότερο από τον άνδρα, άσχετα αν αυτό δεν αναγνωρίζεται ποτέ. Η γυναίκα δεν έχει μόνο τη δουλειά στο θερμοκήπιο αλλά και στο σπίτι. Οπότε χρόνος μηδέν για εκείνη και τις ανάγκες της. Είμαι υπερήφανη που είμαι αγρότισσα, λατρεύω να βλέπω τον κόπο μου να αποφέρει καρπούς και ελπίζω να μας αφήσουν τα "μεγάλα κεφάλια" να συνεχίσουμε να το κάνουμε», προσθέτει η κ. Λαμπράκη.

«Ανεξάρτητες μόνο στα λόγια»

«Η δική μου άποψη, πάντως, είναι ότι έχουμε κατ' ευφημισμό ανεξαρτησία, διότι το να κερδίζεις τα προς το ζην, αλλά και η πολιτική και κοινωνική εξίσωση από μόνα τους και τυπικά δεν προσφέρουν την πολυπόθητη χειραφέτηση της γυναίκας», υποστηρίζει η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Στρατάκη. «Οι γυναίκες δε χρειάζονται ανεξαρτησία από εξωτερικές δεσμεύσεις, αλλά περιορίζονται από τις ηθικές και κοινωνικές συμβάσεις, που κανένας σχεδόν δεν έσκυψε σε αυτές, θεωρώντας ότι θα φροντίσουν από μόνες τους για τον εαυτό τους...

Η κοινή γνώμη, η γνώμη της μαμάς, του μπαμπά, του αδερφού, της οικογένειας...

Η γυναίκα δεν μπορεί να αυτοαποκαλείται χειραφετημένη, έως ότου μάθει να πατά σταθερά στο έδαφος, επιμένοντας για την απεριόριστη ελευθερία της, να ακούει τη φωνή της φύσης της, είτε πρόκειται για το μεγαλύτερο θησαυρό της ζωής, την αγάπη για έναν άνδρα, είτε για το λαμπρότερο προνόμιό της, το δικαίωμα να γεννήσει ένα παιδί. Πόσες χειραφετημένες γυναίκες είναι αρκετά γενναίες ώστε να αναγνωρίσουν ότι η φωνή της αγάπης τούς καλεί, χτυπώντας άγρια τα στήθη τους, απαιτώντας να ακουστεί, να ικανοποιηθεί;», αναρωτιέται η δασκάλα κ. Μαρία Στρατάκη.

Γυναίκα "πολυεργαλείο"

«Τέσσερις δεκαετίες τώρα ασχολούμαστε με τη χειραφέτηση της γυναίκας ακούγοντας λέξεις και φράσεις όπως "ίσα δικαιώματα", "σεξουαλικότητα", "ισότητα των φύλων", "απελευθέρωση της γυναίκας¨"... Η μέση Ελληνίδα είναι εργαζόμενη, μαμά, κόρη, δασκάλα, μαγείρισσα, νοσοκόμα, ψυχολόγος, οικιακή βοηθός και φυσικά... ερωμένη. Είναι σε θέση μια όχι βιονική γυναίκα να αντεπεξέλθει σε όλους αυτούς του ρόλους επιτυχώς; Και δε φτάνουν όλα αυτά! Έχει και τους γύρω να την κρίνουν.

Για παράδειγμα, αν τρακάρει γυναίκα οδηγός θα ακουστούν σχόλια του τύπου "πήγαινε πλύνε κανένα πιάτο", αν κάνει καριέρα "δεν είναι για σπίτι", ενώ αν κάνει κάποια αντρική δουλειά είναι τουλάχιστον ανέραστη. Ποιος φταίει, όμως, για όλα αυτά τα σχόλια, για αυτή την αντιμετώπιση; Φταίει η Εκκλησία, η παιδεία, η κοινωνία; Κατά τη γνώμη μου τίποτα από όλα αυτά... Ή μάλλον όλα. Γιατί όλα αυτά τα έχουμε μέσα μας. Όλα αυτά συνθέτουν την προσωπικότητά μας. Όλα αυτά είμαστε εμείς. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση», τονίζει μια άλλη νεαρή δασκάλα και μητέρα, η κ. Μαρία Κουτσελάκη.

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο αγώνας για ίση μεταχείριση

«Η θέση της Ελληνίδας γυναίκας στην κοινωνία το 2016 αποπνέει μια ιδιαίτερη αισιοδοξία. Με δυναμικότητα οι νέες Ελληνίδες διεκδικούν ίση μεταχείριση σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και στο χώρο εργασίας. Μεγάλο ρόλο στη χειραφέτηση αυτή της νέας Ελληνίδας έρχεται να παίξει η Ελληνίδα μάνα και γιαγιά, που πλέον προτρέπει το κορίτσι να είναι πιο απελευθερωμένη προσωπικότητα και πιο δημιουργική, ξεφεύγοντας από τα δεσμά που ήθελαν τις ίδιες κλεισμένες στο σπίτι, χωρίς μόρφωση και προσωπική ελευθερία, με παράπονα και αισθήματα αδικίας. Προτρέπει πλέον η μάνα το νεαρό κορίτσι να μορφωθεί και να αλλάξει τη θέση του στην κοινωνία προς το καλύτερο. Επιπλέον και ο πατέρας στην Ελλάδα νιώθει πλέον την απελευθέρωση της γυναίκας να πλησιάζει και προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα παρέχοντας τη βοήθεια και τη στήριξή του», υποστηρίζει η παρουσιάστρια κ. Άννα Νικολαράκη.

Η Λαϊκή Ενότητα για την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας

«Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μάρτη 2016: Αντίσταση και Αντεπίθεση

Το Νομαρχιακό Πολιτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της ΛΑ.Ε με αφορμή την 8η Μάρτη 2016, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες. Σε όλες τις γυναίκες που εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, στις άνεργες, στις νέες γυναίκες που αναζητούν μάταια μια θέση εργασίας παρά τα αυξημένα τυπικά τους προσόντα, τις μετανάστριες που διωγμένες από τον τόπο τους διεκδικούν το δικαίωμα στην ζωή σε μια άλλη χώρα.

Έχουν περάσει 159 χρόνια από τη πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία απεργία εργαζομένων γυναικών που διαδήλωσαν και διεκδίκησαν μείωση των ωρών εργασίας, ίση αμοιβή με τους άνδρες και ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς.

Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα, αποτέλεσε όμως την αρχή για διεκδικήσεις και κατακτήσεις δικαιωμάτων από τις γυναίκες στον επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα.

Σήμερα όμως σε συνθήκες νεοφιλελευθερισμού και εφαρμογής στην χώρα μας την χώρα των καταστροφικών μνημονίων, τα πάντα ανατρέπονται και αμφισβητούνται.

Οι γυναίκες παρά το μορφωτικό τους επίπεδο αποτελούν το 65% των μερικά απασχολούμενων εργαζομένων, και το 63% των ανέργων νέων.

Τα μνημόνια διαλύουν το κοινωνικό κράτος, το βάρος του οποίου επωμίζονται επιπρόσθετα οι γυναίκες. Το τρίτο, ιδιαίτερα, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισαν όλα τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) αποτελεί την χαριστική βολή σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών. Οι γυναίκες όμως που έχουν αγωνισθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για την κατάκτηση δικαιωμάτων είναι και τώρα παρούσες στους κοινωνικούς αγώνες, στις απεργίες, στα συνδικάτα, στις γειτονιές στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Η 8η Μάρτη 2016 βρίσκει την χώρα μας στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι πολιτικές λιτότητας που εξακολουθούν να εφαρμόζονται οδηγούν την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας σε εξαθλίωση, και η υποταγή συνολικά στις πολιτικές της ΕΕ ανατρέπουν κάθε έννοια εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Οι γυναίκες όμως μαζί με τον Ελληνικό λαό εξακολουθούν να αγωνίζονται για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη για ειρήνη για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κατά όλων των αδύνατων, για μια καλύτερη ζωή για όλους και κυρίως για την νέα γενιά.

Το Νομαρχιακό Πολιτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της ΛΑ.Ε χαιρετίζει τις γυναίκες που αγωνίζονται και διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία, στο κράτος πρόνοιας, στην αξιοπρέπεια , στην ελπίδα και στέκεται δίπλα σε όλες τις πληττόμενες και αγωνιζόμενες γυναίκες και ιδιαίτερα σε αυτές που υπό άθλιες συνθήκες ζουν το δράμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Ο αγώνας ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης συνεχίζεται.

Μετά την μεγαλειώδη απεργία στις 4 Φεβρουαρίου, μετά τις κινητοποιήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών ,των δικηγόρων, των γιατρών, των μηχανικών, των αγροτών ο αγώνας του Ελληνικού λαού ενάντια στην προωθούμενη από την κυβέρνηση και τους δανειστές της χώρας, ασφαλιστική κατεδάφιση συνεχίζεται.

Οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαδηλώνουν την Τετάρτη 09/03/2016, ενάντια στο προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση των συντάξεων και την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Οι προτάσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από τις ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου κι έχουν στόχο την μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δις για να πληρωθεί το παράνομο χρέος, συναντούν την καθολική αντίδραση της Ελληνικής κοινωνίας.

Το Νομαρχιακό Πολιτικό Συμβουλίου Ηρακλείου της ΛΑ.Ε καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από τα συνδικάτα την Τετάρτη9 Μαρτίου 2016 στις 6:00 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι αγώνες του Ελληνικού λαού θα καταργήσουν τα μνημόνια, θα προστατέψουν κοινωνικά δικαιώματα, κατακτημένα με αίμα.

Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις».

"Στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες που σήμερα δοκιμάζονται"

Η κ. Βαγιωνάκη, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε για την ημέρα της γυναίκας:  

«Η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών συμβολίζει τον διαρκή αγώνα για μια κοινωνία δίχως διακρίσεις, με ίσα δικαιώματα των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Η ελπίδα και η αισιοδοξία για τις γυναίκες, μπορούν να ξανα-γεννηθούν στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και του αγώνα με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.

»Με το μυαλό μας στις γυναίκες που περνούν τα σύνορα με τα παιδιά στην αγκαλιά τους και με πυξίδα τις γιαγιάδες της Λέσβου που ταΐζουν προσφυγόπουλα, απέναντι στη ξενοφοβία και το μίσος, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών δεν μπορεί παρά να αφιερωθεί στον αγώνα αυτών των γυναικών. Στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες που σήμερα δοκιμάζονται, αντιμετωπίζοντας πολλαπλούς κινδύνους στο ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή και παλεύουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και για να σταματήσουμε τους πολέμους που απειλούν ζωές και γεννούν στρατιές ανέργων και ξεριζωμένων».

Ευρωπαίοι Επίτροποι για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, πολλοί Ευρωπαίοι Επίτροποι ένωσαν τις φωνές τους απευθύνοντας έκκληση για περισσότερη ισότητα των φύλων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Σήμερα γιορτάζουν οι γυναίκες. Γιορτάζουμε τον ρόλο τους στην κοινωνία, στην εργασία, στην οικογένεια και στη ζωή μας. Θυμόμαστε επίσης τον πόνο, τις δυσκολίες και την αδικία, καταστάσεις που εξακολουθούν να αποτελούν πραγματικότητα για πολλές από αυτές σήμερα.

Είναι επίσης αλήθεια ότι πρέπει να προωθούμε την ισότητα των φύλων όχι μόνο σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά κάθε μέρα. (...) Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενσωμάτωση του θέματος της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλες τις πολιτικές μας σε όλους τους τομείς, σε κάθε κράτος μέλος και στις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε. (...) Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταπολεμά συστηματικά τον σεξισμό, τις διακρίσεις, την έμφυλη βία και την ανισότητα. Η πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ διασφαλίζει τα δικαιώματα των θυμάτων, αντιμετωπίζει την εμπορία ανθρώπων και προωθεί την ίση μεταχείριση.

Πρόσφατα η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση επικύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών· ένα σαφές μήνυμα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εντείνουμε τη συλλογική μας δράση».

Οι Επίτροποι απηύθυναν ακόμη έκκληση για περισσότερη ισότητα των φύλων σε ολόκληρο τον κόσμο:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται ακόμη να προωθήσει το νέο Πρόγραμμα Δράσης των Ηνωμένων Εθνών 2030 και τους στόχους του προγράμματος για αειφόρο ανάπτυξη, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ισχυρή δέσμευση για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της ενίσχυσης των γυναικών και των κοριτσιών σε όλον τον κόσμο. Σε καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης, όπως η τρέχουσα προσφυγική κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες ανάλογα με το φύλο και ιδίως στις ευαισθησίες των μεταναστριών. Λαμβάνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τις γυναίκες, για να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά τους και για την ίση πρόσβασή τους στους οικονομικούς πόρους καθώς και για να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως την εμπορία ανθρώπων, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τους πρώιμους ή καταναγκαστικούς γάμους. Οι γυναίκες, ως βασικοί φορείς και παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βιώσιμη ειρήνη, πρέπει να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο σε έναν κόσμο που έχει πληγεί τόσο πολύ από τις συγκρούσεις και την ανισότητα».

Τη Δήλωση υπογράφουν οι Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, Φεντερίκα Μογκερίνι και Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και οι Επίτροποι Γιοχάνες Χαν, Νέβεν Μίμιτσα, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μαριάν Τίσεν, Χρήστος Στυλιανίδης και Βέρα Γιούροβα.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης και το ενημερωτικό δελτίο Ερωτήσεων & Απαντήσεων είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Δείτε εδώ την επισκόπηση των δραστηριοτήτων της Επιτροπής σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Η Δημοτική Παράταξη Ηράκλειο-Ανοιχτοί Ορίζοντες, για  τη γυναίκα…

H σημερινή μέρα, είναι ευκαιρία για να εκφράσουμε τη βαθιά μας εκτίμηση αλλά και το σεβασμό, για τη γυναίκα που μέσα από τους συνεχείς αγώνες προσπαθεί να κερδίσει τη θέση που δικαιούται αλλά και αξίζει στην κοινωνία και στον κόσμο.

Η Ευγνωμοσύνη και η Αγάπη μας γι` αυτή είναι απεριόριστη γιατί μέσα από το τριπλό της ρόλο της  Μητέρας, της Συζύγου, της  Εργαζομένης, έχει ανυπολόγιστη προσφορά στην προσπάθεια για μια ανθρώπινη κοινωνία με αρχές και αξίες.

Η σκέψη μας όμως σήμερα, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται παγκόσμια, στρέφεται πιο πολύ προς τις γυναίκες πρόσφυγες.

Τις γυναίκες εκείνες που δοκιμάζονται σκληρά, καθώς βιώνουν στον υπέρτατο βαθμό, τον Πόνο, Σωματικό και Ψυχικό, την Οδύνη της απώλειας αγαπημένων προσώπων, την αβεβαιότητα για το Αύριο.

Σε ένα περιβάλλον ρευστό όπου η ανθρωπιά τίθεται σε δεύτερη μοίρα και όπου κυριαρχούν η σκοπιμότητα και το συμφέρον, η γυναίκα πρόσφυγας είναι μια εμβληματική μορφή που παραμένει όρθια και συμβολίζει, τον Αγώνα, την Αυταπάρνηση, τη Θυσία, τη Δίψα για Ζωή και τελικά την Ελπίδα.

Για τη Δημοτική Παράταξη Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο επικεφαλής  Γιάννης Κουράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News